Kredītprocentu likmju kāpums apturējis jauno mājokļu tirgu un rada darbu patērētāju sargiem

Eiropas Centrālās bankas (ECB) asā rīcība, pret inflācijas kāpumu vēršoties ar "Euribor" likmju strauju celšanu, rāda rezultātu. Piemēram, jauno mājokļu tirgus Latvijā ir pilnībā apstājies. Tā norādījuši nekustamā īpašuma pārdevēji. Bankas gan runā pretī, ka kustība tirgū nav mirusi un kredītņēmēju interese rezultējas arī ar īstiem aizņēmumiem. Taču kredītņēmēji nu dodas ne tikai uz bankām, bet arī pie patērētāju tiesību sargiem.

Kredītprocentu likmju kāpums apturējis jauno mājokļu tirgu un rada darbu patērētāju sargiem
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

Par kredītā iegādātu vidēju mājokli tā sauktajā jaunajā projektā pašlaik ik mēnesi jāmaksā ap 500 līdz 800 eiro. "Swedbank" hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis ilustrēja, kāds sadārdzinājums gada laikā ir skāris vidējo mājsaimniecību.

"Šis "Euribor" pieaugums ir devis savus 200 eiro pie tāda jaunā projekta dzīvokļa, kas maksā 120–150 tūkstošus eiro. Ja aizņemas uz 30 gadiem, tad noteikti šis ikmēneša maksājums ir par kādiem 200 eiro lielāks, nekā tas būtu bijis situācijā, kad "Euribor" bija pielīdzināts nullei," klāstīja Dūcis.

Gandrīz vai ar nulli nekustamā īpašuma darījumu skaitu jaunajos projektos raksturoja Aigars Šmits, kompānijas "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs un Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētājs.

"Liels attīstītājs nesen ir uzbūvējis māju Mežciemā ar gandrīz 80 dzīvokļiem. Tas ir tāds indikators, ko varu minēt. Mežciems nav sliktākais rajons, bet, ja mēs redzam, ka rezervācijas notiek ļoti kūtri, laikam šobrīd tā būvniecība mazliet ir jāiepauzē vai labāk ir pat neuzsākt projektu. Vai arī uzņemties risku un sākt tieši būvēt cerībā, ka tad, kad nākamgad būs "Euribor" kritums, ka projekts būs uzbūvēts.

Bet tiem, kas šobrīd jau ir iesākuši būvniecības stadiju, es novēlu līdz nākamā gada vidum, iespējams, palikt pie dzīvības," sacīja Šmits.  

Šmits pauda, ka kredītprocentu kāpuma dēļ, neraugoties uz augsto interesi par jaunajiem mājokļiem, potenciālie pircēji iegādi atliek. Situācija esot nogaidoša.

"Redzam, ka ir ne pa dārgākām cenām, ka jaunie projekti šobrīd piedāvājumā ir par 2200, 2300 eiro kvadrātmetrā. Bet nevarētu teikt, ka stāv rinda uz pirkšanu, uz rezervāciju," klāstīja Šmits.

Viņš arī skarbi vērtēja, ka ārpus Rīgas reģiona jauno projektu būvniecība vispār diez vai kādreiz sāksies.

"Jo parasti jauno projektu attīstība sākas tajā brīdī, kad otrreizējā tirgus cena sasniedz būvniecības izmaksu līmeni, tad sākas jauno projektu attīstība. Ja šobrīd redzam, ka būvniecības izmaksu robeža šobrīd ir ap 1500 eiro [par kvadrātmetru], tad šobrīd, izņemot Rīgu, citur šāda cenu līmeņa vienkārši nav, nekad nav bijis un, es domāju, ka nebūs," sprieda Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Tikmēr baņķieris Dūcis apgalvoja, ka pēc dramatiskās procentlikmju celšanas darījumu skaits sarucis tikai par desmito tiesu.

"Mēs joprojām novērojam klientu interesi. Protams, darījumu skaits varēja būt lielāks. Kredītprocentu likme tomēr ir salīdzinoši liela šobrīd, līdz ar to daudzi no klientiem nolemj vēl nedaudz nogaidīt, paskatīties, kurā brīdī būs "Euribor" pārlauziens," teica Dūcis.

Pēc viņa teiktā, šobrīd mājokļus pērk tādi cilvēki, kuri "ir par sevi pārliecināti" vai arī tādi, kuri ir sapratuši, ka labāk pārdos savu esošo mitekli novecojušā mājā un tā vietā iegādāsies nedaudz mazāku, bet energoefektīvāku mājokli ar domu maksāt par komunālajiem pakalpojumiem mazāku summu.

Nemierā ar būtisko kredītmaksājumu pieaugumu daļa vēršas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), atzina tā pārstāve Sanita Gertmane.

"Esam pievērsuši tam pastiprinātu uzmanību. Līdz ar dažādu maksājumu palielināšanos, komunālo maksājumu pieaugumu rudens pusē šī  joma varētu aktualizēties. Varētu būt vairāk sūdzību. Katrā ziņā mēs esam gatavi iesaistīties, jo faktiski mums ir bažas par to, kā patērētāji, it sevišķi nākamajā ziemā, varētu spēt maksāt savus kredītus," klāstīja PTAC pārstāve.

Patērētāju sargi grasās vērsties pie citām valsts iestādēm un bankām, lai izstrādātu scenārijus pret kredītņēmēju situācijas vēl lielāku pasliktināšanu.

KONTEKSTS:

ECB ceturtdien jau devīto reizi gada laikā nolēma paaugstināt procentu likmes; šoreiz kāpums ir par 0,25 procentiem. Galvenā bāzes procentlikme paaugstināta līdz 4,25%. Šāds procentu likmju līmenis ir augstākais līmenis kopš 2000. gada. ECB likmes ceļ inflācijas bremzēšanai eirozonā.

Ekonomists Edgars Voļskis šonedēļ intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda, ka ECB likmju celšanai ir minimāls efekts uz inflācijas bremzēšanu Latvijā. Viņaprāt, valstij būs jāpalīdz kredītņēmējiem, kas cietuši no ECB lēmumu rezultātā pieaugušajiem kredītu maksājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti