Finansists: Valsts budžeta projektā ir gan labas, gan sliktas lietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai arī nākamā gada valsts budžeta projektā ir redzamas labas lietas un iniciatīvas, tomēr tas arī izgaismo problēmas, kuras nerisinot, ietekme vairāk būs jūtama pēc dažiem gadiem, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” piektdienas, 14.oktobra, rītā norādīja finansists Uldis Osis.

Viņš pauda, ka valsts budžeta projektā trūkst skaidri saredzamu mērķu. Proti, ir prioritātes – aizsardzība, izglītība, veselības aprūpe – tomēr nav skaidrs, kas tieši uzlabosies. Piemēram, vai budžeta finansējuma dēļ uzlabosies ārstu pieejamība, vaicāja Osis.

Budžets arī nesniedz vīziju par to, kā valsts attīstīsies nākamajos trīs gados. Viņaprāt, tālākas perspektīvas trūkst, jo nav atbilstošas domāšanas, kvalifikācijas un kompetences.

Jau kritiskāks Osis kļuva, komentēdams Eiropas Savienības (ES) fondu nozīmi valsts ekonomikā. Viņš atgādināja, ka ES fondu apjoms Latvijas budžetā nākamajos gados varētu samazināties. Latvijai tam vajadzētu gatavoties jau nākamajā gadā, taču budžetā nekas par to neliecina. "Kamēr mēs kārtīgi nedabūsim pa degunu, tik ilgi nesāksim kaut ko darīt. Neticu, ka sāksies kaut kas agrāk,” viņš secināja.

Ziņots, ka Saeimā piektdien, 14.oktobrī, iesniegs nākamā gada valsts budžeta projektu. Simbolisko budžeta portfeli no finanšu ministres rokām saņems Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība), un ar to sāksies nākamā gada valsts budžeta projekta izskatīšana parlamentā.

Valdība ceturtdien atbalstīja budžetu, kura ieņēmumi plānoti par 664 miljoniem eiro lielāki nekā šogad, bet izdevumi – par 681 miljonu eiro lielāki. Galvenās budžeta prioritātes ir izglītība, drošība un veselība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti