Panorāma

No tiesāšanas savulaik bēguļojušai Stabiņai prokurors lūdz piespriest četrarpus gadus cietumā

Panorāma

Panorāma

Saules paneļu saražotās enerģijas nodošanai veido jaunu sistēmu

Plāno mainīt spēles noteikumus saules paneļu saražotās enerģijas pārdošanai

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) sagatavojusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz, ka jaunajā sistēmā, kas sāks darboties no nākamā gada, varēs nodot ne vairāk kā 20% no lietotāja saražotās elektroenerģijas gadā. Mājsaimniecības līdz šim izmantoja neto uzskaites sistēmu, kas tagad atzīta kā neizdevīga valstij un bijusi vajadzīga, lai mudinātu iedzīvotājus aktīvāk uzstādīt saules paneļus. 

SIA "Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs" izpilddirektors Aldis Stramkalis ir diplomēts fiziķis. Viņš savā pagalmā saules paneļus uzstādījis uz pašgatavotas konstrukcijas. Cieši viens pie otra tie nevis uzstādīti uz jumta seguma, bet gan paši kalpo par jumta segumu. Zem konstrukcijas saimnieks glabā malku.

"Vasarā elektrību saražoju sev pilnībā. Ļoti lielu daļu mēs pārdodam atpakaļ tīklā. Kas šeit var nebūt izdevīgs? Protams, spēles noteikumus nedrīkst mainīt," pauda Stramkalis.

Šonedēļ Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā skatīti grozījumi elektroenerģijas tirgus regulējumā Latvijā. Tos virza KEM, kas stāsta, ka noteikumi gan netiekot mainīti, vien precizēti.

KEM valsts sekretāra vietniece Līga Rozentāle norādīja, ka vispārējās Eiropas Savienības vadlīnijas nosaka, ka gada laikā pašpatērētājs kopējā elektrotīklā drīkst ielaist maksimums 20% saražotās enerģijas.

"Tas nozīmē, ka tūlītēji patērējat 80%, bet apmēram 20% var nodot tīklā, pārdot neto sistēmas ietvaros tirgotājam,"

skaidroja Rozentāle.

Bet ja 80% pašam tomēr neizdodas patērēt? Aldis sapratis, ka tad tā tirgotājam jāatdod par velti.

Cenšoties no tā izbēgt, viņš izveidojis elektrisko malkas skaldīšanas mašīnu, aktīvi izmanto elektrisko dārza smidzinātāju. Ministrijā gan lēš, ka tiem, kas, tostarp ar valsts atbalstu, uzstādīja paneļus pašpatēriņam, šādai problēmai nevajadzētu būt. Proti, uzstādīts tieši tik paneļu, cik nepieciešams pašpatēriņam, ne ražošanai.

Savukārt sagatavotais likumprojekts paredz – ja ir vēlme nodot tirgotājam vairāk par šiem 20%, būs nepieciešams reģistrēties kā uzņēmējam.

Tikmēr Stramkalis pauda viedokli, ka pieņemto grozījumu dēļ cilvēki atteiksies no saules paneļu uzstādīšanas: "Ja redzēs, ka visu laiku notiek šitāda noteikumu maiņa – protams, uz slikto pusi –, kurš tad gribēs naudu tērēt?"

Arī Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijā (LEEA) vērtēja, ka pieņemtie grozījumi daudzus mudinās pārvērtēt, vai uzstādīt saules paneļus bijis izdevīgi. Izdevīgi tas bijis saules paneļu tirgotājiem.

LEEA izpilddirektors Ivars Zariņš pauda, ka saules paneļu īpašnieki maldināti: "Viņi [tirgotāji] varēja taisīt aprēķinus krietni izdevīgākus, nekā viņi bija realitātē sagaidāmi.

Ja cilvēki, kuri lika saules paneļus, tos nav zinājuši, viņi ir tikuši maldināti."

Ministrijā gan mierināja, ka vēl piecus gadus turpinās pastāvēt arī vecā uzskaites sistēma. Uz jauno būs jāpāriet vien no 2029. gada. "Tā nebija nepareiza sistēma. Tā bija veicināšanas sistēma, jo sākumā saules paneļu uzstādīšana nebija izplatīta," atzina ministrijas pārstāve.

Likumprojektā norādīts, ka pašreiz elektroenerģija tiek saražota vasarā, kad tirgus cena ir zema, bet patērēta ziemā, kad tirgus cena ir augsta. "Starpību sedz visi sadales sistēmas lietotāji par labu saules paneļu īpašniekiem. Jaunā norēķinu sistēma ir taisnīgāka un arī ilgtspējīgāka, ieviešot skaidrus un godīgus principus gan attiecībā pret tām mājsaimniecībām, kuras ražo, gan tām, kuras tikai patērē šo enerģiju," norādījusi ministrija.

Tagad mikroģeneratoru jeb mājsaimniecību skaits, kas paneļus uzstādījuši pašpatēriņam, tuvojas 20 000.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti