De Facto

Papildu prasījumi budžetā - miljards, iespējas 10x mazākas

De Facto

Kā "Jūrmalgeitas" Germans Milušs aizbēga no Latvijas un Kipras

ECB nepārliecina "PNB bankas" aktīvi

«PNB bankas» un ECB aprēķini par bankas aktīviem būtiski atšķīrušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ievērojami atšķīries Eiropas Centrālās bankas (ECB) un pirms nedēļas slēgtās "PNB bankas" viedoklis par bankas aktīvu vērtību. ECB aprēķini arī noveduši pie slēdziena, ka "PNB banka" nonākusi finanšu grūtībās, vēsta LTV raidījums "De facto".

Lai izvairītos no interešu konflikta, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šī gada pavasarī nodeva "PNB banku" ECB pārraudzībā. "PNB bankas" akcionārs Grigorijs Guseļņikovs bija iesūdzējis valsti tiesā par diskriminējošu attieksmi, apsūdzot arī Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču kukuļu izspiešanā.

ECB martā bankā sāka klātienes pārbaudi. Maijā bankas akcionārs Guseļņikovs tikās ar atbildīgo ECB padomnieku Mišelu Dabadī un pauda satraukumu par to, kā tiek novērtēti bankas aktīvi.

Mēnesi vēlāk – 20. jūnijā – Guseļņikovs paziņoja ECB, FKTK un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (“Jaunā Vienotība”), ka nolēmis no bankas aiziet. 28. jūnijā banka publiski paziņoja par akcionāru maiņu.

11. jūlijā ECB izvirzīja bankai atkārtotu prasību palielināt kapitālu. Prasības bija jāizpilda līdz 13. augustam. Taču jaunie investori lūdza vēl laiku. Tomēr viņiem to vairs nedeva – 15. augustā ECB paziņoja, ka banka ir nonākusi vai visdrīzāk nonāks finanšu grūtībās. Dienu vēlāk FKTK bankas darbu apturēja.

"PNB bankas" auditori jau jūlijā sniedza atzinumu par bankas 2018. gada pārskatu ar iebildēm, proti, auditori saskatīja vairākas neatbilstības. Noprotams, ka ECB augustā pieņemtais ziņojums ainu bankā zīmēja vēl nepatīkamāku.

Ne bankas jaunie akcionāri, ne bijušais īpašnieks Guseļņikovs nepasaka, cik liels ir aktīvu iztrūkums,

Jautājumi par ECB aprēķiniem Guseļņikovu redzami nokaitina. "Viņu [ECB] aprēķini ir neadekvāti, tie vienkārši ir neadekvāti skaitļi," uzskata Guseļņikovs. "Tas ir viena cilvēka subjektīvs viedoklis. Es ar šo cilvēku tikos, viņam bija kaut kāda komanda, bet viņš teica, ka pats visu izlēmis," sarunu ar ECB pārstāvi atstāsta bijušais bankas akcionārs.

Par ECB ziņojumu Guseļņikovs šonedēļ uzrakstīja sūdzību ECB prezidentam Mario Dragi, cita starpā arī pārmetot, ka ECB ir vērsusies pret viņu kā trauksmes cēlēju, kurš atmaskojis ECB padomes locekli Rimšēviču. Guseļņikovs vēstulē uzskaitījis vairākus īpašumus, kuri patiesībā esot vērtīgāki, nekā norādīts ECB ziņojumā. Viņu satrauc, ka maksātnespējas procesā aktīvi tiks pārdoti par pārāk zemu cenu.

Arī FKTK neatklāj, cik liels mīnuss bankā izveidojies. Regulatoram ir aizliegts minēt konkrētus skaitļus, tādēļ arī netiek apstiprināts, vai iztrūkums ir 146 miljoni eiro – skaitlis, ko kā nepieciešamo papildu kapitālu minējis bankas jaunais līdzīpašnieks Ēģiptē dzimušais ASV pilsonis Rodžers Tamrazs.

Lai gan Tamrazs bija lūdzis vēl 90 dienas, lai atrastu naudu, noprotams, ka viņš nebija gatavs tik lielu naudu ieguldīt. "Mēs domājam, ka tas ir uzpūsts skaitlis," pauž Tamrazs un piebilst, ka bija gribējis par ieguldījumaa apmēru vēl diskutēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti