Panorāma

Svētku brīvdienās aizturēti vairāk nekā 40 dzērājšoferi

Panorāma

Harkivā apgūst militāro izlūkošanu ar droniem

Procentlikmju kāpums īres tirgu Latvijā neietekmē

Kredītu procentlikmju kāpums īres tirgu Latvijā īpaši neietekmē

Lai mazinātu inflāciju, centrālās bankas kāpinājušas procentu likmes aizņēmumiem. Lielu ietekmi tas, protams, atstājis uz pērkamo mājokļu segmentu – tur valda piesardzīga nogaidīšana. Tomēr īres dzīvokļu tirgu procentlikmju kāpums nav ietekmējis.

Pieaugot procentu likmēm kredītiem, nekustamo īpašumu pircēji ir kļuvuši kūtrāki. Šobrīd biežāk apdomā – vai pirkt tagad, varbūt tomēr nogaidīt labvēlīgākus apstākļus. Tas teorētiski nozīmētu vairāk cilvēku, kas kandidē uz īres dzīvokļiem. Tomēr praksē Latvijā šī situācija nestrādā.

"Arco Real Estate" Īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis sacīja: "Jo mums tas tirgus laikam nav tik liels, lai tie, kas nepērk mājokļus, viņi varbūt izvēlētos īrēt. Lielākoties tie, kas nepērk dzīvokļus, – viņi jau kaut kur īrē. Tāpēc tas diži neizmaina."

Tas nozīmē – tiešas procentlikmju kāpuma ietekmes uz īres tirgu nav. Tas drīzāk atkarīgs no tādiem apstākļiem kā imigrācija – dzīvokļu cenas pieauga, sākoties karam Ukrainā, un emigrācija no šīs valsts, ārvalstu darbaspēka pieplūdums un sezonalitāte. Arī inflācija, kas pagājušajā gadā Latvijā sasniedza pat 20 procentus, lielu ietekmi uz īres tirgu neatstāja. To neļāva dzīves dārdzība – pieaugušie komunālie maksājumi un vispārējs cenu pieaugums.

Tomēr procentlikmju kāpums ir atstājis iespaidu uz pērkamiem dzīvokļiem.

"Latio" īres projektu vadītāja Laura Bergmane atzina: "Cilvēki ir apdomīgāki savos lēmumos, mērķtiecīgākie tajā, ko viņi meklē. Disciplinētāki un ierobežotāki savos budžetos, un ļoti izsver tos par un pret. Un ļoti cītīgi rēķina."

Tieši šī iemesla dēļ jauno projektu attīstītāji nereti izvēlas pārdošanai būvētos mājokļos sākotnēji dzīvokļus tomēr izīrēt. Kaut vai uz laiku, kamēr samazinās procentu likmes. Uzņēmumā "Latio" skaidroja, ka arvien biežāk tirgū manāms piedāvājums īrei ar izpirkumu, ko piedāvā klientiem, kuri šobrīd, piemēram, nekvalificējas kredīta iegūšanai bankā.

"Protams, ir jārēķinās, ka pilnīgi par brīvu šis pakalpojums nav. Arī attīstītājam ir jāietver kaut kādas savas izmaksas šajā termiņā. Bet tie piedāvājumi, ko es esmu redzējusi šobrīd, tie ir izdevīgāki par banku procentlikmēm," viņa teica.

Vienas pareizās atbildes – pirkt vai īrēt mājokli – joprojām nav. Katrs gadījums jāvērtē individuāli, skaidroja nekustamo īpašumu uzņēmumos.

"Rent in Riga" vadītājs Jānis Lipša norādīja: "Es domāju, ka, skatoties uz ikmēneša izmaksām, iespējams, īre būtu izdevīgāka, jā. Bet vai tas ir izdevīgāk ilgtermiņā? Nu, tas ir jautājums, kas ir jāpēta principā katrā situācijā atsevišķi."

Mājokļu attīstītāji pēdējo gadu laikā aktīvāk sākuši strādāt arī pie tāda segmenta kā īres mājas, kas tiek būvētas ar mērķi dzīvokļus tikai izīrēt, nevis pārdot. Un tas var palīdzēt šo tirgu attīstīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti