Panorāma

Brīvdabas muzejā apskatāma visaugstākā gaismu instalācija

Panorāma

Panorāma

Apdrošinātāji: Aizvadītais gads – dabas stihiju zīmē

Apdrošinātāji: Gads aizvadīts dabas stihiju zīmē

Vētras, plūdi un lielgraudu krusa. Šādas dabas parādības 2023. gadā skāra Latviju. Tām radot lielus zaudējumus cilvēku īpašumiem, pieauguši arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmēri.

2023. gada janvāris. Ārkārtēja situācija Jēkabpilī: plūdu riskam pakļauts liels skaits mājsaimniecību. Dažiem nākas savas mājas pat pamest. Jau vasarā Latviju skar vēl viena nelaime. Šoreiz Zemgales pusē postoša vētra ar lielgraudu krusu. Arī pēc tam daudzviet Latvijā vēl citas vētras.

"If" Mājokļa apdrošināšanas produkta vadītāja Ilze Roce norādīja, ka izmaksāto mājokļu apdrošināšanas atlīdzību skaits pret iepriekšējo gadu audzis par apmēram 65%, turklāt pieteikumu skaits audzis tieši dabas stihiju ietekmē.

Apdrošinātāji arī norāda, ka tendence ar dabas stihijām turpmākajos gados, visdrīzāk, nekur nepazudīs. Tieši pretēji – šādu gadījumu skaits varētu pat pieaugt. Un, iespējams, tieši tādēļ cilvēki arvien biežāk izvēlas savus īpašumus tomēr apdrošināt.

Kā norādīja apdrošināšanas aģentūras "Balcia" valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus, interese par īpašumu apdrošināšanu augusi pat dažas stundas pirms vētra un kad krusa tuvojusies Rīgai: "Bet svarīgākais, arī kopumā mēs redzam, ka, protams, iedzīvotājiem ir bijusi mācība, ir izdarīti secinājumi. Arī tie, kuri nav nekustamos īpašumus vai transportlīdzekļus iegādājušies, finansējot tos ar kredītsaistībām vai līzinga saistībām, brīvprātīgi apdrošināja."

Runājot par transportlīdzekļu apdrošināšanu, šogad intensitāte uz ceļiem atgriezusies pirmspandēmijas līmenī, kas loģiski palielina izmaksāto atlīdzību skaitu.

"ERGO" Risku parakstīšanas departamenta direktors Raitis Čaklis pauda viedokli, ka braukšanas prasmes ir pasliktinājušās: "Varētu teikt, ka tās braukšanas prasmes nedaudz bija ierūsējušas tajā laikā, kad satiksme tika ierobežota, kad pārvietošanās bija ierobežota. Pēc būtības kovida laikā pārvietojās mazāk. Mūsu viedoklis ir, ka varbūt pasliktinājušās braukšanas prasmes. Bet tas varbūt tāds īslaicīgs efekts."

Izmaksāto atlīdzību apmēru šogad turpināja ietekmēt arī joprojām augstā inflācija, norādīja apdrošinātāji. Proti, ja iepriekš automašīnas vai mājas remontam bija nepieciešama viena summa, tad inflācijas apstākļos izmaksas ievērojami pieauga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti