«Latvenergo» koncerna peļņa pirmajā pusgadā – 222,5 miljoni

Latvijas valstij piederošais enerģētikas koncerns "Latvenergo" šogad pirmajā pusgadā strādājis ar 222,5 miljonu eiro peļņu, kas ir par vairāk nekā pusi vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos. Pieauguši arī kopējie ieņēmumi, pārsniedzot 1,1 miljardu eiro.

Rezultāti 2023.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu
Rezultāti 2023.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu

2023. gada pirmajā pusgadā "Latvenergo" koncerna finanšu rezultātus visbūtiskāk ietekmēja elektroenerģijas ražošanas pieaugums par 56% līdz 3519 gigavatstundām (GWh), salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā.

Daugavas HES ir saražots par 44% vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn.

Kopā koncerns pārdevis par 28% vairāk elektroenerģijas nekā pērn jeb 5026 GWh.

 Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, par 47% pieaudzis "Elektrum" elektroenerģijas klientu skaits ārpus Latvijas līdz 209 000, bet kopējais "Elektrum" elektroenerģijas klientu skaits Baltijā pārsniedz 842 000.

Pēdējos piecos gados augstākie pusgada elektroenerģijas izstrādes un pārdošanas apjoma un klientu pieauguma kaimiņvalstīs rādītāji ir veicinājuši attiecīgi arī koncerna peļņas pieaugumu pret pagājušā gada periodu par 57%, tai sasniedzot 222,5 miljonus eiro.

Rādītāji šogad pieauguši gan hidroelektrostacijās saistībā ar ilgajiem pavasara paliem, gan arī termoelektrocentrālēs, kur elektrību ražo ar gāzi. Uzņēmums pirmajā pusgadā saražojis apmēram 40% no kopumā Baltijā saražotās elektrības. Trešdaļu apgrozījuma uzņēmums guvis ārvalstīs.

Rezultāti 2023.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu
Rezultāti 2023.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu

"It sevišķi Lietuvas tirgū, kur notika tirgus atvēršana, mums izdevās būt vieniem no labākajām alternatīvām tirgus līderim "Ignitis". Šobrīd mēs esam stabili otrie spēlētāji arī Lietuvā. Tā ka kopumā esam audzējuši klientu skaitu par 50% ārzemēs," LTV atzina "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors Mārtiņš Čakste
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Latvenergo" meitasuzņēmums ir "Sadales tīkls". Tas šogad pirmajā pusgadā strādājis ar sešu miljonu eiro zaudējumiem.

"Latvenergo" koncerna vadība paredz, ka kopējais gada apgrozījums, visticamāk, pārsniegs divus miljardus eiro.  

AS "Latvenergo" maijā ir izmaksājusi valstij dividendes par 2022. gada peļņu 134 miljonus eiro, savukārt no šī gada peļņas koncerna maksājamo dividenžu paredzamais apjoms ir 64% apmērā.

2023. gada pirmajā pusgadā investēti 85,1 miljons eiro, kas ir par 52% vairāk nekā pērn, investīciju pieaugumu galvenokārt radot lielākiem ieguldījumiem saules elektrostaciju attīstības projektos.    

Saražotās siltumenerģijas apjoms ir samazinājies par 11% līdz 969 GWh, ko galvenokārt ietekmēja energoefektivitātes pasākumi, būtiski samazinot patēriņu iedzīvotāju, valsts un pašvaldības iestāžu ēkās.

Savukārt dabasgāzes tirdzniecības segmentā "Latvenergo" klientu skaits ir pieaudzis par 90%, pārsniedzot 37 tūkstošus klientu.

2022. gadā "Latvenergo" apgrozījums bija 1,842 miljardi eiro, peļņa – 183 miljoni eiro. Tas nozīmē par 70% lielāku apgrozījumu un 2,6 reizes lielāku peļņu nekā gadu iepriekš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti