Daugavpilī plāno vērienīgu tirdzniecības centra un tirgus rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils pilsētas domes Pilsētbūvniecības un vides komisija ir atbalstījusi SIA „Ditton nams”, kas ir esošā tirgus saimnieks, ideju rekonstruēt Daugavpils Zaļo tirgu un „Ditton nama” tirdzniecības centru. Jaunais tirdzniecības komplekss faktiski kļūs par tirdzniecības kvartālu vairāk nekā 25 tūkstošu kvadrātmetru platībā, dodot papildu darbu aptuveni 100 cilvēkiem un radot vairākus simtus jaunu stāvvietu automašīnām. Jaunajā veidolā tas varētu darbu sākt pēc dažiem gadiem.

Daugavpilī plānota vērienīga tirdzniecības centra un tirgus rekonstrukcija
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Daugavpils Centrālajā tirgū, kas atrodas pašā pilsētas centrā, pēdējās lielākās pārmaiņas notika pirms gadiem 20, kad to savā īpašumā pārņēma uzņēmums SIA ''Ditton nams” un šajā teritorijā uzsāka vairāku tirdzniecības paviljonu izbūvi. Ideja par nākamo tirgus rekonstrukciju aktualizējās pirms 11 gadiem.

„Pirmā jaunās apbūves koncepcija kā tāda tika prezentēta pirms 11 gadiem. Un to mums veidoja austriešu kompānija, jo tad neviens Latvijā un pārējās Baltijas valstīs tik sarežģītu loģistikas projektu neuzņēmās realizēt,” pastāstīja SIA ''Ditton nams” valdes loceklis Andrejs Kursītis.

Taču šobrīd, kad atkal uzņēmums atgriezās pie domas tirgu modernizēt, piesaistīti vietējie arhitekti. Ideja ir rekonstruēt un darīt pievilcīgu gan Zaļo tirgu, gan pašu tirdzniecības centru.

„Laiks jau to pats prasa – uztaisīt „up grade”, lai mēs – otrā lielākā pilsēta Latvijā – iegūtu tik tiešām jaunu tēlu, ar jaunām tehnoloģijām. Jo, lai arī mēs, cik varējām, atjaunojām vecās iekārtas, gan gaļas paviljonā vitrīnas, gan citur, bet viss pārējais ir konceptuāli jāatjauno jaunā veidolā,” sacīja Kursītis.

Tāpēc SIA “Ditton nams” ideju pārbūvei atbalstīja domes Pilsētbūvniecības un vides komisija.

Projekts, kas ir prezentēts, mainīs Daugavpils tirgus tēlu.

„Tagadējais “Ditton” tirdzniecības komplekss ir vizuāli un morāli novecojis. Tam nepieciešama atjaunotne un pārbūve. Vajag attīstīt visu šo kvartālu, pārbūvēt, pielāgot mūsdienu prasībām un vajadzībām, palielināt autostāvvietu skaitu. Tur plānots tirdzniecības centrs, līdzīgi kā citās pilsētās Latvijā un Lietuvā. Un lai būtu stāvlaukums un arī zaļā teritorija. Plānota arī viesnīca un daudzstāvu ēka, faktiski 12 stāvos, un arī daudzstāvu stāvvieta ir paredzēta,” pastāstīja domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa.

“Ditton nams” rekonstrukcijas vizualizācija:

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Projekts ir iespaidīgs, saka SIA “Ditton nams” valdes loceklis Andrejs Kursītis, vēl neatklājot tā izmaksas: „Tas ir vērienīgi. Izmaksas būs lielas, jo jaunās apbūves platība būs vairāk nekā 25 tūkstoši kvadrātmetri. Viss būs secīgi: sākumā būs projekts minimālā sastāvā, un pēc tam tikai tehniskais projekts, un visam vēl vajag mazdrusciņ laiku.”

Sarežģītākais ir uz būvdarbu laiku neapturēt tirdzniecības vietu darbu un neradīt liekus izdevumus.

„Tas svarīgi, kā pārvietosim savus nomniekus uz citām telpām. Ar minimāliem zaudējumiem jāveido, lai visiem būtu ērti – gan pircējiem, gan pārdevējiem. Ja viss notiks, kā plānojām vēl pagājušogad, tad uz šī gada beigām varētu sākties priekšdarbi,” pastāstīja projekta idejas autori.

Uzņēmumam „Ditton nams” vēl jāatrisina jautājums par nelielu zemes gabalu 343 kvadrātmetru platībā tieši blakus Zaļajam tirgum. Tas pieder pašvaldībai un līdz 2059. gadam ir izīrēts SIA “Ditton nams”. Dome vēlējās ar sākumcenu 9000 eiro šo zemes gabalu izsolīt, taču plānotajā domes sēdē pagājušajā nedēļā šo jautājumu dienas kārtībā neiekļāva. “Ditton namam” šis zemes gabals būtu nepieciešams sava projekta īstenošanai.

„Ir mainījusies likumdošana. Lai attīstītu šo projektu, ir nepieciešams viens kadastrs. Mēs plānojam šo gabalu atsavināt,” sacīja Kursītis.

Lai uzsāktu tirgus rekonstrukciju, nepieciešams arī pilsētas iedzīvotāju atbalsts šīm pārmaiņām.

Par procedūru pastāstīja dome deputāte Inguna Kokina (Latgales partija): „Kā būs sagatavots projekta pieteikums un iesniegts būvvaldē, tā uzreiz tiks rosināta šī projekta sabiedriskā apspriešana. Jo tas ir pilsētas centrs, tas ir pietiekoši būtisks objekts visai centra infrastruktūrai. Šobrīd tiek piedāvāts apbūvēt to daļu, kur bija tirdzniecības būdas un paviljons. Svarīgi, ka tiks saglabāta vieta, kur vasarās tiek tirgoti dārzeņi un citi vietējie produkti. Ir jautājums par autostāvietām, ko viņi piedāvā iebūvēt ēkā. Tas tad daugavpiliešiem arī būs jāizvērtē sabiedriskās apriešanas laikā. Cik to ņems pretī daugavpilieši, arī redzēsim šīs apspriešanas laikā.”

Ja projekts gūs atbalstu, tad, kā apliecina SIA “Ditton nams” vadība, Daugavpils tirgus jaunā veidolā varētu darbu sākt jau pēc gada vai pusotra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti