Dombrovskis: Nemainīgais lata kurss varētu palielināt iedzīvotāju atbalstu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lata pārejas kursa apstiprināšana esošajā līmenī varētu palielināt iedzīvotāju atbalstu pārejai uz eiro, otrdien Briselē žurnālistiem teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Viņš pauda pārliecību, ka līdz brīdim, kad Latvija pievienosies eirozonai, to atbalstīs lielākā daļa valsts iedzīvotāju.

Dombrovskis norādīja, ka valstī vēl ir priekšā nozīmīgi eiro ieviešanas kampaņas darbi, ar kuru iecerēts iedzīvotājiem praktiski stāstīt, kas ir jāizdara līdz eiro ieviešanai un kas mainīsies pēc tam. Tomēr jau tagad pēc Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) lēmuma nemainīt lata pārejas kursu, būtu jāsamazinās eiro skeptiķu skaitam. Premjers atzina, ka valstī bijušas nopietnas spekulācijas, ka lata pārejas kurss varētu tikt izmainīts.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, vai valstī nakamajā gadā tiek prognozēta inflācija un kā Latvija iecerējusi to novērst līdz ar eiro ieviešanu, Dombrovskis un finanšu minstrs Andris Vilks norādīja, ka liela loma šajā ziņā būs pašiem iedzīvotājiem. Tā, piemēram, Latvijai, salīdzinot ar citām ES valstīm, kas ieviesušas eiro, lata nominālā vērtība ir lielāka nekā eiro vērtība, līdz ar to, pārejot uz eiro, cenas izskatīsies lielākas. “Tas nepatiks,” atzīst premjers un pauda cerību, ka tas liks iedzīvotājiem pašiem pārbaudīt, vai norādītā cena atbilst iepriekšējai.

„Ceram, ka tādā veidā uzņēmumi uzmanīsies vairāk un slēpti nepalielinās cenas,” teica Dombrovskis.

Dombrovskis arī pauda pārliecību, ka šī diena ir laba gan Latvijai, gan visai Eiropai.

Jau vēstīts, ka Latvija otrdien saņēmusi pēdējo apstiprinājumu no ES, ka tā tiek uzaicināta pievienoties eirozonai no 2014.gada.

Finanšu ministrija un Latvijas Banka prognozējušas, ka inflācija nākamajā gada varētu būt 2-2,5% apjomā un, pēc Vilka prognozēm, tādā līmenī saglabāsies arī turpmākos divus gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti