Arī Latvijas pilsoņi baidās zaudēt naudu Kipras bankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kipra jau piekto dienu dzīvo nenoteiktībā. Šīs valsts parlaments vakar vakarā noraidīja Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda ierosinājumu aplikt bankas noguldījumus ar speciālo nodokli. Līdz ar to tagad Kipras varas pārstāvjiem jāmeklē citi ceļi, kā iegūt trūkstošos aptuveni 6 miljardus eiro. Kā šajā valstī jūtās tur dzīvojošie Latvijas pilsoņi, stāsta Latvijas Radio korespondente Atēnās Ella Semjonova.

Panika. Tāda bijusi Kipras iedzīvotāju reakcija pēc starptautisko aizdevēju paziņojuma par to, ka visi šīs valsts banku ieguldījumi jāapliek ar nodokli. Kiprā dzīvojoša Latvijas pilsone Velta Jeliska-Pensoma intervijā Latvijas Radio stāsta, ka atmiņā uzreiz atausis salīdzinājums ar "Bankas Baltija" krahu Latvijā.

Tiklīdz Kipras prezidents oficiāli paziņojis par plāniem ieviest depozītu nodokli, iedzīvotāji metušies pie bankomātiem, lai glābtu savu naudu. Kā stāsta Velta Jeliska-Pensoma, Kipras bankas ir vairākas dienas slēgtas. Arī šodien. Depozītu nodoklis izraisījis ārkārtīgi lielu ažiotāžu, jo tas būtu precedents, kad valsts savu vajadzību apmierināšanai aizskartu privātīpašuma tiesības. Cita Kiprā dzīvojoša Latvijas pilsone Diāna Papariga apraksta cilvēku reakciju kā sašutuma pilnu.

Kipras parlamentam šis lēmums būtu bijis visai smags. Pirms balsojuma vakar vakarā viens no parlamenta deputātiem - Marioss Garojans teica, ka noguldījuma nodoklis "ir nežēlīga izspiešana un šantāža”, aicinot balsot pret. Tā parlaments arī darīja. Pret bijusi vairāk nekā puse no deputātiem, pārējie atturējās. Nebija neviena politiķa, kas nobalsotu par. Un tas saprotams, pauž savu viedokli Latvijas vēstnieks Grieķijā un Kiprā Ivars Pundurs.

Tagad Kipras priekšā ir smags jautājums. Kur lai ņem trūkstošos sešus miljardus eiro, lai saņemtu starptautisko donoru piedāvātos 10 miljardus eiro un tādā veidā novērstu valsts bankrotu? Visticamāk, Kiprai ir "Plāns B", taču tā būtība netiek atklāta. Skaidrs, ka šī valsts savus glābšanas plānus saista ar Krieviju. Tiek pieļauts, ka Kipra mēģinās tai pārdot vienu no Kipras bankām - "Laiki". Taču šajā gadījumā Maskava varētu pieprasīt kompensāciju, proti, kādu jūras ostu Krievijas flotei un piekļuvi valsts dabas gāzes rezervēm. Kipras finanšu ministrs Mihalis Serris steidzami devies Maskavā un šodien tiekās ar Krievijas kolēģi. Kipras prezidents ir spiests lavierēt starp Austrumu un Rietumu interesēm. Pagājušajā naktī viņš sazvanījās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un saņēmis aicinājumu apmeklēt Krieviju viņam izdevīgajā laikā. Tai pat laikā Kipras prezidentam paredzētas visai smagas pārrunas ar naudas devējiem no Briseles un Vašingtonas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti