Bezdarbnieki pēc pabalsta termiņa beigām 4 mēnešus varēs saņemt 130 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja ārkārtējās situācijas laikā beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņš, bet darbs nav atrasts, varēs saņemt īpašu bezdarbnieka palīdzības pabalstu. To paredz valdībā otrdien, 21. aprīlī, atbalstītie grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", informēja Labklājības ministrijā (LM).

Palīdzības pabalstu varēs saņemt vēl četrus mēnešus, un tā apmērs būs tāds pats kā bezdarbnieka pabalsts pēdējos divos mēnešos. Taču pabalstam noteikti griesti – 130 eiro. Šāds pabalsta apmērs noteikts, par pamatu ņemot spēkā normatīvajos aktos noteikto trūcīgas ģimenes vai personas ienākumu līmeni (128,06 eiro), skaidroja LM.

Nauda pienāksies tikai tiem bezdarbniekiem, kuriem pabalsta izmaksas termiņš beidzies 12. martā vai vēlāk.

Iesniegumu bezdarbnieka palīdzības pabalsta saņemšanai būs jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Pabalstu piešķirs no nākamās dienas, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksa. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periods būs ne ilgāks par četriem mēnešiem. Pabalstu izmaksās par periodu no 2020. gada 12. marta līdz  persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 31. decembrim.

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu pārtrauks izmaksāt tad, ja bezdarbnieks sāks strādāt, kļūs par pašnodarbināto vai aizies pensijā.

Par bezdarbnieka palīdzības pabalsta saņēmējiem netiks veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tādējādi minētais pabalsta izmaksas periods netiks ņemts vērā aprēķinot kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem vai pensijām, norādīja LM.

Kā iepriekš atzīmēja labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV"), jauno pabalstu varētu saņemt 18 000 bezdarbnieku mēnesī. Šā atbalsta izmaksai paredzēts novirzīt kopumā 21,8 miljonus eiro.

Par likuma grozījumiem vēl jānobalso Saeimai.

KONTEKSTS:

Bezdarbnieku rindas sāka pieaugt marta nogalē, pēc tam, kad Covid-19 izplatības ierobežošanai izsludināta ārkārtēja situācija un noteikti vairāki ierobežojumi, kas smagi ietekmēja daudzu uzņēmumu darbību. Daudzi uzņēmumi arī cietuši tāpēc, ka zaudēja klientus vai piegādātājus citās valstīs, kur arī noteikti ierobežojumi Covid-19 dēļ. Saņemti paziņojumi par kolektīvo atlaišanu un bezdarba vilni gaida aprīļa otrajā pusē. Ārkārtēja situācija pašlaik noteikta līdz 12. maijam.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti