Latvija kļuvusi par galveno viskija eksportētāju uz Krieviju

Lielākā daļa Krievijā ievestā viskija tiek importēta no Latvijas, liecina Krievijas mediju publicētā informācija. Latvija gan nav pēkšņi kļuvusi par viskija ražošanas lielvalsti, jo patiesībā Rietumu uzņēmumi izmanto Latviju kā starpposmu, lai turpinātu alkoholisko dzērienu eksportu uz Krieviju.

Šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā Krievija importējusi viskiju par 262,5 miljoniem ASV dolāru, un lauvas tiesa šī importa nākusi no Latvijas. Saskaņā ar Krievijas aģentūras "RIA Novosti" publicēto informāciju Latvijas uzņēmumi uz Krieviju eksportējuši viskiju 190,6 miljonu dolāru vērtībā.

Gada laikā viskija eksports no Latvijas uz Krieviju audzis vairāk nekā sešas reizes.

Otrajā vietā ierindojusies Lietuva ar viskija eksportu 28,9 miljonu dolāru vērtībā.

Vīna eksporta statistikā Latvija apsteigusi Itāliju

Krievijas uzņēmēji gan skaidro, ka Baltijas valstu kļūšana par alkohola eksporta lielvalstīm vērojama tikai uz papīra.

"Ja agrāk dokumentos bija rakstīts, ka imports uz Krieviju vienkārši gāja tranzītā caur Latviju vai Lietuvu, tad pašlaik Baltija uzrādās kā galamērķis, bet jau no turienes notiek piegādes uz Krieviju," sarunā ar "RIA Novosti" stāsta Krievijas alkohola importa uzņēmuma "Ladoga" prezidents Venjamins Grabars.

"Tādēļ muitas statistikā kā izcelsmes valsts uzrādās Baltijas valstis. Loģistikas ķēde būtībā nav mainījusies; nedaudz mainījusies ir dokumentu aprite.

Iemesls – Rietumu piegādātāji bieži vien nevēlas riskēt un uzrādīt Krieviju kā piegādes galamērķi."

Iepriekš jau tika ziņots, ka Latvija un Lietuva kļuvušas arī par vīna eksporta līderēm uz Krieviju. Piemēram, šī gada pirmo astoņu mēnešu laikā Latvija uz Krieviju eksportējusi vīnu 79 miljonu dolāru vērtībā. Salīdzinājumam – vīnkopības lielvalsts Itālija uz Krieviju eksportēja vīnu tikai par nepilniem 73 miljoniem dolāru.

Rietumu milži izmanto Latviju, lai turpinātu ienesīgo biznesu

Latvijas Alkohola nozares asociācijas pārstāvji iepriekš atzinuši, ka ar alkohola eksportu no Latvijas uz Krieviju galvenokārt nodarbojas Latvijā reģistrēti Rietumu uzņēmumi.

"Alkohols varbūt ir tiešām tā prece, kuru tirgot vēl varētu tāpēc, ka alkohols tomēr ir prece, kas ir kaitīga veselībai, ja lieto pārmērīgi," šovasar sarunā ar Latvijas Televīziju sprieda asociācijas vadītājs Dāvis Vītols, uzsverot, ka tas ir viņa personīgais, nevis asociācijas viedoklis. Viņš norādīja, ka šādā veidā arīdzan tiek izsūknēta nauda no Krievijas.

Viens no lielākajiem alkohola eksportētājiem ir alkohola nozares milzis "Pernod Ricard", kas tirgo "Absolut" degvīnu, "Jameson" viskiju, "Havana Club" rumu un citus alkoholiskos dzērienus.

Krievijas mediji pirms dažiem mēnešiem vēstīja, ka "Pernod Ricard" plāno slēgt pārstāvniecību Krievijā un apturēt alkohola piegādes.

Taču netika noliegts, ka grādīgo dzērienu sūtīšana uz Krieviju varētu turpināties ar tā sauktā "paralēlā importa" palīdzību.

Kiršteins aicina ieviest "kara nodokli"

Opozīcijā esošais Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (Nacionālā apvienība) pagājušonedēļ paziņoja, ka vajadzētu ieviest "kara nodokli" uzņēmumiem, kas turpina tirdzniecību ar Krieviju.

Deputāta priekšlikums grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā paredz ieviest nodokļa piemaksu jeb "kara nodokli" uzņēmumiem, kas eksportē preci uz Krieviju, kas importē preci no Krievijas, un uzņēmumiem par Latvijas teritorijā realizēto preci no ražotāja, kas iekļauts Krievijas izraisītā kara "sponsoru" sarakstā.

"Kara nodokļa" piemaksas apmērs uzņēmumam tiktu aprēķināts, piemērojot 10% likmi visu Ministru kabinetā noteikto preču kopējam apgrozījumam, ko realizē vai eksportē uzņēmums.

"Pārsteidzoši liela daļa ietekmīgāko Rietumu un arī Ķīnas uzņēmumu joprojām aktīvi darbojas un pelna agresorvalsts tirgū, vienlaicīgi gūstot ienākumus arī citās valstīs. Šāda situācija tādām kompānijām nodrošina būtiskas priekšrocības un lielākas peļņas iespējas," pavēstīja Kiršteins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti