Panorāma

Nav jau grūti, pacel atkritumus!

Panorāma

ES veidos ekonomikas atveseļošanas fondu

Paaugstinās bezdarbnieka palīdzības pabalstu

Covid-19 krīzes laikā ievieš bezdarbnieka palīdzības pabalstu – 180 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeima piektdien, 24. aprīlī, otrajā un galīgajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīja steidzamības kārtā virzītos likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" grozījumus, kas paredz Covid-19 krīzes laikā ieviest bezdarbnieka palīdzības pabalstu 180 eiro apmērā. To varēs saņemt bezdarbnieki, kam beidzies bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņš, bet darbs vēl nav atrasts.

Likuma grozījumus atbalstīja 81 Saeimas deputāts, neviens nebija pret un neatturējās balsojumā. 

Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") norādīja, ka Covid-19 krīzes dēļ daudziem cilvēkiem izredzes atrast darbu ievērojami samazinājušās, tāpēc valsts pieejai palīdzības sniegšanā iedzīvotājiem jābūt pēc iespējas solidārai.

"Pabalstam jābūt vienādam gan tiem, kas nonākuši dīkstāve, gan tiem, kuriem nav iespēja atrast darbu. Valsts šajā ārkārtējā situācijā ir apņēmusies izrādīt solidaritāti un palīdzēt pēc iespējas plašākam cilvēku lokam, tostarp, nodrošinot ar iztikas līdzekļiem personas, kurām beidzies bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods," skaidroja ministre.

Vienlaikus likuma grozījumos paredzēts noteikt, ka personām, kas darbu uzteikušas pašas, bezdarbnieka pabalstu piešķirs no dienas, kad Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) saņemts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu. Līdz šim personām, kas darbu uzteikušas pašas, pabalstu piešķīra ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Plānots, ka šāda kārtība būs spēkā līdz 2020. gada 31. decembrim personām, kurām bezdarbnieka statuss piešķirts sākot no 2020. gada 12. marta.

Valdība šonedēļ akceptēja likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" grozījumus, kas paredz – ja ārkārtējās situācijas laikā beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņš, bet darbs nav atrasts, varēs saņemt īpašu bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Valdība lēma, ka palīdzības pabalstu varēs saņemt vēl četrus mēnešus, un tā apmērs būs tāds pats kā bezdarbnieka pabalsts pēdējos divos mēnešos. Taču pabalstam bija paredzēti griesti – 130 eiro. 

Labklājības ministrijas (LM) jaunajā piedāvājumā šī summa palielināta līdz 180 eiro, to pielīdzinot dīkstāves pabalsta zemākā sliekšņa apmēram.

Tādējādi 180 eiro bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiks piešķirts neatkarīgi no tā, cik liels bezdarbnieka pabalsts bijis pirms tam. Piemēram, situācijā, ja bezdarbniekam pabalsts pēdējā mēnesī bija 90 eiro apmērā, tad bezdarbnieka palīdzības pabalsts būs 180 eiro, norādīja LM.

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu varēs saņemt personas, kurām piešķirtā bezdarbnieka pabalsta periods beidzas laika periodā no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. augustam un kuras nebūs atradušas darbu. Pabalstu izmaksās par periodu no 2020. gada 12. marta līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 31. decembrim.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties NVA noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus NVA nosacījumus.

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaicīgi ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Grozījumi likumā vēl jāizsludina prezidentam.

KONTEKSTS:

Bezdarbnieku rindas sāka pieaugt marta nogalē, pēc tam, kad Covid-19 izplatības ierobežošanai izsludināta ārkārtēja situācija un noteikti vairāki ierobežojumi, kas smagi ietekmēja daudzu uzņēmumu darbību. Daudzi uzņēmumi arī cietuši tāpēc, ka zaudēja klientus vai piegādātājus citās valstīs, kur arī noteikti ierobežojumi Covid-19 dēļ. Saņemti paziņojumi par kolektīvo atlaišanu un bezdarba vilni gaida aprīļa otrajā pusē. Ārkārtēja situācija pašlaik noteikta līdz 12. maijam.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti