Konkurences padome atļauj «Eesti Gaas» iegādāties «Gaso»

Latvijas Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut Igaunijas AS "Eesti Gaas" iegūt izšķirošu ietekmi pār Latvijas AS "Gaso", informēja KP.

KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu. Savukārt "Eesti Gaas" saņēmis Latvijas valdības atļauju iegādāties "Gaso", informēja Igaunijas kompānijā. 

"Eesti Gaas" pārstāvji informēja, ka šī darījuma izmaksas pārsniedz 120 miljonus eiro.

"Eesti Gaas" līgumu par AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmuma "Gaso" iegādi parakstīja šā gada aprīļa vidū, Latvijas valdība šo darījumu apstiprināja jūnija sākumā, bet Konkurences padome aizvadītās nedēļas beigās. Latvijas dabasgāzes sadales tīkla garums sasniedz 5420 kilometrus, un uzņēmumam ir vairāk nekā 375 000 klientu.

"Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks norādīja, ka uzņēmums novērtē Latvijas valdības uzticību: "Mēs pilnībā saprotam sadales tīkla kā stratēģiska uzņēmuma nozīmi un vēlamies dalīties pieredzē kā gāzes tīklu operators, attīstīt uzņēmumu un piedāvāt Latvijas gāzes patērētājiem vislabākos pakalpojumus. Mūsu uzņēmumam sadales tīkla iegāde Latvijā ir nozīmīgs solis "Eesti Gaas" darbības izvēršanai, lai mēs reģionā kļūtu par lielāko enerģētikas uzņēmumu ar privāto kapitālu." 

AS "Eesti Gaas" grupas uzņēmumi pārdod klientiem cauruļvadu dabasgāzi, saspiestu dabasgāzi (CNG), saspiestu biometānu (CBM) un sašķidrinātu dabasgāzi (LNG), kā arī pārvalda lielāko gāzes sadales tīklu Igaunijas teritorijā. AS "Eesti Gaas" grupa aktīvi nodarbojas ar starptautisko gāzes vairumtirdzniecību. Vēl minētā uzņēmumu grupa nodarbojas arī ar saules enerģijas ražošanu un pārdošanu, kā arī ar elektroenerģijas mazumtirdzniecību. 

AS "Eesti Gaas" meitas uzņēmums SIA "Elenger" pārdod dabasgāzi un elektroenerģiju mājsaimniecībām un korporatīvajiem klientiem Latvijā. Turklāt SIA "Elenger" un "OÜ Elenger Marine" korporatīvajiem klientiem piedāvā arī LNG risinājumus ārpus tīkla. Bez tam Latvijā darbojas arī citi AS "Eesti Gaas" grupas, proti, tās mātes sabiedrības AS "Infortar", uzņēmumi, kuru darbība ir saistīta ar elektroenerģijas ražošanu u.c. darbības veidiem.

Savukārt Latvijas AS "Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā, nodrošinot dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem. AS "Gaso" nodrošina sadales infrastruktūras attīstību, dabasgāzes pieslēgumu izbūvi, sistēmas ekspluatāciju un dabasgāzes uzskaiti, kā arī avārijas dienesta darbību.

Ņemot vērā, ka AS "Gaso" un AS "Eesti Gaas" meitas sabiedrība SIA "Elenger Latvija" darbojas divos secīgos dabasgāzes piegādes un izplatīšanas procesa posmos, tad tirgi, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki, ir vertikāli saistīti, norādīja KP.

KP atzīmēja, ka, vērtējot AS "Eesti Gaas" un AS "Gaso" vertikālo integrāciju, ir jāņem vērā uzņēmumu darbību ietekmējošie normatīvie akti, piemēram, Enerģētikas likums un no tā izrietošie normatīvie akti neparedz tiesības dabasgāzes tirgotājiem piedalīties faktiskā dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu sniegšanā jeb dabasgāzes piegādē. Tāpat Enerģētikas likums paredz tikai atsevišķus gadījumus, kad sadales sistēmas operators ir tiesīgs piedalīties dabasgāzes tirdzniecībā – dabasgāzes iepirkumos no piegādātājiem vai dabasgāzes tirdzniecībā lietotājiem. Tādējādi atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam dabasgāzes tirgotāja un dabasgāzes sadales sistēmas operatora darbības jomas un funkcijas ir stingri nodalītas. Vienlaikus Enerģētikas likums nosaka, ka dabasgāzes sadales sistēmas operatoram jāveic atbilstoši pasākumi, lai nodrošinātu, ka personas, kuras atbild par dabasgāzes sadales sistēmas operatora vadību, varētu rīkoties neatkarīgi. 

Tā rezultātā AS "Eesti Gaas" un AS "Gaso" apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu vertikālā integrācija faktiski nevar tikt īstenota, proti, apvienošanās dalībnieki nevarēs gūt labumu no vertikālās integrācijas.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

"Esmu pārliecināts, ka "Eesti Gaas" vadībā AS "Gaso" turpinās stiprināt un attīstīt Latvijas gāzapgādes sistēmu, no kā ieguvēji būs ne tikai Latvija, bet viss Baltijas reģions," norādīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Iepriekš tapa zināms, ka "Eesti Gaas" nepieciešamās atļaujas "Gaso" iegādei cer saņemt šovasar.

KONTEKSTS:

"Latvijas gāze" šogad sāka "Gaso" pārdošanas procesu, jo atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču LG ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri. Iepriekš Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka arī Latvijas valstij piederošais elektronerģijas koncerns AS "Latvenergo" ir izrādījusi interesi par "Gaso" iegādi.

Savukārt aprīļa vidū kļuva zināms, ka "Latvijas gāze" ir parakstījusi galīgu vienošanos par "Gaso" pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas", kura vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānija "Infortar". Izmantojot zīmolu "Elenger", "Eesti Gaas" darbojas vairākos ārvalstu tirgos – Latvijā, Lietuvā, Somijā un Polijā.

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis LTV atzina, ka darījums bijis ļoti sarežģīts, bet Igaunijas uzņēmums izvēlēts aktīvās intereses dēļ.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti