Panorāma

Astoņu stundu ilgā operācijā zēnam piešuj nocirstu plaukstu

Panorāma

Panorāma

Āfrikas cūku mēris var piemeklēt atkārtoti

Latviju pārņem jauns Āfrikas cūku mēra vilnis; dažviet sērga parādās atkārtoti

Latviju pārņem nākamais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vilnis, tā norādīja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Meža cūku populācijai atjaunojoties, ĀCM atgriežas vietās, kur tas jau vienreiz radījis postu, – to pierāda arī šogad pirmais konstatētais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām, kur sērga vienu saimniecību skārusi jau otro reizi. 

Pēc šogad pirmā konstatētā ĀCM uzliesmojuma mājas cūkām Gulbenes novada Stradu pagasta saimniecībā "Rubeņi" trešdien likvidēta 101 cūka. Šo saimniecību ĀCM skāris jau otro reizi. 

PVD norādīja, ka Latviju pārņem jau nākamais slimības vilnis.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants sacīja: "Kopumā, ja mēs skatāmies uz iepriekšējo deviņu gadu Āfrikas cūku mēra vēsturi Latvijā, tad vasara ir tas periods, kad arī mājas cūkām ir vislielākais risks. Diemžēl arī šis gads nav izņēmums."

Biodrošības pasākumu pārkāpumi saimniecībā Gulbenes novadā nav konstatēti. Pietiek ar mazāko kļūdu, piemēram, auto riepu nenodezinficēšana. 

Stradu pagasta iedzīvotāja Dace pauda: "Pārsteidz tas apstāklis, ka zaudēja modrību, jo pieredze jau bija ar šo. Meža cūku te daudz ganās, ļoti daudz ganās. Ir bijušas arī reizes, kad gaidu, kad ceļam pāri pārskries kāds pulciņš – mamma ar sivēniem."

Saimniecības "Rubeņi" apkārtnē ir vēl dažas citas mājas cūku novietnes, bet tās ir nelielas, pašpatēriņam turot līdz 10 cūkām. Taču maza vai liela, ĀCM konstatēšana jebkurā saimniecībā ir nelaime, uzsvēra Latvijas Cūku audzētāju asociācijā. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ Latvijā sivēnmāšu un kopumā mājas cūku skaits samazinās.

Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece atzīmēja: "Katram šim uzņēmējam tā ir personīgā nelaime, kas tiek pārdzīvota. Un veselības ziņā šiem saimniekiem ir ļoti smagi, tādā ziņā, ka tas ir viņu lolojums, viņu darbs, un vienā dienā tas tiek viss iznīcināts."

Pārorientēties uz citu lauksaimnieciskās darbības veidu nav viegli, – ieguldīts iekārtās, ko pielāgot kam citam nevar. Kompensācijas palīdz segt tikai apmēram pusi no zaudējumiem, lēš asociācijā, vienlaikus norādot, ka tas ir mehānisms, kas mudina par nelaimi ziņot, nevis to mēģināt noklusēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti