Ekonomikas ministrs sola mājokļu pieejamības politikas reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

55% ģimeņu vēlētos vismaz trīs bērnus, liecina bankas "Citadele" un pētījumu aģentūras "Norstat" aptauja. Tomēr priekšnoteikums ģimenes plānošanā ir piemērots mājoklis. Cilvēku vēlme pēc jauniem mājokļiem ir liela, taču pieprasījums - ierobežots. Trešdien diskusijā ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") norādīja, ka centīsies šo sasāpējušo jautājumu risināt.

Ekonomikas ministrs sola mājokļu pieejamības politikas reformu
00:00 / 02:42
Lejuplādēt

"Mēs paredzam strādāt trīs blokos, lai risinātu mājokļu pieejamības problēmu.

Es pat teiktu, ka mēs piedāvāsim mājokļu pieejamības reformu.

Problēmas, kas līdz šim nav risinātas: pirmais – jātiek galā ar esošo fondu, īpaši Rīgā – jāsiltina, jārenovē daudzdzīvokļu ēkas - mums atstātais mantojums, kas ir uzbūvēts vairāk nekā pirms 25 gadiem. Šobrīd jau šie procesi notiek – tika panākti 35 papildu miljoni tieši šai ēku siltināšanas programmai, kas sevi līdz šim ir labi apliecinājusi. Jāliek solis uz priekšu un jāturpina strādāt," stāstīja Vitenbergs.

Vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa sacīja, ka pēdējo piecu gadu laikā ir manāmas būtiskas pārmaiņas tajā, kā valsts atbalsta ģimenes, lai tās varētu iegādāties vai uzcelt mājokli. Īrēt dzīvokļus ir sarežģīti, jo cenas ir augstas, kā arī ne visas ģimenes var atrast piemērotus dzīvokļus īrei.

Organizācijas vadītāja uzsvēra, ka ģimenēm ir svarīgs valsts atbalsts mājokļu iegādei ne tikai tāpēc, lai domātu par ģimenes pieaugumu, bet arī tāpēc, lai nepamestu Latviju labākas dzīves meklējumos.

"Vecāki no valsts sagaida to, ka mājokļu atbalsta programma tiks arvien paplašināta. Tas prieks ir par to, ka šie papildinājumi notiek.

Ierosinājums un rekomendācija ir domāt par atbalsta programmām ne tikai kontekstā ar demogrāfiju, lai veicinātu bērnu dzimstību, bet domāt arī par viena vecāka ģimenēm," sacīja Akmentiņa-Smildziņa.

Vēl apspriests tika jautājums, kā piesaistīt jaunās ģimenes reģioniem, jo, kā aptauja liecina, ģimenes būtu gatavas pārcelties uz reģioniem, taču pieprasījums pēc mājokļiem pārsniedzot piedāvājumu. Ekonomikas ministrs sacīja, ka tiek paredzēti vairāki uzlabojumi, kā šo problēmu risināt.

"Ar "Altum" palīdzību plānojam izstrādāt programmu īres namu būvniecībai, jo līdz šim īres tirgus nav pietiekami attīstīts. Ārpus Rīgas šādas ēkas netiek būvētas. Ir arī jābūvē papildus jauni daudzdzīvokļu nami. Kopš neatkarības atjaunošanas esam uzbūvējuši Latvijā nedaudz vairāk nekā 4% jaunu mājokļu, kas nozīmē, ka mūsu mājokļu fonds ļoti strauji noveco," stāstīja ministrs.

"Altum" garantiju programmu līdz šim jau ir izmantojušas 14,5 tūkstoši ģimeņu, kurās aug 21 tūkstotis bērnu. Šogad programma ir padarīta vēl pieejamāka, jo ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem ir iespēja pirmo iemaksu dzīvokļa iegādei saņemt no valsts grantu veidā un iespēja to izmantot arī atkārtoti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti