Rīta intervija

Intervija ar Eiropas Savienības komisāri Kristalinu Georgijevu

Rīta intervija

Intervija ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieci Ievu Bērziņu

Gašpuitis: Lielbritānijas izstāšanās radīs nenoteiktību un ekonomiskās sekas visā ES

Ekonomists: «Brexit» gadījumā var sarukt mārciņas vērtība un eksports uz Lielbritāniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu radīt tā saukto domino efektu citās valstīs. Ja Lielbritānija izstātos no ES, tas ietekmētu arī Latvijas ekonomiku un ierobežotu mūsu valsts izaugsmi. To pirmdien intervijā Latvijas Radio norādīja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Šis scenārijs nozīmētu arī sterliņu mārciņas vērtības kritumu, un attiecīgi arī eksporta pieaugums uz Lielbritāniju varētu apstāties vai pat kristies. Ja mēs paskatāmies pēdējos gadus, tad diezgan būtiski audzis [Latvijas] eksports uz Lielbritāniju," atzina ekonomists, atzīmējot, ka Lielbritānija ir septītais lielākais Latvijas eksporta tirgus.

Pēc ekonomista teiktā, "Brexit" gadījumā būtiski ciestu tādas ES valstis kā Īrija un Vācija. "To izaugsme, visticamāk, tiks ietekmēta, un attiecīgi mūsu eksporta un izaugsmes iespējas ierobežojas, kļūst vēl mazākas," sprieda ekonomists, norādot uz pašreizējo Latvijas ekonomikas attīstības tempu bremzēšanos.

Ekonomists atzīmēja, ka Lielbritānijas ekonomika pēdējo gadu laikā ir bijusi viena no veiksmīgākajām un augošākajām ES. «Brexit» gadījumā Lielbritānijā, pēc tās valdības aplēsēm, ir gaidāma iekšzemes kopprodukta (IKP) samazinājums - tuvāko gadu laikā tikšot zaudēti 2% no valsts IKP, bet ilgākā laika posmā - vairāk.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā referendums par valsts  turpmāko dalību ES gaidāms 23.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti