Palīdzot sievietēm attīstīt savu uzņēmējdarbību, Latvija Āfrikā gūst zināšanu valsts tēlu

"Man atvērās jauna pasaule", "zināšanas, kas noteikti noderēs", "jaunas perspektīvas" – šādas un līdzīgas atsauksmes raksta topošās un esošās uzņēmējas no Āfrikas, kuras šobrīd savās dzimtajās zemēs tālsaistē apgūst zinības pie Latvijas ekspertiem. Pirmajā Latvijas un Āfrikas sadarbības projektā zināšanas tālsaistes programmās gūst gandrīz tūkstotis sieviešu no Zambijas, Zimbabves un Namībijas. Pateicoties projektam, Latvijas vārds izskan arvien plašāk un tālāk.

Pirmajam Latvijas un Āfrikas attīstības sadarbības projektam rit otrā sezona, un var teikt, ka nu jau projekta nosaukums "She Rebuilds the World" ("Viņa pārveido pasauli") ir labi atpazīstams zīmols Zambijā, Namībijā, Zimbabvē, tādējādi darot zināmāku un spožāku arī Latvijas vārdu. Par to daudz vēsta arī šo valstu lielie mediji, ar Latvijas ekspertiem izskan intervijas radio, avīzēs, televīzijā.

"Patīkami, ka Latvijas vārds pozitīvā skanējumā kļūst arvien pazīstamāks. Klātienes pasākumos mums allaž līdzi ir arī Latvijas karogs! Bijušas tikšanās un veidojas sadarbība visaugstākajā līmenī – ar valdības pārstāvjiem, ministrijām, nacionālajām universitātēm, ietekmīgām uzņēmēju organizācijām. Interese ir ļoti liela," gandarīta ir projekta virsvadītāja, kustības #esiLV valdes locekle un valsts tēla domnīcas vadītāja Ieva Jākobsone.

Latvijai Āfrika līdz šim bijusi salīdzinoši tāla un nezināma. Tomēr pasaule kļūst arvien mazāka, bet iespēju sadarboties – arvien vairāk. "Šī ir lieliska iespēja Latvijai pozicionēt sevi kā zināšanu valsti, eksportējot zināšanas un prasmes un veidojot starpkontinentālu sadarbības tīklu," uzsver Ieva Jākobsone.

Projekta eksperti Guna Paidere un Ģirts Greiškalns Namībijas nacionālās televīzijas rīta raidījumā.
Projekta eksperti Guna Paidere un Ģirts Greiškalns Namībijas nacionālās televīzijas rīta raidījumā.

Nedoties laimes meklējumos, bet attīstīt savas kopienas

 "Man tas bija vajadzīgs – lai sapurinātos, paskatītos ar svaigu aci, celtu savu profesionālo kvalifikāciju. Tas ir ļoti svarīgi," saka Annija Čabala Kapapula Landu-Mačija (Annie Chabala Kapapula Landu-Machiya).  "Šis viss man reāli atvēra acis, īpaši sadaļa par sava zīmola veidošanu," tā Marī Banda (Mary Banda).  

"Šīsdienas lekcija bija kā motivējošs spēriens! Es iemācījos, kā varu veidot pievienoto vērtību tam, ko es daru, kā profesionāli parādīt un pastāstīt citiem par to," saka Pretija Rozena Kaumbva (Pretty Rosena Kaumbwa). Annija, Marī un Pretija ir no Zambijas. Tās ir tikai trīs no daudzām jaunajām sievietēm, kas tālsaistē, nepametot dzimtās mājas, gūst zināšanas Latvijas ekspertu vadībā.

Iegūtās zināšanas ļaus sievietēm attīstīt savu uzņēmējdarbību un sociālos projektus kopienās, kur viņas dzīvo. Jo viņas nevēlas doties prom no dzimtajām vietām, bet grib padarīt dzīvi labāku tur, kur dzimušas un augušas, lai gan daudzviet, īpaši reģionos, tas ir ļoti sarežģīti.

Lai labāk sasniegtu reģionus, "She Rebuilds the World" (SRW) projektā nu otrajā sezonā ir jauna programma "Train the Trainer" ("Apmācīt treneri"). Šī kompetenču programma domāta tām sievietēm, kas pērn jau absolvējušas uzņēmējdarbības prasmju programmu un piedalījušās citās lekcijās un darbnīcās, un tagad vēlas paaugstināt kvalifikāciju. "Train the Trainer" programmas ietvaros viņas tiek apmācītas, kā nodot informāciju tālāk, kā strādāt komandā, motivēt dalībnieces, veidot sadarbības šūniņas utt. Jāpiebilst, ka šajā programmā ir ne tikai sievietes uzņēmējas, bet tika uzaicināti arī sadarbības partneru pārstāvji no akadēmiskajām mācību iestādēm un ministrijām. SRW "Train the Trainer" kompetenču programma sertificēta Rīgas Tehniskajā universitātē.

"Nākamsezon vēlamies sniegt vēl vairāk iespēju un iesaistīt mūsu darba grupās arī Āfrikas valstu partnerus, tāpēc šajā programmā ir vietējie cilvēki, kas ar mazajiem uzņēmējiem darbojas uz vietas, reģionos," stāsta Ieva Jākobsone. "Pirmkārt, mums, Latvijas un diasporas ekspertiem, diemžēl ierobežotu finansiālo resursu dēļ vadīt uzņēmējdarbības nometnes visos reģionos, mazajos ciemos nav iespējams. Mēs dodamies rudenī uz galvaspilsētām, kur notiek klātienes darbnīcas. Otrkārt – kultūru atšķirības. Savējam vienmēr ir vienkāršāk, jo zina vietējās nianses, mentalitātes, noteikumus, tradīcijas. Mūsu uzdevums šobrīd jau ir nākamajā pakāpē – ne tikai mācīt, bet mentorēt, koordinēt, veidot sadarbības tīklus, veidot sadarbību augstākajā valsts un akadēmiskajā līmenī."

Latvijas eksperti Inese Voika, Guna Paidere un Ģirts Greiškalns Namībijā.
Latvijas eksperti Inese Voika, Guna Paidere un Ģirts Greiškalns Namībijā.

Testēšanas variantā šogad ir atvērtas vēl vairākas pilotprogrammas. Pieteikšanās šīm programmām nebija izsludināta publiski, bet informācija nosūtīta tām jaunajām sievietēm, kas pērn un šogad jau apstiprinātajās programmās ierobežotā vietu skaita dēļ palika "aiz strīpas". Interese, īpaši tagad, otrajā sezonā, bija ļoti liela, un programmās ierobežoto vietu skaita dēļ neiekļuva 1950 Āfrikas sievietes, kurām nu ir iespēja mācīties, un lielum lielā daļa to arī izmanto. Lekcijas iespējams vērot gan tiešsaistē, gan ierakstā.

"DigiTech" programma ir sadalīta divās apakšprogrammās – viena no tām veltīta finanšu lasītprasmei, tajā māca to, kas attiecas uz personālu, budžeta veidošanu, izdevumu un ienākumu kontroli, investīcijām. Otrajā apakšprogrammā iespējams izzināt digitālos rīkus. "Riga Tech Girls" pasniedzēji te stāsta par digitālajām aplikācijām un rīkiem, kas palīdz uzņēmējdarbībā, liekot uzsvaru uz tiem, kas pieejami par brīvu, jo nebūt ne vienmēr nepieciešams ieguldīt naudu sarežģītos digitālajos maksas rīkos. Nākamsezon plānots abas programmas atdalīt, jo interese, vēlme un vajadzība no dalībnieču puses ir liela.

Trešā lielā programma ir sieviešu iedvesmas un līderības programma, kurā piedalās individuāli eksperti ar konkrētām tēmām. 14 darbnīcu cikls sākas ar pamatbāzi – kā gūt pārliecību par savām spējām, kā sevi prezentēt, kā sākt veidot karjeru. Vēlāk sekos biznesa komunikācija, bet noslēgumā – sesijas par sieviešu līderību profesionālā līmenī. Ļoti būtiska tēma šajā programmā ir par sieviešu tiesībām, kas ir aktuāla visā pasaulē.

Sadarbībā ar Namībijas, Zambijas un Zimbabves juristēm darbnīcās tiek sniegta pilnvērtīga un daudzpusīga informācija par sieviešu tiesībām attiecībā uz uzņēmumu reģistrāciju un pārvaldību, kā arī sieviešu tiesību aizsardzību laulībā, mantojuma lietās un īpašuma pārvaldības jautājumos. 

"Tas, ko es izjūtu un redzu – gan mums šeit, Eiropā, gan visā pasaulē, gan arī Āfrikas kontinentā sievietes varbūt ikdienā nepiedomā, kādas viņām tiesības ir, un brīžiem tās tiesības tiek pārkāptas. Un mēs nerunājam tikai par seksuālo, fizisko vardarbību, bet arī par emocionālo, ekonomisko un tamlīdzīgi," saka Ieva Jākobsone. "Āfrikas reģionos šī joprojām ir liela problēma, daudzviet nav pieņemams, ka sieviete vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību vai kādu neparastu profesiju, aktīvu sabiedrisko darbību. Turklāt 70–80% sieviešu strādā ēnu ekonomikas zonā. Mēģinām stāstīt, kādas tomēr ir priekšrocības, reģistrējot savu uzņēmumu: ka ir sociālā aizsardzība, ka ir reputācija, iespējama starptautiska sadarbība un tā tālāk. Un trešā daļa, uz ko savās lekcijās fokusējas nacionālās juristes: laulību slēgšana, bērnu tiesības laulībā, laulības šķiršana, mantojuma tiesības. Vietējās juristes stāsta arī par dažādām praktiskām niansēm, kā rīkoties konkrētos gadījumos un dalās ar informāciju par organizācijām, pie kurām sievietes var vērsties vai meklēt patvērumu savās mītnes zemēs."

Vairāki desmiti jauno un topošo uzņēmēju, tāpat kā pērn, tālsaistē mācās kopā ar "Riga Business School" (Rīgas Biznesa skolas) studentiem, apgūstot uzņēmējdarbības prasmes.

Parakstīts savstarpējās saprašanās memorands Zimbabves Nacionālajā zinātnes un tehnoloģiju universit...
Parakstīts savstarpējās saprašanās memorands Zimbabves Nacionālajā zinātnes un tehnoloģiju universitātē.

Salmiņš, pie kā pieķerties

Ar lekcijām un darbnīcām eksperti gan no Latvijas, gan diasporas īslaicīgi divreiz gadā dodas vadīt nometnes, darbnīcas un lekcijas arī klātienē, mērķvalstu galvaspilsētās.

Šosezon projekts ir paplašinājies – Namībijai un Zambijai pievienojusies Zimbabve.

Zimbabvē sociālā situācija ir ļoti sarežģīta, valstī ir ļoti augsts bezdarba līmenis, uzņēmīgākie dodas prom, palikušos nereti māc izmisums un bezcerība, jo iespēju ir ļoti maz.

 "Iekšējā reisā lidmašīnā sēdēju blakus kādai sievietei no Zimbabves, runājāmies. Stāstīju, protams, arī par projektu. Un viņa saka: "Tikai nepametiet mūs!" Šis projekts viņiem ir viens no salmiņiem, pie kā pieķerties un kas palīdzēs uzlabot dzīvi uz vietas. Jo potenciāls tur ir, turklāt cilvēki ir ārkārtīgi jauki un sirsnīgi," atceras Ieva Jākobsone.
Zimbabvē Latvijas eksperti tikās gan ar valdības, gan akadēmisko aprindu pārstāvjiem, un tika noslēgtas jau konkrētas vienošanās. Projekta pārstāvjus laipni uzņēma gan Zimbabves Ārlietu ministrijas, gan Sieviešu tiesību, mazo un vidējo uzņēmumu un kopienu attīstības ministrijas pārstāvji. Ministre Monika Mutsvangva (Monica Mutsvangwa) apliecināja pilnīgu atbalstu un ieinteresētību. Savukārt ar Zimbabves Nacionālo zinātņu un tehnoloģiju universitāti jau tika parakstīts oficiāls dokuments sadarbības uzsākšanai un uzticēšanās apliecināšanai – savstarpējās saprašanās memorands. Interesanti, ka universitātes Juridiskā departamenta direktori Nanzelelo Ndlovu, kura pārbaudīja dokumentus, tā uzrunājusi Latvijas komandas degsme un vīzija, ka viņa tūlīt pēc parakstīšanas ceremonijas uzrunājusi projekta vadītāju un nu kā lektore piedalās tālsaistes apmācībās.

Ieva Jākobsone un Klaudio Rivera Zimbabves Nacionālajā zinātnes un tehnoloģiju universitātē.
Ieva Jākobsone un Klaudio Rivera Zimbabves Nacionālajā zinātnes un tehnoloģiju universitātē.

Veidot sadarbības tīklu

Zambijas dalībnieces izceļas ar daudzskaitlīgumu un aktivitāti. Piemēram, uz uzņēmējdarbības programmu, kur visām trim valstīm ir tikai 60 vietas, no Zambijas vien bija 423 pieteikumu. "Šī gada dalībnieces ir citādākas – drošākas, pārliecinātākas," ar pirmo sezonu salīdzina Ieva Jākobsone. Viņa piemin arī kādu citu pozitīvu tendenci: "Daudz pieteikumu šogad bija, pateicoties pērnās sezonas dalībnieču ieteikumiem – arī tas ļauj sajust, ka ejam pareizā virzienā un strādājam kvalitatīvi un jēgpilni. Sadarbības un komunikācijas tīkla veidošana ir ļoti svarīga, un tieši to mēs darām. Mēs nevaram izveidot uzņēmēju no nulles trīs dienu klātienes vai četru mēnešu neklātienes nodarbībās. Tas, ko mēs varam dot, ir – idejas, virzieni, sadarbības loks.

Mēs iesējam sēklu, dodam iespēju tālāk augt un plaukt, atrast atbalstu, iepazīties ar citām sievietēm, rast spēku darboties un stiprināt savas vietējās komūnas. Iemetam akmeni ūdenī, un apļi aiziet tālāk."

Piemēram, programmas "Train the Trainer" klātienes programmā viena no dalībniecēm bija Monika Dimingo, kas pati nogājusi grūtu ceļu līdz sapņa piepildījumam. Visi radi un draugi bija pārliecināti, ka Monika ies strādāt parastu biroja darbu, bet sieviete "sadumpojās". Kad Monika nolēma nodoties ar vidi saistītai uzņēmējdarbībai, ģimene un draugi esot pat nobijušies no sievietei netipiskās uzvedības. "Es sāku ar neko. Un tas nebija viegls ceļš," viņa atceras, uzsverot, ka vairākās biznesa akcelerācijas programmās un pērn "She Rebuilds the World" programmā saņēmusi tik ļoti nepieciešamo atbalstu. Tagad viņa neklātienē turpina mācīties "Train the Trainer" kompetenču programmā un vēlas atbalstīt citas uzņēmīgās sievietes: "Ir tik lieliski redzēt tik dažādas, bet uzņēmīgas sievietes ar izcilām idejām! Tas visām mums ir lielisks ceļojums!"

Projekta virsvadītāja Ieva Jākobsone ar programmas dalībniecēm Zambijā.
Projekta virsvadītāja Ieva Jākobsone ar programmas dalībniecēm Zambijā.

Dalīties ar zināšanām cilvēciski

Namībijā savukārt no valdības un uzņēmēju puses liela interese ir par Latvijas pieredzi dažādās "e-lietās", īpaši tajās, kas attiecas uz publisko pārvaldību. Viena no piesaistītajām ekspertēm šajā projektā ir Guna Paidere. Šobrīd viņa darbojas dažādos starptautiskajos projektos, bet pirms tam desmit gadus bijusi Uzņēmumu reģistra galvenā notāre – iestādes vadītāja. Viņas vadībā Uzņēmumu reģistrs piedzīvojis tehnoloģisko progresu un kļuvis par vienu no labākajām un progresīvākajām šāda veida iestādēm pasaulē. Namībijā Guna Paidere kopā ar kustības #esiLV valdes locekli Ģirtu Greiškalnu vadīja lekcijas par Latvijas pieredzi publiskās pārvaldības digitalizācijas transformācijā ļoti dažādai auditorijai, kurā bija pārstāvētas gan valsts iestādes, gan privātais sektors, gan nevalstiskās organizācijas un akadēmiskās aprindas.

"Gājām uz sarunu cilvēciski, nevis sprediķojot un visgudri pamācot, bet kā līdzvērtīgi, un tas viņiem patika. Man savukārt patika, ka cilvēki bija ļoti atvērti, nekautrējās uzdot jautājumus, arī lekciju laikā ļoti aktīvi reaģēja ar ķermeņa valodu, izsaucieniem. Tas ļauj lieliski sajust auditoriju, tās noskaņojumu, un uzreiz veidojas silts, cilvēcisks kontakts," par pozitīvo pieredzi stāsta eksperte. "Pēdējos gados intensīvi sanācis dalīties ar pieredzi par patieso labumu guvējiem, uzņēmējdarbības vides caurspīdīgumu, jo šobrīd fokuss ir pārvietojies no ātruma un ērtuma uz drošību – datiem jābūt kvalitatīviem, uzticamiem, aizsargātiem. Atsaucoties Namībijas puses interesei, stāstīju arī par šo tēmu un arī par elektronisko parakstu. Mums bija arī ļoti konkrēti piemēri par dažādām Latvijas e-sistēmām, katrs varēja uzskatāmi redzēt, kā tās darbojas. Tas ļoti palīdzēja saprast, ka un kā procesi var notikt citādāk. Šaurākam lokam interesēja biznesa reģistrs, jau nodibinājām kontaktus tālākai sadarbībai. Izkristalizējās tēma turpmākajiem projektiem – digitalizācijas prasmes. Stāstīju ne tikai par Latviju, bet arī kopumā par ES, par vienotajiem standartiem. Jo šobrīd vairs nevar skatīties tikai savas valsts, sava reģiona mērogā.

Mēs negājām kā tādi gudri pamācītāji, tieši otrādi – nebaidījāmies norādīt uz mūsu kļūdām. Tādējādi ar savu pieredzi varam dot citai valstij iespēju no tām izvairīties, veikt lēcienu attīstībā."

Jāpiebilst, ka eksperts Ģirts Greiškalns izmantoja arī brīvo laiku Latvijas tēla pucēšanai – viņš pats dejo tautas dejas vidējās paaudzes deju kolektīvā "Sidrabi", un ārpus lekcijām viņa vadībā populārās dejas "Es izjāju prūšu zemi" soļus drīz vien aizrautīgi izpildīja arī namībieši!

Āfrikas valstu vēstniecības pauž cieņu un atbalstu

Savu atbalstu projektam nesen oficiālā līmenī paudušas arī visu triju valstu vēstniecības. (Latvijā gan šo valstu pārstāvniecību nav, par šo reģionu atbild vēstniecības Skandināvijas valstīs), izsakot vēlmi un pārliecību par projekta turpinājumu.

Tā, piemēram, Namībijas vēstniecības oficiālajā vēstulē izteikta visdziļākā cieņa Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai un uzsvērts, ka "šī projekta norise Namībijā ir radījusi lielu ietekmi un izsaukusi milzīgu interesi un atbalstu."

Zimbabves vēstniece Priscilla Misihairabvi-Mušonga (Priscilla Misihairabwi-Mushonga) pauž: "Es vēlos izteikt patiesu prieku par projekta "She Rebuilds the World" uzsākšanu Zimbabvē 2023./2024. gadā. Sieviešu iedvesmošana un uzņēmējdarbības prasmju vairošana ir ļoti svarīgi aspekti Zimbabves ekonomikas attīstībai un iesaistei starptautiskajā tirgū. "She Rebuilds the World" ir svarīga sadarbības iniciatīva, kas savieno Āfrikas un Eiropas pasaules daļas un ļauj dalīties ar zināšanām, kā arī iedvesmo un apvieno topošās uzņēmējas un ambīcijām apveltītās sievietes visā Āfrikas kontinentālajā brīvās tirdzniecības zonā. Lūdzu, pieņemiet manu atbalstu projekta turpināšanai nākotnē, stiprinot Zimbabves un Latvijas sieviešu sadarbību!"

Sadarbību pozitīvi novērtē arī Zambijas vēstniecība. "Rakstu, lai izteiktu vislielāko pateicību par projekta "She Rebuilds the World", kas virzīts uz uzņēmējdarbības prasmju attīstīšanu, sieviešu iespējošanas programmu, kura sniedz zināšanas par sieviešu tiesībām un iespējām. Ņemot vērā projekta augošos panākumus, vēlreiz izsaku savu nemainīgi lielāko iespējamo atbalstu šai programmai. Tas patiesi nostiprinās saites starp Zambiju un Latviju. Lūdzu, pieņemiet manus visdziļākās cieņas apliecinājumus," tā sirsnīgi raksta Zambijas Republikas vēstniece  Gledisa Nevena Lundve (Gladys Neven Lundwe).

 "Šis projekts ir viens no spilgtākajiem tieši Latvijas kā gudras, inovatīvas un uzņēmīgas valsts parādīšanai. Globalizācija turpinās, bet pasaules ekonomiskā un tirdzniecības ass aizvien vairāk virzās uz Dienvidu pusi, un Āfrikas kontinents spēlēs arvien lielāku lomu. Tās ir pagaidām tikai nojaušamas, bet katrā ziņā milzīga mēroga sadarbības iespējas, kuras nedrīkstam laist garām. Lielu gandarījumu rada tas, ka šajā projektā sadarbībai ar citām valstīm rokrokā darbojas Latvijas un diasporas eksperti un ka to atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija," saka  #esiLV valsts tēla domnīcas vadītāja Ieva Jākobsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti