Panorāma

Rundāles pils dārzam Eiropas dārzu balva

Panorāma

11.septembra notikumu atmiņas – uz mūžu

Biznesa inkubatori – uz sēkļa

Divus gadus pirms termiņa beidzies finansējums biznesa inkubatoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Divus gadus pirms plānotā termiņa beidzies biznesa inkubatoru programmas finansējums. Cītīgi valsts piedāvātos atbalsta mehānismus izmantojuši daudzi no jaunajiem komersantiem. Un arī pandēmijas laikā daudzi sākuši savu biznesu un saņēmuši drosmi mēģināt realizēt savu ideju. Kādu risinājumu piedāvās valdība, lai bez inkubatoriem palikušos jaunuzņēmumu cālēnus nesaplosītu brīvajā tirgū?

Pirms pieciem gadiem, kad Latvijā tika sākta biznesa inkubatoru programma, pastāvēja bažas, vai tā apgūs visu līdz 2023. gadam atvēlēto finansējumu. Taču pandēmijas laikā uzņēmēju interese vairākkārtīgi pieaugusi tādēļ Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) paplašināja programmas apjomus. Tobrīd aģentūra prognozēja, ka naudas pietiks līdz 2022. gada sākumam, bet tā izbeidzās jau šīs vasaras nogalē.

"Tādēļ šobrīd esam nonākuši pie situācijas, ka mēs vairs ne jaunus komersantus varam uzņemt, lai sniegtu atbalstu, ne arī pašreizējiem varam turpināt maksāt grantus, jo finansējums gluži vienkārši ir beidzies," stāstīja LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

Datorspēļu klaviatūru ražotājs SIA "Azeron" lielā mērā pateicoties biznesa inkubatora atbalstam spējis dažos gados izaugt līdz 73 darbinieku kolektīvam, miljonos eiro mērāmam apgrozījumam un eksportē savu produkciju uz 90 valstīm visā pasaulē.

"Azeron" ir viens no 124 jaunuzņēmumiem, kas atklātā vēstulē lūguši valdību piešķirt finansējumu LIAA inkubatoru programmas turpināšanai.

"Tā nu sanācis, ka slēdzot līgumu šis atbalsts tika solīts līdz 2023. gada 21. decembrim. Gan mēs, gan pārējie inkubatora dalībnieki – mēs rēķināmies ar to," sacīja SIA "Azeron" valdes loceklis Jānis Kūlbārdis.

"Azero" bija divu miljonu apgrozījums un 300 000 eiro peļņa pēc nodokļiem. Vaicāts, kādēļ tāda izmēra uzņēmumam vēl nepieciešams inkubators,  Kūlbārdis. sacīja:  "Ļoti vienkārši – šī peļņa tiek ieguldīta attīstībā. Tas lai mēs varētu turpināt augt un attīstīties. Skaidrs, ka mēs bez LIAA atbalsta varam izdzīvot, bet mēs to nevaram tik efektīvi, kā ar LIAA atbalstu."

Taču ir uzņēmumi, kuriem palikšana bez inkubatora  nozīmētu pat bankrotu. Tādēļ

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvās valdībai nākamā gada valsts budžetā paredzēt 10 miljonus eiro inkubatoru programmas turpināšanai.

Līdz tam laikam grantus varētu turpināt maksāt no citām projekta aktivitātēm paredzētā finansējuma, ko pēc tam kompensētu ar papildus līdzekļiem.

"Mēs kā ministrija redzam, ka ieguldījums šajā programmā  ir mazāks nekā pēc tam iegūstam nodokļu veidā. Tā ka šī programma ir veiksmīga un tā noteikti jāturpina," teica ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

EM prasībai pēc 10 miljoniem no valsts budžeta īsti nepiekrīt Finanšu ministrija, kuras ieskatā līdzekļus inkubatoru vajadzībām vispirms vajadzētu meklēt Eiropas Savienības fondos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti