Kipra atceļ visus ierobežojumus naudas pārskaitījumiem tās bankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kipra ir atcēlusi pēdējos naudas pārskaitījumu ierobežojumus tās teritorijā esošajām bankām. Ierobežojumi ir atcelti aptuveni divus gadus pēc to ieviešanas. Tolaik Kipru bija pārņēmusi nopietna banku krīze un cilvēki masveidā izņēma naudu no saviem kontiem. Tagad Kipras valdība uzsver, ka uzticība tās banku sektoram esot pilnībā atjaunota.

Jaunais Kipras valdības lēmums paredz atcelt pēdējos ierobežojumus naudas pārvedumiem uz ārzemēm. Līdz šim privātpersonas nevarēja pārskaitīt vairāk nekā 20 tūkstošus eiro mēnesī no Kipras bankām uz ārvalstīm. Tāpat arī ceļotāji nevarēja no valsts izvest vairāk nekā 10 tūkstošus eiro.

Kipras prezidents Niks Anastasiads uzskata, ka pēdējo ierobežojumu atcelšana liecina par Kipras ekonomikas stabilizāciju un banku sistēmas darbības atjaunošanu.

2013.gadā valstij nācās steidzami prasīt Eiropas Savienības finanšu palīdzību, tad ieviesti ierobežojumi naudas izņemšanai no bankām un banku pārskaitījumiem Toreiz noguldītāji no sava konta nevarēja izņemt vairāk nekā 300 eiro dienā.

Grieķijas ekonomiskā krīze un pamatīgs sprādziens armijas munīcijas noliktavā, kas radīja nopietnus bojājumus Kipras nozīmīgākajai elektrostacijai, toreiz kļuva par pēdējo pilienu. Kipra vairs saviem spēkiem nespēja savilkt galus kopā.

Tomēr arī Eiropas Savienības palīdzības programma Kiprai sākotnēji bija tālu no ideāla. Tā paredzēja aplikt visus valstī esošos banku noguldījumus ar vienreizējo nodevu. Tikai dažas dienas vēlāk pēc pamatīgiem protestiem Nikosijai un Briselei nācās atzīt, ka ieguldījumus zem 10 tūkstošiem eiro ar šādu nodevu aplikt nevar, jo tos aizsargā Eiropas noteikumi par banku noguldījumu garantijām.

Eiropas Savienība toreiz uzstāja, ka Kipras bankas ir nodarbojušās ar Krievijas naudas atmazgāšanu. Banku sektors, kas specializējas uz ārvalstu noguldītājiem, bija kļuvis pārāk liels un visa ekonomika no tā bija pārāk atkarīga. Kipras bankām krīzes laikā nācās ciest pamatīgus zaudējumus. Tie veidoja 4,5 miljardus eiro. Tika restrukturizēta arī otra lielākā Kipras banka “Laiki”.

Šobrīd Kipras ekonomika ļoti lēnām, bet turpina atgūties. Savukārt no blakus esošās Grieķijas bankām joprojām aizplūst nauda. Eiropas Centrālās bankas dati liecina, ka janvārī un februārī no Grieķijas bankām tika izņemti depozīti 10 miljardu eiro apjomā.

Interesanti piebilst, ka Islande septiņus gadus pēc banku krīzes sākuma joprojām saglabā kapitāla ierobežojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti