Eiro fokusā

Tūrisma pakalpojumu reklamēšanai uzņēmēji arvien vairāk izmanto sociālos tīklus

Eiro fokusā

Latgalē par Eiropas Savienības finansējumu ražotnes būvē arī lauku novados

Arī Lietuva gatavojas atvērt elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām

Arī Lietuva gatavojas atvērt elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Elektroenerģijas tirgu Eiropas Savienībā (ES) atvēra 2007. gadā, vispirms – lielajiem patērētājiem, pakāpeniski visiem pārējiem. Tirgus atvēršana nozīmē, ka elektrību var iegādāties no brīvi izvēlēta elektroenerģijas tirgotāja. Igaunijā pirms septiņiem gadiem atvēra elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, pirms pieciem gadiem – Latvijā, bet Lietuva to gatavojas darīt 2021. gadā.

Ja elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgus Baltijas valstīs ir līdzīgs, mazumtirdzniecībā ir atšķirības gan pēc vēsturiskās attīstības, gan regulējuma un cenām.

"Latvijas tirgum raksturīga cenu struktūra, ka, patērējot vairāk kilovatstundu, cena samazinās. Lietuvā ir izdevīgi, ja esi neliels un ekonomiski neaktīvs patērētājs, kas patērē maz. Igaunijā jau vēsturiski patērētāji aktīvi tika aicināti pirkt produktus, kas piesaistīti biržas cenām.

Līdz ar to vidējā statistiskā cena ir zemāka Igaunijā, bet Latvijā cenas ir nedaudz augstākas nekā kaimiņvalstīs.

Bet tas drīzāk atspoguļo patērētāju uzvedību – ka viņi ir bijuši laiskāki, izvēloties pašu vienkāršāko, kas tomēr nav pats ekonomiski izdevīgākais. Ilgtermiņā tomēr cenas varētu izlīdzināties, un tirgus kļūs līdzīgs gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību segmentā," stāstīja Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis.  

"Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucenieks teica, ka uzņēmums jau 10 gadus strādā visā Baltijā un Lietuvā elektrību pārdod 8000 biznesa klientiem. Pēdējā pusgada laikā "Latvenergo" ar zīmolu "Elektrum" elektrību sācis pārdot arī 2000 Lietuvas mājsaimniecībām.

"Lietuvā, ieskaitot mūs, ir četri aktīvi dalībnieki, kas jau šobrīd strādā mājsaimniecību tirgus segmentā.

Latvijā konkurence attīstījās pakāpeniski, bet Lietuvā aktivitāte bija jau no pirmās dienas. No patērētāju viedokļa Lietuvas tirgus ir līdzīgs Latvijas tirgum, tikai divas reizes lielāks. Ja Latvijā ir ap 800 000 mājsaimniecību, tad Lietuvā – pusotrs miljons. Līdz gada beigām apstiprinātā regulētā cena Lietuvā ir mazliet zemāka, bet atšķirība nav tik liela, lai mēs nespētu jaunus klientus piesaistīt," sacīja "Latvenergo" pārstāvis.

Mucenieks stāstīja, ka uzņēmums Lietuvā nākamajā gadā pabeigs saules paneļu parka būvniecību. 

"Lietuvā ir regulējums, kas ļauj mājsaimniecībām attālināti nopirkt saules parkā daļu no jaudas.

Latvijā tirgus modelis un regulējums vēl nav tāds, kas ļautu mājsaimniecībām attālināti izmantot elektroenerģiju no citu ražotāju saules paneļu parka. Tāpēc Lietuva ir kā tests, kas nākotnē ļaus attīstīties sava veida enerģijas kopienām un nākotnē ļaus dažādot elektroenerģijas iegādi. Ir klienti, kas aktīvi seko elektroenerģijas cenām pa stundām un tam pielāgo savu patēriņu. Viņi visbiežāk izvēlas biržas cenu produktu. Savukārt otrā pusē ir klienti, kas vēlas stabilu cenu un būt droši par to, lai ikmēneša rēķini būtiski nemainās. Tie izvēlas fiksētas cenas," klāstīja "Latvenergo" pārstāvis.

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors vērtēja, ka elektroenerģijas tirgošana kaimiņvalstīm veicina eksportu un dod labumu arī patērētājiem.

"Tas veicina konkurenci, tātad uzņēmumi nevar iegrimt pašapmierinātībā un uzņēmumiem jāmeklē jauna stratēģija un jauni risinājumi, kā uzrunāt klientus un piedāvāt jaunus produktus – piemēram, fiksētu cenu uz kādu laiku vai cenu griestu noteikšanu noteiktam periodam. Līdz ar to ir apsveicama visa reģiona energokompāniju aktivitāte un inovācijas, un arī šo uzņēmumu ģeogrāfiskais areāls nav ierobežots tikai Baltijas valstīs. Kopumā tas visam reģionam un tirgus veselībai ir liels ieguvums," sprieda Valdmanis.

Brīvajā tirgū elektrību jebkurš patērētājs, tai skaitā mājsaimniecības, var pirkt par fiksētu vai mainīgu cenu, kas atkarīga no elektrības cenas biržā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti