Panorāma

Eiropas līderi apspriež Ukrainu un "Vagner" dumpi

Panorāma

Panorāma

Rumānija plāno uzcenojuma griestus daļai pārtikas produktu

Rumānija noteiks uzcenojuma griestus daļai pārtikas produktu

Rumānijā, cenšoties kontrolēt pamata pārtikas preču cenas, finanšu ministrija ierobežos pārtikas pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu, kā arī mazumtirgotāju piemērotos uzcenojumus. Lielveikalu pārstāvji solīja, ka pircēji jutīs būtisku atšķirību. Izskan arī tas, ka jaunie noteikumi attieksies uz pārāk specifisku preču klāstu, kas ļaušot tirgotājiem apiet uzcenojuma ierobežojumus.

Maize, piens un siers, jogurts, milti, olas un kartupeļi ir tikai daži no pārtikas produktiem, kas piedzīvos cenu kritumu. Rumānijas Finanšu ministrijas ārkārtas rīkojums nosaka, ka pārtikas pārstrādes uzņēmumi turpmāk drīkstēs piemērot ne vairāk par 20% uzcenojumu, izplatītāji – 5%, bet mazumtirgotāji – 20%

"Mēs apspriežam visu cenas ķēdi. No pārstrādātāja 20%, tad izplatītājam pieci procenti un visbeidzot mazumtirgotājam 20%. Šobrīd no diskusijām, kas man bija ar zemkopības ministru, šķiet, ka komerciālais uzcenojums ir sasniedzis 80%, pārstrādātājam kaut kur starp 40 un 50%," pastāstīja Rumānijas finanšu ministrs Marsels Boloss.

Ārkārtas rīkojums attiecas uz 14 pamata pārtikas produktiem.

Taču lauksaimniekus tas nekādi neietekmēs, un ekonomikas eksperti norādījuši, ka noteikti gaidāms cenu pieaugums citām precēm, jo tirgotāji, izplatītāji un pārstrādātāji nekavēsies paaugstināt cenas, lai kompensētu radušos zaudējumus.

Noteikumi būs spēkā trīs mēnešus. Taču nav izslēgts, ka uzcenojuma ierobežojums pamata pārtikas produktiem tiks pagarināts.

Daži eksperti pauduši, ka mehānisms ir apgrūtinošs un nesniegs vēlamos rezultātus. Preču kategorijas, uz kurām attiecas izmaiņas, ir noteiktas ļoti šauri. Piemēram, noteikts uzcenojuma ierobežojumus pienam, bet tikai ar tauku saturu 1,5% viena litra pudelē. Tādējādi uzņēmumi var apiet ierobežojumus, iepakojot preces citādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti