Panorāma

Degvielas cenās neko aizdomīgu neatrod

Panorāma

Krievijas iedzīvotāji izpērk dārgus īpašumus Latvijā

Latvijas un Krievijas ekonomiskā sadarbība

Eksperts: Ekonomiskās attiecības ar Krieviju ne vienmēr ir gludas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvijas un Krievijas ekonomiskās un tirdzniecības attiecības gadu no gada kļūst intensīvākas gan preču un pakalpojumu apjoma, gan naudas apgrozījuma ziņā. Ne vienmēr viss šajās attiecībās rit kā pa diedziņu – laiku pa laikam saņemam no Krievijas aizliegumus ievest te vienus, te citus produktus. Dažkārt tam ir racionāls pamats, citreiz – tīri politisks, atzīst Latvijas Televīzijas uzrunātais eksperts.

1,9 miljardi latu – šāda summa pērn apgrozījusies Latvijas un Krievijas savstarpējā tirdzniecībā. Gan no kaimiņzemes ievesto, gan viņiem pārdoto preču un pakalpojumu ziņā Krievija ir Latvijas trešais lielākais ekonomiskais partneris. Eksporta ziņā Krieviju 2012.gadā apsteidz vien Lietuva un Igaunija, importā – Lietuva un Vācija.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols skaidroja: „Arvien biežāk krievi izvēlas pārstāvēt visu Baltijas tirgu Rīgā. Kādam bija jābūt pa vidu starp Lietuvu un Igauniju, un mēs esam tie laimīgie. Tā ir mūsu ģeogrāfija, mūsu ostas un dzelzceļš. Mūsu aviosavienojumi ar Krieviju palīdz uzraudzīt meitas kompānijas Latvijā.”

Pērn Krievijai esam pārdevuši preces un pakalpojumus 994 miljonu latu vērtībā. Preču grupā dominējoša ir pārtika. Lielākie sekotāji ir mašīnas, mehānismi un ķīmiskās rūpniecības preces. Runājot par lielāko – pārtikas grupu – gan jāmin, ka 71% tajā veido Latvijā saražots spirts un stiprais alkohols. Taču sarakstā ir arī vīns, zivju konservi un desas.

Lai Krievijā popularizētu Latvijas ēdienus kā augstas klases produktus, nesen izveidots uzņēmēju klubs “Rīgas marka”. Tās valdes loceklis un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Normunds Štāls izgaismo galvenos kavēkļus straujākai ekonomiskās sadarbības izaugsmei. Lielākais – politiskās priekšvēlēšanu spēles abās valstīs. „Pie mums ir – Ķeriet zagli! - izteiktākā tendence, tur atkal – Ienaidnieks ir ārpusē! Uzņēmēji strādā, veido attiecības, iet, iet... Un tad ieslēdzas politiskais pavasaris mums. Sākas viss no nulles stadijas atkal,” stāsta Štāls.

Otra problēma ir latviešos iekodētā nevēlēšanās kooperēties. Lielie uzņēmumi tiks galā paši, spriež Štāls, taču mazajiem un vidējiem, kas ražo labus produktus, nav citu iespēju, kā vien mesties uz vienu roku un Krievijas tirgu centies iekarot kopīgiem spēkiem: „Latvijas ražotājs viens pats jebkurā no šiem tirgiem, kur apjoms tiek prasīts – viena piegāde uzņēmuma gada saražotā apjoms – regulāra piegāde nav iespējama. Bez kooperācijas nav.”

Vairāk nekā pārdodam mēs no Krievijas iepērkam. Latvija ir atkarīga no Krievijas gāzes, kas kopā ar naftas produktiem un citiem minerāliem produktiem veido teju pusi importa apjoma. Tam seko metāli un to izstrādājumi, kā arī ķīmiskās rūpniecības preces. Runājot par dažādiem pakalpojumiem – uz pārvadājumu un tūrisma rēķina, Latvijas pakalpojumu pārdošana Krievijai pārsniedz no kaimiņvalsts iepirkto pakalpojumu apjomu. 2012.gadā gan Latvijas pārdoto pakalpojumu apjoms sarucis par 5% un sasniedza 210 miljonus latu.

Ārvalstu investoru sarakstā Krievija ierindojas tikai sestajā vietā. Kaimiņvalsts tiešās investīcijas Latvijā 2012.gadā auga par 75 miljoniem un gada beigās tika lēstas ap 347 miljoniem latu. „Jāatzīst, kopumā Krievijas investīcijas ir zem 5% no uzkrātajiem ieguldījumiem. Pat neskatoties uz ieguldījumiem gāzes infrastruktūrā, gan daudzās privātās investīcijas,” skaidroja Ozols.

„Tas ir mīts, ka Krievijas investīcijas ir ļoti būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa,” atzina LIAA direktors.

Saskaņā ar Lursoft datiem Latvijā patlaban ir 4116 aktīvu uzņēmumu, kuru pamatkapitālā ir krievu investoru nauda. Lielāko rindās ir “LatRosTrans”, automobiļu ražotājs “Amo Plant”, kurināmā vairumtirgotājs “Indtec Baltic Coal” un “Latvijas Gāze”. Krievijas uzņēmēji arī novērtē Latvijas pārtiku. Piemēram, pērn apvienotā Rīgas piena kombināta un Valmieras piena koncerna lielākais akcionārs ir krievu biznesmenis Andrejs Beshmeļņickis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti