Dienas ziņas

Bagātīgs C vitamīna avots - aktinīdija

Dienas ziņas

Baltu vienības diena Saulkrastos

Eiroskeptiķi prognozē Latvijas nākotni

Eiroskeptiķi prognozē Latvijas nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas valdība tērē milzīgas summas, lai pārliecinātu Latvijas sabiedrību par ieguvumiem no lata maiņas uz eiro. Taču pilnīgi skaidrs, ka ir cilvēki, kurus pārliecināt viņiem neizdosies nekādiem līdzekļiem. Eiroskeptiķi no vairākām valstīm sestdien pulcējās Rīgā, konferencē “Latvija, eiro un Eiropas Savienība”.

Eiroskeptiķis Normunds Grostiņš konferencē uzstāties uzaicinājis vairākus Skandināvijā pazīstamus eiro pretiniekus. Tieši skandināviem, kas atteikušies no vienotās valūtas, Grostiņa ieskatā, jābūt Latvijas galvenajam piemēram. Lai arī skandināvu ekonomikas ir ievērojami stabilākas, turpretī Latvijai joprojām vajadzīgs atbalsts no malas, viņš noliedz, ka mūsu valstu salīdzinājums būtu nekorekts.

„Izvēloties pareizu attīstības stratēģiju, mēs iegūtu kā minimums tuvinājumu Skandināvijas modelim diezgan ātrā laikā. Ja mēs paskatāmies uz virkni tagad bagātu valstu – Šveici, Norvēģiju – tad viņu ekonomiskā labklājība pirms dažiem desmitiem gadu nemaz nebija tik spīdoša kā tagad. Bet tikai ejot pareizā virzienā soli pa solim šī labklājība tiek sasniegta,” ir pārliecināts Latvijas Nākotnes institūta vadītājs Normunds Grostiņš.

Eiro pretinieks, Dānijas pret-eiro kustības vadītājs Lave Brohs var nosaukt tikai divus plusus eiro ieviešanai – būs vieglāk salīdzināt cenas dažādās eirozonas valstīs un nebūs jāmaina valūta, uz tām dodoties. Viņa ieskatā viss pārējais ir vienīgi zaudējumi:

„Es uzskatu, ka līdz ar eiro jūs zaudējat iespēju vadīt savu valsti, zaudējat demokrātiju. Jūs kontrolēs Eiropas Centrālā banka, kas noteiks procentu likmes. Jūs runājat par demokrātiju - cik cieši tā saistīta ar vienu vai citu valūtu? Tās ir saistītas. Pirmkārt, procentu likmes ietekmē jūsu ekonomiku un patēriņu, un tas toties ietekmē nodarbinātību. Tāpēc ekonomika ir ļoti saistīta ar katras valsts iespējām. Ja jūs atdodat prom atslēgu savas ekonomikas kontrolei, jūs zaudējat nozīmīgu rīku.”

Alianses “Eiropas Savienības demokrāti” prezidente Patrīcija Makkenna norāda:

„Manuprāt, šobrīd valstis tiek pārliecinātas stāties eirozonā, lai izplatītu starptautisku propagandu, ka eirozonā viss ir kārtībā. Bet situācija ir tālu no vēlamā un aizvien skaidrāk redzams, ka no būšanas eirozonā cieš tieši mazākās un nabadzīgākās valstis.”

Dānijas un Lielbritānijas iedzīvotāji ir vieni no skeptiskākajiem Eiropas Savienībā. Dāņi eiro pieņemšanu noraidīja referendumā 2000. gadā, un Dānijas Eiropas lietu ministrs nesen izteicās, ka, lai gan valsts Centrālā banka devusi signālus, ka eiro ieviešana pozitīvi ietekmētu valsts ekonomiku, eiro ieviešanas iespēja netiekot apsvērta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti