Bezdarbs Liepājā turpina augt; metalurgi mācās latviešu valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Bezdarba līmenis Liepājā turpinās pieaugt. Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāle saņēmusi informāciju, ka marta beigās no „Liepājas metalurga” meitas uzņēmuma LSEZ AS „Liepājas osta LM” atbrīvos 76 strādājošos. Tikmēr daudzi metalurgi, kuri palika bez darba, tagad mācās latviešu valodu un gaida uzņēmuma augšāmcelšanos. Kā zināms, līdz ar „Liepājas metalurga” (LM) maksātnespēju darbu zaudēja vairāk nekā 1500 cilvēku, bet darbu atraduši tikai daži desmiti.

Vairākus bijušos metalurgus sastopu brīdī, kad viņi mācās latviešu valodu. Tieši šo Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles piedāvāto iespēju vēlējušies izmantot visvairāk cilvēku. Latviešu valodas skolotāja Rita Tkačenko stāsta, ka viņas audzēkņi ir motivēti apgūt valodu. „Cilvēki ir noskaņoti labestīgi optimistiski un sarunās lielākā daļa cera, ka rudenī „Metalurgs” atsāks darbu un viņi tur varēs atgriezties,” saka Tkačenko.

To apstiprina arī kāda sieviete. „Es gribu „Metalurgā” strādāt. Biju metāllūžņu pieņēmēja,” norāda sieviete. Pēc darba zaudēšanas LM atklājās, ka daudzi liepājnieki neprot latviešu valodu. Gaļina un Tatjana tagad ir apņēmības pilnas to iemācīties. „Es tagad esmu bezdarbniece. Man vajag apliecību, vajag tālāk dzīvot. Tagad nestrādāju, bet strādāju "Metalurgā" kā krāsotāja,” norāda Gaļina.

Liepājā bezdarba līmenis sasniedzis 13,8 %. Pērnā gada oktobrī tas bija zem10%. Šis pieaugums pamatā saistīts uzņēmuma LM maksātnespēju un atbrīvotajiem darbiniekiem. Darbinieku skaits sarūk arī "Metalurga" meitas uzņēmumos, skaidro  Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane. Novērots, ka tur darba attiecības pamatā tiek pārtrauktas noslēdzot abpusējo vienošanos.

Vienīgais, esam saņēmuši informāciju jo uzņēmuma „Liepājas osta LM”. 31. martā tur plānots no darba atbrīvot 76 darbiniekus. Lielākā daļa no viņiem ir dokeri, taču ir arī citi. Tas, protams, ir tieši saistīts ar "Metalurgu". Cilvēki, kas bija saistīti ar metāllūžņu pārkraušanu. Tas pieaugums vēl būs,” teica Baumane.

Par  Liepājas ostas darbiniekiem interesi jau sākuši izrādīt Ventspils ostas pārstāvji. Pašlaik Liepājā vakanču skaits ir liels – 284. Aptuveni 90 brīvas darba vietas pieteicis vēl viens „Rimi” tīkla veikals, ko drīzumā atvērs Liepājā. Darba piedāvājumi ar labu atalgojumu parādās arī citviet Kurzemē, atklāj Dace Baumane.

Pie mums vērsās arī uzņēmējs no SIA „Venta FM”. Alsungā ir zivju miltu ražošanas rūpnīca, tur vajadzīgs zivju apstrādes iekārtu operators. Alga 1000 eiro. Ir iespēja tur nokļūt vai dzīvot uz vietas, nianses, ko var izrunāt. Tas nav mazs atalgojums, ir trīs tādas brīvas darba vietas,” bilst NVA Liepājas daļas vadītāja.

Bieži vien cilvēki ir kūtri un nevēlas pārmaiņas vai ir izvēlīgi, meklējot darbu, arī ar tādiem gadījumiem nākas saskarties, spriež Baumane. No pagājušā gada maija  Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiālē reģistrējušies 1327 bijušie metalurgi. Līdz šim darbu atraduši 54 cilvēki, kas ir neliels skaits, saka vadītāja Dace Baumane, piebilstot, ka pārsvarā cilvēki gaida, kad "Metalurgs" atsāks ražošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti