Daugavpilī grasās paaugstināt ūdensapgādes pakalpojumu tarifus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau ar nākamā gada martu Daugavpilī par ūdeni var nākties maksāt par 15 %, bet par kanalizācijas pakalpojumiem gandrīz par 20 % vairāk. Tas saistīts gan ar to, ka kļuvis mazāk iedzīvotāju, kas izmanto SIA „Daugavpils ūdens” pakalpojumus, gan ar to, ka palielinājušies ekspluatācijas izdevumi tīklu un iekārtu apkalpošanai un veikta tīklu modernizācija. Jaunos tarifu plānus vēl izvērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, taču arī pēc tarifu celšanas ūdens un kanalizācijas pakalpojumi Daugavpili būs vieni no lētākajiem valstī. Tomēr neizpratnē par tik lielu plānoto tarifu kāpumu ir pašvaldības deputāti, kuri uzskata, kas tas ir nepamatoti un radīs sociālo spriedzi pilsētā.

Daugavpilī paaugstinās ūdensapgādes pakalpojumu tarifus
00:00 / 05:09
Lejuplādēt

Šobrīd par vienu kubikmetru patērētā ūdens Daugavpili jāmaksā 72 centi, bet 74 centi par kubikmetru izlietotās kanalizācijas. Šādi tarifi pilsētā ir nepilnus sešus gadus. Pa šo laiku daudz kas ir mainījies, tāpēc SIA “Daugavpils ūdens” plāno tarifus celt, lai, kā stāsta uzņēmuma “Daugavpils ūdens” valdes locekle Jeļena Lapinska, neradītu uzņēmumā kritisku situāciju:

“Kopš 2014. gada Daugavpilī par vairāk nekā 5 % samazinājās iedzīvotāju skaits. Iedzīvotāju skaita krituma dēļ mūsu uzņēmumā par 8 % samazinājās realizācijas apjomi ūdensapgādei un par 9 % kanalizācijai. Apjoma krituma samazinājums jau par 10 % varētu uzņēmumā radīt kritisku situāciju.”

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jau iesniegts jauno tarifu plāns - maksa par ūdeni augtu par 15 %, bet par kanalizācijas pakalpojumiem - par 19 %, attiecīgi uz 83 centiem par ūdeni un uz 88 centiem par kubikmetru kanalizācijas Uzņēmuma “Daugavpils ūdens” ekonomists Edgars Račko gan mierina, ka vidējais pieaugums mājsaimniecībām mēnesī kopumā nebūs liels.

“Mēs izpētījām, ka vidēji ģimenē ir trīs cilvēki, un vidējais šāds ģimenes patēriņš ir 7 kubikmetri mēnesī. Un šādai ģimenei tarifs būs palielināts par 1,75 eiro. Protams, katrai ģimenei tas patēriņš var būt savādāks, bet pie mūsu cenām plānotais tarifs ir pamatots,” uzskata Račko.

Tomēr pat tāds tarifa palielinājums iedzīvotājus neiepriecina.

Arī Daugavpils domes deputātus Pilsētsaimniecības komitejā, kurā Daugavpils ūdens vadība prezentē jauno tarifu, pamatojumi un tik iespaidīgs tarifa kāpums nepārliecina. Tas radīs sociālo spriedzi,

saka Aivars Zdanovskis:

“Es neguvu pārliecību, ka tarifu plāns ir pamatots un pēc tāda ir nepieciešamība. Turklāt  uzņēmums strādā ar peļņu, uzņēmumā būtu rūpīgāk jāizvērtē iekšējās rezerves. Jebkurš tarifu paaugstinājums viennozīmīgi izraisīs sabiedrībā spriedzi.”

Būtībā pašvaldība tarifu izmaiņas nevar ietekmēt, tomēr neskaidri jautājumi tai par tarifu kāpumu ir, atzīst arī Pilsētsaimniecības komitejas vadītājs Valērijs Kononovs.

“Jebkurā gadījumā par to lems Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, bet man jautājums, vai tas notiks tādā apmērā, kā tas tika izziņots. Deputāti nevar lemt par cipariem un galīgajiem tarifiem, taču vēlāk par to var prasīt atbildību,” norāda Kononovs.

SIA ''Daugavpils ūdens'' vadība skaidro, ka jauno tarifu projekts ir pamatots - lai arī patēriņš mazinās, slodze uzņēmumam ir lielāka - pēdējo gadu laikā pilsētā esot uzbūvēti vairāk nekā 90 kilometri jaunu tīklu un tie jāapkalpo.

Turklāt jaunais tarifs par ūdeni un kanalizāciju arī pēc paaugstināšanas joprojām būs viens no zemākajiem valstī. Piemēram, rīdzinieki par ūdeni maksā 85 centus un 74 centus par kanalizāciju, Jūrmalā ir 90 centi pa ūdeni un dārgāka kanalizācija - 1,71 eiro. Šobrīd lētākā maksa par ūdeni ir Rēzeknē - 58 centi, bet pāri par eiro jāmaksā par kanalizāciju. Galavārds par jauno tarifa apmēru ūdens pakalpojumiem Daugavpilī būs jāsaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, kura pirms tam 6. decembrī organizēs iedzīvotāju uzklausīšanas sanāksmi.

Jaunais tarifs varētu stāties spēkā nākamā gada martā, un tas attieksies ne tikai uz Daugavpils pilsētas, bet arī uz pilsētai tuvāko Daugavpils novada Naujenes, Līksnas un Kalkūnes pagasta ūdenssaimniecības lietotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti