SVF prognozē Krievijas ekonomikas straujāku izaugsmi

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paredz, ka Krievijas ekonomika paplašināsies daudz straujāk nekā pērn, jo Vladimira Putina militārie izdevumi karam Ukrainā veicina lielāku izaugsmi.

Paredzams, ka Krievijas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 2,6%. Tas ir vairāk nekā divas reizes lielāks pieaugums nekā tas, ko fonds prognozēja oktobrī.

Šīs prognozes atkal rada jaunus jautājumus par Rietumu sankciju efektivitāti, proti, vai tās spēj efektīvi ietekmēt Krievijas ekonomiskos ieņēmumus un kara finansēšanu.

Kā laikrakstam "Financial Times" sacīja fonda galvenais ekonomists Pjērs Olivjē Gorinčass, Krievijas ekonomikai klājas labāk, nekā fonds vai daudzi citi to gaidīja.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret Krieviju ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko Eiropas Komisija cer ierobežot ar jauniem pasākumiem.

Neraugoties uz sankcijām, Krievijas ekonomika nav piedzīvojusi strauju lejupslīdi. Gluži pretēji – iekšzemes kopprodukts pieaug, bezdarbs ir zems un arī algas pieaug. Taču vienlaikus inflācija ir augsta, bet vairumam Krievijas iedzīvotāju labklājības līmenis nepieaug, jo ekonomika ir pakārtota karam Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti