Eksperti: Investoru vēlme pirkt «Citadeli» ir labs signāls par ekonomikas atveseļošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ap valstij daļēji piederošās „Citadeles” bankas pārdošanu uzvirmojušās politiskās kaislības lielā mērā ir aizēnojušas jautājumu par to, kas ir pamudinājis visai respektablos investorus pievērsties salīdzinoši nelielajam un piesātinātajam Latvijas tirgum.  Eksperti pieļauj, ka bankas pirkšana ir labs signāls par Latvijas ekonomikas attīstību.

 „Nopērc, uzspodrini un pārdod” - šādu konspektīvu vērtējumu starptautiskajos medijos ir guvusi „Citadeles” bankas pircēja Timotija Kolinsa iepriekšējā darbība. Piemēram, pirms vairākiem gadiem par 1,1 miljardu dolāru iegādājoties Japānas "Šinsei" banku, Kolinss jau dažus gadus vēlāk to spēja pārdot par aptuveni 5,5 miljardiem.

Latvijas tirgus tomēr ir krietni mazāks, tāpēc jājautā - kas investorus, kuru rīcībā ir vairāki miljardi, mudina pievērsties nelielajam Latvijas tirgum. Banku augstskolas docente Brigita Baltača tomēr pieļauj, ka investorus varētu būt piesaistījusi Latvijas ekonomikas izaugsme un salīdzinoši labi attīstītais finanšu sektors.  

Finanšu kompānijām interesē ienākt jebkurā tirgū, kad tās nevēlas palaist garām brīdi, kurā tās var būt vienas no pirmajām valstī, kur finanšu sistēma novērtēta kā perspektīva, norādīja Baltača.

Viņa atgādināja, ka vēl pirms krīzes Latvija bija novērtēta kā iespējamais finanšu centrs, un šobrīd  investora interese par „Citadeli”  varētu būt zīme, ka tautsaimniecība atveseļojas, ka banku sektors piedāvā drošus un vispusīgus finanšu pakalpojumus, skaidroja Baltača.

Banku augstskolas pārstāve neizslēdza arī iespēju, ka investorus varētu būt piesaistījusi jau daudzkārt apspriestā iecere par to, ka Latvija varētu kļūt par finanšu pakalpojumu tiltu starp Austrumiem un Rietumiem.  

Lielām kompānijām, pretams, interesē lieli tirgi, „un mēs bieži runājām, ka Latvija ir izdevīgā stāvoklī”, iespējams, šis ir tas gadījums, atzina Baltača.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācija norādīja - konkurence banku sektorā Latvijā šobrīd ir augsta, tomēr banku aktīvu vērtība Eiropas tirgū nav augsta, tāpēc var pieņemt, ka, visticamāk, pirkums izdarīts, ņemot vērā nākotnes perspektīvas, un to var uzskatīt par labu vērtējumu Latvijai.

Asociācijas pārstāve Baiba Melnace  pauda, ka, acīmredzot, investors, izvērtējot banku, atzinis to par pietiekami pievilcīgu laikā, kad banku pārdošanai Eiropā nav pats labākais laiks, un šis signāls vērtējams pozitīvi.

Vēl kāds cits nozares eksperts, kurš nevēlējās paust savu viedokli ēterā, neoficiālā sarunā ar Latvijas Radio pieļāva iespēju, ka bankas jaunie investori saredz būtiskas peļņas iespējas, vēlāk uzsākot bankas akciju kotāciju biržā. Šāds solis sevi var attaisnot pat ar divkāršu peļņu pēc tam, kad stabilizēsies situācija Baltijas kaimiņu reģionos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti