Dienas notikumu apskats

Znotiņa vēlas atjaunot Kontroles dienesta sadarbību ar privāto un publisko sektoru

Dienas notikumu apskats

Vienojas nomainīt par priekšvēlēšanu aģitācijas likuma izmaiņām atbildīgo Saeimas komisiju

“ABLV” bankas gadījums ir izgaismojis nepilnības Eiropas banku uzraudzības sistēmā

Eiropas banku virsuzraugs: Krīze ap «ABLV» parādīja robus likumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"ABLV Bank" gadījums ir izgaismojis nepilnības Eiropas banku uzraudzības sistēmā. Tā atzīst Vienotā uzraudzības mehānisma vadītāja Daniela Nuī. Viņa uzsver, ka pēc Eiropas uzraugu lēmuma par to, ka banka varētu sabrukt, tās likvidācijai būtu jāsākas automātiski, bez papildu vietējo iestāžu lēmumiem.

Krīze ap "ABLV Bank" ir skaidri parādījusi, ka Eiropas likumos ir robi.

Atšķirības starp Eiropas Savienības (ES) noteikumiem un vietējiem likumiem var radīt situācijas, kurās nevienam nav skaidrs, kā īsti rīkoties.

Tā atbildes vēstulē Eiropas Parlamenta (EP) deputātam no Vācijas Svenam Gīgoldam raksta Vienotā uzraudzības mehānisma valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī.

Eiropas galvenais banku uzraugs uzskata, ka esošā situācija būtu jāmaina. Pēc Nuī domām, ja viņas vadītā iestāde ir atzinusi, ka kāda komercbanka ir kļuvusi vai tūlīt kļūs maksātnespējīga, tad tās likvidācijai būtu jāsākas automātiski.

Arī eiroparlamentārietis Gīgolds piekrīt, ka likumi būtu jāmaina.

"Manuprāt, šī vēstule skaidri parāda, ka Eiropā trūkst saskaņotas rīcības cīņā ar naudas atmazgāšanu bankās.

Par maz tiek darīts, lai atklātu finanšu noziegumus un sodītu pārkāpējus. Turklāt svarīgākais un satraucošākais ir tas, ka gadījumā, ja banka finanšu noziegumu dēļ kļūst maksātnespējīga, Eiropas līmenī ir grūti kaut ko darīt, lai to slēgtu."

Kā zināms, Latvijā "ABLV Bank" ir nolēmusi uzsākt pašlikvidācijas procesu. Tomēr Luksemburgā tās meitas banka turpina darbu. Luksemburgas tiesa ir nodēvējusi Vienotā uzraudzības mehānisma argumentus par nepamatotām spekulācijām.

Nesen piedaloties Eiropas Parlamenta sēdē, šo situāciju par absurdu ir nodēvējis arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš. Viņš klātesošajiem norādīja, ka šī situācija rada netaisnīguma sajūtu, jo gan "ABLV Bank" Latvijā, gan tās meitas banka Luksemburgā apkalpoja līdzīgus klientus. Putniņš arī vaicāja, kādēļ nevienā citā valstī nav sperti soļi, lai sodītu uzņēmumus, kas, pēc ASV uzraugu domām, caur "ABLV Bank" atmazgāja naudu Ziemeļkorejas kodolieroču programmas vajadzībām.

Līdzīgās domās ir arī deputāts Gīgolds. "Jā, tas ir diezgan absurdi. Vieni un tie paši apstākļi divās dažādās valstīs noveda pie pretējā iznākuma."

Vienotā uzraudzības mehānisma vadība, tāpat kā FKTK Latvijā, uzskata, ka turpmāk ir jābūt arī ciešākai sadarbībai starp Eiropas institūcijām un valstīm cīņā ar naudas atmazgāšanu.

Vienotais uzraudzības mehānisms ir Eiropas banku uzraudzības sistēma, kas ietver Eiropas centrālo banku un iesaistīto valstu uzraudzības iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti