Lietuvas investors prasīs Rīgai atlīdzināt zaudējumus par zemi pie lidostas

Pēc Latvijas iestāžu secinājuma, ka pie lidostas esošās Rīgai piederošās zemes privatizācija bija prettiesiska, un plāniem šo zemi nodot valstij, Lietuvas investors "Sirin Development", kurš 2022. gadā par 5,7 miljoniem eiro iegādājās zemi izsolē, prasīs atlīdzināt radušos zaudējumus.

ĪSUMĀ:

  • Pēc Rīgas lēmuma anulēt izsoli zemi pie lidostas nopirkušais Lietuvas investors prasīs atlīdzināt zaudējumus. 
  • Investors respektē valsts iestāžu lēmumu, bet pārmet, ka to nesaskaņas grauj Rīgas tēlu.
  • Investors: Pazaudēta laba projekta iespēja, kas nestu ieguvumus gan pilsētai un lidostai.

"Ņemot vērā to, ka ir pieņemts lēmums par izsoles atcelšanu, ceram, ka pēc iespējas ātrāk tiks uzsākts arī par zemi samaksātās naudas atmaksas process. Detalizēti aprēķināsim arī radītos zaudējumus, jo pēc zemes iegādes visu laiku maksājām zemes nodokli un procentus bankām, kas aizdeva naudu zemes iegādei, u.c. Kolīdz saņemsim oficiālu paziņojumu par izsoles atcelšanu, mēs pieprasīsim atlīdzināt arī radušos zaudējumus," paziņojumā medijiem norādīja "Sirin Development" izpilddirektors Laurins Kuzavs.

"Sirin Development" izpilddirektors Laurins Kuzavs.
"Sirin Development" izpilddirektors Laurins Kuzavs.

"Mēs respektējam institūciju lēmumus un tos ievērosim. Tomēr ar nožēlu jākonstatē, ka Latvijas institūciju nesaskaņas grauj gan Rīgas, gan visas valsts tēlu, kļūstot par šķērsli ārvalstu investīciju piesaistei, jaunu darba vietu radīšanai un budžeta ieņēmumu palielināšanai. Vēl jo vairāk, tas notiek brīdī, kad ārvalstu investori jau tā ir ļoti piesardzīgi un izvairīgi investēt Baltijas valstīs," komentārā medijiem pauda Kuzavs.

"Situācija tiešām ir nepatīkama, šim projektam veltījām daudz laika, pūļu un finanšu līdzekļu. Ir pazaudēta laba projekta iespēja, kas nestu reālus ieguvumus gan pilsētai un lidostai, gan arī uzņēmumam. Kā redzams, šī situācija ir nepatīkama arī pašai pašvaldībai," norādīja Kuzavs.

KONTEKSTS:

Rīgas pašvaldība pēc ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku zemes privatizāciju Rīgas lidostas attīstībai nepieciešamajā teritorijā nolēma atzīt par spēku zaudējušu 2022. gada 21. septembrī pieņemto lēmumu par 22 zemes gabalu pie lidostas "Rīga" privatizācijas pabeigšanu. Prokuratūra norādīja, ka dome privatizācijas procesā 2012. gadā nav izvērtējusi zemesgabalu nepieciešamību valstij un lidostai.  

Zemi  2022. gada 14. aprīlī izsolē par 5,7 miljoniem eiro iegādājās ar nekustamo īpašumu attīstītāju "Sirin Development" saistītais uzņēmums SIA "Cella investment 3". Abi šie uzņēmumi ietilpst Lietuvā reģistrētajā holdingā "ME Holding NT".

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis ("Jaunā Vienotība") pēc pašvaldībā notikušā izvērtējuma atzina, ka zemes privatizācija bija prettiesiska un, visticamāk, zemesgabalus atdos valstij un gaidāma tiesāšanās ar investoru.

Saistībā ar šiem zemes gabaliem līdzšinējo Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu satiksmes ministra Kaspara Briškena ("Progresīvie") padomniekam Jānim Meirānam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti