Panorāma

Sibīrijas bērnu ekspedīcija

Panorāma

Vieniem indeksēs, otri protestēs

Kā palielināt eiro atbalstītāju skaitu?

Eksperti un politiķi Latvijas uzaicinājumu eirozonā vērtē kā būtisku notikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Oficiālais uzaicinājums Latvijai pievienoties eirozonai ir liels notikums Latvijai un apliecina, ka vairāku gadu mērķtiecīgais gājiens šajā virzienā ir vainagojusies ar panākumiem. Par to vienisprātis ir eksperti un politiķi. Premjers Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka Latvijas pievienošanās eirozonai ir labas ziņas ne tikai Latvijai, bet arī eirozonai, kas parāda uzticību vienotajai Eiropas valūtai, neskatoties uz krīzi.

Latvija līdz ar pievienošanos eiro zonai kļūs par daļu no Eiropas kodola, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, vienlaikus uzsverot, ka Latvijas pašas rokās ir spēt izmantot eiro sniegtās priekšrocības. „Tas lielā mērā būs gan mūsu, gan uzņēmēju, politiķu uzdevums izmantot tās priekšrocības, ko tas mums var dot. Taču vienlaikus es gribu uzsvērt, ka tiem, kas uztraucas, ka valsts neatkarība ir beigusies, tiem, protams, nav taisnība. Bet arī tiem, kas domā, ka tagad atkal viss notiks labi un skaisti, arī tiem nav taisnība. Tas ir labs līdzeklis, lai veicinātu valsts ekonomikas attīstību, lai veicinātu valsts ārpolitisko svaru, sevišķi ārpus Eiropas Savienības, arī ES ietvaros, bet daudz kas ir mūsu pašu rokās,” skaidro Rinkēvičs.

Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka eiro nav un nebūs brīnumlīdzeklis un tā ieviešana neatbrīvo no atbildības kvalitatīvi, gudri un atbildīgi pārvaldīt valsti. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK atgādina, ka eiro ieviešanai ir gan plusi, gan mīnusi, tomēr apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver, ka dalība eirozonā ir ģeopolitiska nepieciešamība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka uzskata, ka Latvijas uzņemšana eirozonā valstij nāks tikai par labu, turklāt līdz ar eiro nonākšanu iedzīvotāju maciņos mazināsies arī skepse. „Kad eiro jau reāli būs makos un kļūs par naudas līdzekli, tad tā skepse, kas šodien vēl piemīt daudziem, viņa pati par sevi izzudīs. Jo tad cilvēki varēs uz savas pieredzes pārliecināties, ka nekas nenotiks - algas dēļ eiro nemainīsies, noguldījumi visi ir savās vietās un nemaina savu vērtību, un ka vispār dzīve turpinās,” pauž Šteinbuka.

Banku analītiķi uzsver, ka eiro ieviešana nav panaceja un nevarēs paglābt Latviju no dažādiem ekonomiskiem riskiem nākotnē. Tomēr tas var padarīt mūsu valsts tautsaimniecību mazāk ievainojamu pret iespējamiem satricinājumiem, pauž Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Līdz ar Latvijas pievienošanos eiro zonai valstī pieaugs spiediens uz algām un cenām, uzskata ekonomisti, tādēļ būtu jādomā par algu izlīdzināšanu ar citām Eiropas Savienības valstīm. Ekonomists Uldis Osis prognozē, ka līdz ar eiro ieviešanu varētu pieaugt inflācija, taču to radīs ne tik daudz pati pāreja uz eiro, kā tas, ka radīsies nepieciešamība paaugstināt iedzīvotāju darba algas.

Ekonomists Ojārs Kehris norāda, ka līdz ar pievienošanos eiro Latvija zaudē savu monetāro politiku un uztic ar naudu saistītos jautājumus izlemt Eiro valstu saimē. „Eirozonai pašai ir savas problēmas, un tās ne tuvu nav atrisinātas, visi lēmumi tiek pieņemti ļoti novēloti, bet tā tomēr ir prognozējama un daudz lielāka struktūra un vienība. Līdz ar to droši vien, ka mēs varam prognozēt nelielu cenu pieaugumu, vismaz Igaunijā tā notika,” piebilst Kehris.

Par iespējamām cenu svārstībām pēc eiro ieviešanas jau brīdina degvielas tirgotāji. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns skaidrojis, ka eiro kurss pret dolāru, kurā iepērk naftas produktus, ir daudz svārstīgāks nekā Latvijas bankas noteiktais lata kurss pret dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti