Panorāma

Pirmo reizi pēc 70 gadiem izrāda bēgļu nometnē tapušas grafikas

Panorāma

Igauņu ģenerālis: Eiropa jūtas pārāk ērti, lai ticētu, ka šis karš ir īsts

Garantēto atlīdzību saņemšanai nav pieteikušies visi "PNB bankas" bijušie klienti

Maksātnespējīgās «PNB Bankas» noguldītāji aicināti līdz augusta vidum izņemt garantēto atlīdzību

Maksātnespējīgās AS "PNB Banka" noguldītāji aicināti līdz šā gada 15. augustam izņemt garantēto atlīdzību. Ja tas noteiktajā termiņā netiks izdarīts, bankas noguldītāji, kuriem ir pieejama garantētā atlīdzība, bet nebūs to saņēmuši, zaudēs tiesības saņemt garantēto atlīdzību, informēja Latvijas Bankā.

Garantēto atlīdzību izmaksu maksātnespējīgās "PNB Bankas" noguldītājiem nodrošina AS "Citadele banka".

Latvijas Bankā norādīja: līdz 2023. gada 31. decembrim maksātnespējīgās "PNB Bankas" noguldītājiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 266 miljoni eiro, garantēto atlīdzību saņēmuši 46 208 noguldītāji.

Atlikusī vēl neizmaksātā garantēto atlīdzību summa ir 8,9 miljoni eiro. Garantēto atlīdzību vēl nav saņēmuši 14 989 noguldītāji, no tiem 805 ir nerezidenti.

Latvijā šobrīd ir kopumā piecas bankas, kurām tiek veikts maksātnespējas process. Divu gadījumā – "Baltic International Bank" un "PNB bankas" – vēl nav apritējis piecu gadu termiņš, kopš to likvidācijas sākuma. Un tas ir zīmīgi banku bijušajiem noguldītājiem.

"Pēc pieciem gadiem tie noguldītāji, kuriem bija iespēja saņemt savu garantēto atlīdzību, bet kaut kādu iemeslu dēļ neizņēma un neatnāca saņemt šo garantēto atlīdzību, zaudē tiesības uz garantēto atlīdzību," skaidroja Latvijas Bankas Noregulējuma un aizsardzības sistēmu pārvaldes vadītāja Jeļena Ļebedeva.

Šādu izmaksu Latvijā nodrošina no Noguldījumu garantiju fonda, kas ir kā drošības spilvens, ja kādai finanšu iestādei rodas problēmas.

Lai no tām neciestu klients, katram bankas vai krājaizdevu sabiedrības noguldītajam ir tiesības no tā saņemt līdz 100 tūkstošiem eiro no sava noguldītā. Fondu ar saviem līdzekļiem uztur pašas finanšu iestādes, tur veicot ikgadējus maksājumus. Un pēc tam atgūstot līdzekļus, maksātnespējīgās bankas naudu ieskaita atpakaļ fondā.

Sabrūkot "Baltic International Bank", Noguldījumu garantiju fondā uz brīdi bijis mazāk līdzekļu, tomēr tagad situācija stabilizējusies, norādīja Latvijas Bankā. "Baltic International Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti ap 39,6 miljoniem eiro.

Un, pēc bankas maksātnespējas administratores teiktā, kredītiestādei nav problēmu ar naudas atmaksāšanu atpakaļ fondā.

"Šobrīd var teikt, ka tā atmaksa notiek. Un lielākā daļa ir atmaksāta. Tas, kas ir palicis, tas ir tas regulārais, kas papildus iesniedz šos te pieteikumus garantēto atlīdzību segšanai, un tas arī tiek atmaksāts," stāstīja "Baltic International Bank" maksātnespējas administratore Linda Sniega-Svilāne.

Krietni atšķirīga situācija otrai bankai, kur šobrīd klienti vēl var pieteikties garantētajām atlīdzībām. "PNB bankas" bijušajiem noguldītājiem no fonda atmaksāti 266 miljoni eiro.

Un, lai gan šis atlīdzību fonds kreditoru sarakstā ir pats pirmais, banka atpakaļ fondā patlaban ieskaitījusi vien 166 miljonus.

"Ir kaut kāda daļa, kas šobrīd mums stāv kontos kā rezerve iespējamiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas gadījumiem, kas iet faktiski vēl pa priekšu. Ir kaut kāda rezerve, kas tiek turēta pašiem procesa izdevumiem kā tādiem," skaidroja "PNB bankas" maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš.

Tomēr būtiskākais ir līdzekļu atgūšanas iespējas. Gan "Baltic International Bank", gan PNB maksātnespējas administratori minēja, ka viena no problēmām šajā ziņā fakts, ka daļa aktīvu arestēti. PNB gadījumā situāciju pasliktina arī tas, ka apmēram trešdaļa neatgūto bankas aktīvu atrodas agresorvalstī Krievijā.

"Papildus tam, ka jau iepriekš mums uz visu pārdošanu ir jāskatās par šiem te noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem, visi normatīvi jāizpilda un jāveic ļoti cītīgi šo pircēju pārbaude. Sākoties karam, tas padarīja [to] vēl krietni sarežģītāku," atzina "PNB bankas" maksātnespējas administrators.

Papildus tam, krietni mazākā vērtībā, bet daļa PNB piederošo nekustamo īpašumu atrodas arī Ukrainā, un interese pēc tiem kara dēļ esot zema.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 2019. gada 15. augustā apturēja "PNB Banka" (iepriekš "Norvik Banka") darbību, ņemot vērā bankas tiešā uzrauga  – Eiropas Centrālā bankas (ECB) – lēmumu atzīt "PNB Banka" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla pietiekamības prasību pārkāpumi. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. 2019. gada 12. septembrī tiesa atzina AS "PNB Banka" par maksātnespējīgu.

ECB 2020. gada 17. februārī pieņēma lēmumu anulēt licenci "PNB Bankai".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti