Cēsu novadā lauku pagastos veidos koprades mājas uzņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms četriem gadiem slēgtā Inešu pamatskolas ēka pārtaps par koprades māju jeb vietu, kur darboties vietējiem uzņēmējiem. Šādu ideju apņēmusies īstenot vietējās kopienas biedrība „Inešu skolas draugi”, un šī vēlme ir sakritusi arī ar Cēsu novada pašvaldības ieceri – vairākos lauku pagastos, lai veicinātu uzņēmējdarbību, veidot šādas koprades mājas.

Cēsu novadā lauku pagastos veidos koprades mājas uzņēmējiem
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

Inešu pamatskolas ēka brāļu Kaudzīšu vēsturiskajā romānā „Mērnieku laiki” tiek ņemta kā prototips Ķenča cietumam. Arī tāda ir Inešu pamatskolas ēkas vēstures lappuse, jo muižas laikā te bijusi arī tiesas māja. Bet Inešu iedzīvotājiem visvairāk šī ēka saistās ar skolas laiku. Vēl skolai esot, tapa absolventu veidota biedrība „Inešu skolas draugi”, pastāstīja tās vadītāja Ilze Kuligina.

"2017. gadā biedrība realizēja "Leader" projektu, bērnu rotaļu laukumu skoliņas bērniem. Un 2018. gadā skola tika reorganizēta, līdz ar to biedrības mērķis – materiāli un morāli atbalstīt skolu – vairs nebija aktuāls. Bet biedrība atkal ir pamodusies, nomainījusi mērķi.

Nu darbības mērķis mums ir – saimnieciskās darbības veicējiem, pašnodarbinātajiem, jaunajiem uzņēmējiem izveidot un uzturēt šādu kopienu," stāstīja Kuligina.

Pirmie uzņēmēji jau darbojas Inešu pamatskolā, tādējādi veidojot pamatu iecerei par koprades vietu.

„Gardenia ECO”, sveču māja, šeit viņiem ir kā fabrika, tas nozīmē, ka viņi šeit lej sveces. Viņi lej dabīgā vaska sveces. Tāpēc šī māja ļoti jauki smaržo. Šajā mājā mums vēl ir šuvēja, otrā stāvā mums ir mūzikas skoliņa, ģimenes uzņēmums," stāstīja Kuligina.

Pirms nedēļas tika rīkota atvērto durvju diena, lai kopā ar citiem vietējiem cilvēkiem diskutētu par koprades mājas darbību, iepazīstinātu ar iespējām rast telpas savam biznesam.

 

"Iedzīvotāji sanāca, bija diskusija, izkristalizējās, kas derētu, kas nederētu. Jo šis ir lauku reģions, mums tomēr ir mazliet cita finansiālā situācija, bet mēs varam ar pašvaldības finansējumu, subsīdijām. Mēs ceram šobrīd, tas vēl ir diskusijās, viss vēl ir jārunā, jābīda, bet ceram iedzīvināt. Jo ir brīnišķīga vieta, kur gribēt tiem jaunajiem uzņēmējiem arī atrasties. Piebalga ir tas reģions, kur vasarā ļoti daudz ir arī rīdzinieku, kuriem ir šī attālinātā darba iespēja.

Ja mēs viņiem to visu varam nodrošināt, tad es ļoti ceru, ka mēs tādējādi attīstīsim arī vēlmi – uz laukiem pārcelties pavisam," klāstīja Kuligina.

Kad viņa vērsās Cēsu novada pašvaldībā, izrādījās, ka savā ziņā ir trāpīts desmitniekā. Kā pastāstīja pašvaldības Uzņēmējdarbības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Indriķis Putniņš, tieši tāda bijusi arī novada iecere, uzņēmējdarbības attīstībai laukos, veidot koprades mājas.

"Ideja jau mums pašvaldībā par šīs ēkas attīstību šajā virzienā bija arī pirms tam, bet Ilze nāca ar savu ideju, nedaudz pat taustīdamās, ko nu pašvaldība par to teiks. Es teicu: "Ilze, brīnišķīgi, tas ir tieši tas, kas mums ir vajadzīgs šeit, un tava iniciatīva ir tieši laikā, īsti vietā.""

Savulaik Cēsu novada pašvaldība bija pirmā ārpus Rīgas, kas atvēra kopā strādāšanas vietu, tādējādi atbalstot ar telpām dažādu profesiju pārstāvjus. Tā radās Cēsīs koprades māja "Skola6". Arī bijušās skolas ēkā.

"Līdz ar to visi var paraudzīties uz to, ko nozīmē šāda koprade kā tāda. Šajā brīdī, kad bija iecere no Ilzes puses, ka to varētu Inešos veidot, radās iespēja pašvaldībai startēt vienā pārrobežu projektā. "Interreg" projektā, kur sadarbība ir ar Ziemeļvalstīm, ar Somiju, Zviedriju, ar pašvaldībām šajās valstīs.

Šobrīd projekts ir iesniegts, tas nozīmētu, ka mēs iegūtu 300 tūkstoši eiro finansējumu, kādi 20 procenti būtu no pašvaldības jāiegulda, ja mēs kvalificējamies," stāstīja pašvaldības pārstāvis.

Koprades mājas veidot tagad ir iecere ne tikai Inešos, kur iedzīvotāji jau paši ir nākuši ar savu iniciatīvu, bet arī citviet.

"Tai skaitā Neredzīgo kvartālā jeb tagad jau ar nosaukumu „Rainis” Cēsīs, kur  radošo un digitālo lietu kvartāls tiek veidots. Arī tas tiktu attīstīts ar šo projektu, tāpat ir iecere sadarboties ar Līgatnes papīrfabrikas tagadējo, jauno īpašnieku, attīstot arī Līgatnē šo virzienu. Tāpat ir arī ieceres Zaubes un Nītaures pusē vai Skujenes pusē, jo tur jau ir tādas labas iestrādes ar vietējām biedrībām, kuras ir ļoti aktīvas," norādīja pašvaldības pārstāvis.

Vai tiks gūts finansiāls atbalsts, lai īstenotu šo ieceri, būs zināms jau šajā pavasarī. Pašvaldībā arī atzīst, ka savā ziņā koprades ēku veidošana laukos būs izaicinājums, jo cilvēku skaits ir mazāks, bet par Inešiem ir mazākas šaubas, jo pirmie uzņēmēji tur jau darbojas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti