Dombrovskis: Riski ES ekonomikai ir palielinājušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pasaules ekonomikas stāvoklis un cīņa ar ārzonu nelikumīgu izmantošanu ir uzmanības degpunktā Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda gadskārtējā sanāksmē, kas šajās dienās norit ASV galvaspilsētā Vašingtonā. Un Eiropas Savienības (ES) ekonomikai riski ir palielinājušies,  atzina Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. 

Starptautiskais Valūtas fonds ir samazinājis šā gada kopējās ekonomikas izaugsmes prognozes vairumā pasaules valstu. Arī Eiropas Komisija drīzumā sola  paziņot savas –  pārskatītās prognozes par Eiropas Savienības ekonomiku. 

Ikgadējā Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda pavasara sanāksmē, kas norisinās Vašingtonā, Latviju pārstāv finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un   šo resoru augstāko amatpersonu delegācija, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadība.

Sanāksmes diskusiju degpunktā ir globālās ekonomikas tempu kritums un veidi, kā to pārvarēt. Starptautiskais Valūtas fonds  šonedēļ atkārtoti samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi  no 3,4 līdz 3,2 procentiem. Arī Eiropas  Savienības izredzes nekļūst spožākas.  To Latvijas Televīzijai atzina Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociāla dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš Vašingtonā pārstāv  Eiropas Komisiju G20 un G7 valstu finanšu ministru sarunās.  

“Ja runā par Eiropas ekonomikas izaugsmi, mēs plānojam maija sākumā atjaunot prognozi un arī redzam, ka riski kopš  iepriekšējās prognozes ir palielinājušies. Tajā skaitā ar globālās ekonomikas palēnināšanos un zināmu nervozitāti finanšu tirgos,” norādīja Dombrovskis.  

Pēc tā dēvētā Panamas dokumentu skandāla arī Vašingtonas sanāksmju dalībnieki meklē veidus, kā cīnīties ar nelikumīgu ofšoru izmantošanu. Aizliegt pilnībā tos nevajadzētu, taču var mēģināt palielināt informācijas pieejamību par pastakstīšu kompāniju īpašniekiem un veiktajiem darījumiem.  

“Pavisam nesen EK nāca klajā ar iniciatīvu par to, kā nodrošināt multinacionālo uzņēmumu atskaites par gūto peļņu katrā ES dalībvalstī, trešajās valstīs un atsevišķi izdalīt problemātiskās nodokļu jurisdikcijas,” sacīja Dombrovskis.

Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Spānijas un Vācijas finanšu ministri piektdien jau  aicinājuši citus kolēģus no pasaules lielāko ekonomiku kluba  G-20 izbeigt ārzonas firmu slepenību, kas dod tām iespēju izvairīties no nodokļiem un atmazgāt naudu. Melnajā sarakstā jānonāk visām valstīm un teritorijām, kas  nedalīsies ar firmu reģistru datiem.  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti