Mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā saruka par 3%

2023. gada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās.

Gada laikā pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 6,7%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 4,2%, autodegvielas – palielinājās par 8,9%.

Salīdzinot ar 2022. gada aprīli, apgrozījuma pieaugums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,3%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 3,6%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 0,4%). Savukārt vislielākais apgrozījuma samazinājums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 19,7%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 17,8%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 15,2%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 4,2%.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2023. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 1,3%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 6,0%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,8%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 1,0%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vislielākais apgrozījuma pieaugums bija kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 4,3%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,9%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 2,0%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 15,9%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 8,0%) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 6,8%).

2023. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 0,8%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti