Labrīt

Itālija draud apturēt maksājumus ES budžetā

Labrīt

Ķīnā varētu atcelt ierobežojumu par bērnu skaitu ģimenē

ASV un Meksika vienojas par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu; Kanādu pārrunās neiesaista

ASV un Meksika gatavas slēgt jaunu brīvās tirdzniecības līgumu, kas varētu aizstāt NAFTA

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienotās Valstis un Meksika panākušas vienošanos par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu, kas potenciāli varētu aizstāt līdzšinējo Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu jeb NAFTA. Trešā šī līguma dalībniece – Kanāda – no līdzšinējām sarunām ir izslēgta. Taču tai dota iespēja pievienoties jaunajam tirdzniecības līgumam, sarunām gan atvēlot tikai nepilnu nedēļu.

Jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā tagadējais ASV prezidents Donalds Tramps atkārtoti uzsvēra, ka vēlas pārskatīt pirms gandrīz 25 gadiem noslēgto Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu ar Meksiku un Kanādu jeb NAFTA. Šis līgums ik gadu aptver aptuveni vienu triljonu dolāru lielu tirdzniecības apjomu, taču, pēc Trampa vārdiem, tas ir negodīgs un nes zaudējumus Savienoto Valstu ekonomikai, īpaši autobūves industrijai.

Diskusijas par trīspusējā līguma pārskatīšanu ir turpinājušās jau vairāk nekā gadu, un galvenais mērķis ir bijis līguma tekstā iekļaut punktus par intelektuālā īpašuma aizsardzību, digitālo tirdzniecību, kā arī tirdzniecības strīdu risināšanu un citus jautājumus.

Tramps svinīgi paziņojis, ka ar Meksiku ir panākta jauna vienošanās par ASV un Meksikas brīvās tirdzniecības līgumu, kas aizstāšot NAFTA. Kā paziņojis ASV Tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers, jaunā vienošanās būs spēkā turpmākos 16 gadus un tiks pārskatīta ik pēc sešiem gadiem.

Līgums paredz, ka vairs netiks ierobežots no Meksikas ievesto vieglo automašīnu skaits, taču tiks saglabātas tēraudam un alumīnijam ieviestās muitas nodevas. Lai iegūtu beznodokļu statusu, produktiem par 75 procentiem ir jābūt ražotiem abās valstīs. Runājot par automašīnām, abas puses ir vienojušās, ka 40 līdz 45 procentus no automašīnām ir jāražo strādājošajiem, kuri saņem vismaz 16 dolārus stundā, tādējādi novēršot kompāniju pārvietošanu uz Meksiku, kur algu līmenis ir daudz zemāks. Savukārt meksikāņi no savas puses esot solījuši iegādāties cik vien daudz iespējams amerikāņu lauksaimniecības produktu.

Kā paudis Donalds Tramps, jaunā vienošanās noteikti nāks par labu gan abu pušu strādājošajiem, gan uzņēmējiem.

Lai arī sarunas par NAFTA līguma pārskatīšanu turpinās jau mēnešiem ilgi, pēdējo piecu nedēļu laikā Kanāda tajās nav piedalījusies. Informējot par panākto vienošanos ar Meksiku, ASV prezidents norādījis, ka pagaidām vēl nav izlemts, vai piedāvāt arī Kanādai iesaistīties jaunā līguma tapšanā, vai arī slēgt ar Otavu vēl vienu divpusējo līgumu:

"Ja jūs atceraties, tad sākumā daudzi cilvēki uzskatīja, ka šāds līgums nav iespējams dažādo viedokļu un pušu, kā arī sarežģītības dēļ. Mēs līgumu padarījām daudz vienkāršāku un daudz labāku abām mūsu valstīm. Kanāda sarunās iesaistīsies pavisam drīz. Ja viņi gribēs iesaistīties godīgās sarunās, arī mēs tam piekritīsim. Viņiem ir aptuveni 300 procentu muitas nodevas atsevišķiem mūsu piena produktiem, un tam mēs vienkārši nevaram piekrist. Manuprāt, vienkāršākais, ko mēs varam darīt, ir ieviest nodevas viņu eksportētajām automašīnām. Tā ir milzīga summa un ļoti vienkāršas sarunas, kas var beigties vienas dienas laikā, un nākamajā jau mēs saņemtu daudz naudas. Taču mēs dosim viņiem iespēju vai nu noslēgt atsevišķu līgumu, vai nu iekļaut to šajā līgumā," skaidroja Tramps.

Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīmena pēc Trampa paziņojuma pārtrauca vizīti Eiropā un ieradās uz sarunām Vašingtonā. Vēl pagājušās nedēļas beigās viņa paziņoja, ka Kanāda iesaistīsies turpmākajās divpusējās un trīspusējās tirdzniecības sarunās pēc tam, kad būs atrisināti ASV un Meksikas divpusējie jautājumi. Iepriekš Kanādas puse ir uzsvērusi, ka atjaunoto NAFTA līgumu tā parakstīs tikai tad, ja tas atbildīs Kanādas interesēm.

Taču kā televīzijas kanālam CTV News norādījis Kanādas konservatīvo spēku ārpolitikas kritiķis Erins Otūls, tā vien izskatās, ka ASV ar savu "skaldi un valdi" politiku šoreiz ir apspēlējusi Kanādas valdību, kas pārāk daudz ir koncentrējusies uz valsts iekšpolitiku.

"Konservatīvie jau no paša sākuma ir skaidri teikuši, ka dažos jautājumos Kanādai un Meksikai būs abpusēja interese, taču Kanādai ir jāvirza arī savas nacionālās intereses. Meksikāņi gāja šādu ceļu, [Kanādas līdera Džastina] Trudo liberāļi – nē. Rezultātā pēdējā pusotra mēneša laikā meksikāņi pat nav uzstājuši uz kanādiešu klātbūtni pie sarunu galda. Tagad viņi ratificē līgumu, kad mūsu ārlietu ministre atrodas Eiropā, un mums atliek tikai cerēt un lūgties, lai mēs tiktu iekļauti šajā līgumā uz pozitīviem noteikumiem. Jau aptuveni gadu mēs esam apgalvojuši, ka Trudo liberāļi pārāk daudz ir koncentrējušies uz iekšpolitiskiem jautājumiem, uz progresīvo dienaskārtību, cenšoties sevi pretstatīt ASV administrācijai. Tagad tas viss mums atspēlējas," izteicies Otūls.

Par spīti Donalda Trampa apgalvojumiem, ka brīvās tirdzniecības līgums ar Meksiku jau ir parakstīts, tas tā nebūt nav. ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers paudis cerību, ka Kanāda šim līgumam jau drīzumā pievienosies. Arī Meksikas pašreizējais prezidents Enrike Penja Nieto, ar kuru Tramps demonstratīvi sarunājās pa telefonu, vienlaicīgi uzrunājot žurnālistus, vairākkārt uzsvēris, ka tirdzniecības līgumam ir jābūt trīspusējam.

Baltā nama administrācijas pārstāvji izteikušies, ka jau šo piektdien ASV Kongresam varētu tikt iesniegta vēstule, kurā paziņots par prezidenta plāniem parakstīt jauno tirdzniecības līgumu ar vai bez Kanādas piekrišanas. Līdz piektdienai ir atlicis pavisam maz laika, taču tikai tā ir iespējams panākt, ka jaunais līgums tiek noslēgts 90 dienu laikā, proti, pirms 1.decembra. Vienlaicīgi administrācija noliedz, ka tik īss termiņš izvēlēts tāpēc, lai izdarītu spiedienu uz citādi visai nepiekāpīgo Kanādu. Daudz ticamāks šķiet skaidrojums par to, ka sarunvedēji vēlas panākt vienošanos pirms ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām un pirms 1. decembra, kad amatā stāsies jaunais Meksikas prezidents Andress Manuels Lopezs Obradors. Viņš visai skeptiski attiecas pret sava priekšgājēja rosinājumu atvērt Meksikas enerģētikas sektoru, kas varētu ievērojami sarežģīt sarunu procesu.

Kā norāda aģentūra "France Press", jebkura tirdzniecības līguma apstiprināšanai ir nepieciešams ASV Kongresa atbalsts un pagaidām nav arī skaidrs, vai ASV prezidenta administrācijai vispār ir pilnvaras spēkā esošo NAFTA līgumu aizstāt ar divpusējo tirdzniecības līgumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti