Elektrība no saules paneļiem Latvijas tīklā gada laikā trīskāršojusies

Augustā Latvijā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā jūlijā. Saules un vēja ģenerācija veidoja 14% no kopējā tīklā nodotā elektroenerģijas apjoma, tam pieaugot par 77% pret 2022. gada augustu. Savukārt tikai saules ģenerācijas tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms gada laikā ir gandrīz trīskāršojies, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Augustā būtiski – par 637% jeb līdz 89 GWh – pieaudzis gāzes elektrostaciju tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms, tādējādi līdzsvarojot elektroenerģijas cenu Baltijā laikā, kad Somijā bija vērojams izteikts jaudu deficīts.

Savukārt hidroelektrostacijas tīklā nodeva 78 GWh elektroenerģijas, kas ir par 35% vairāk nekā jūlijā. Vēja elektrostacijās vērojams tīklā nodotā enerģijas kritums par 36% līdz 15 GWh, saules elektrostacijās – samazinājums par 13% līdz 18 GWh, savukārt biomasas stacijas tīklā nodeva 21 GWh elektroenerģijas, kas ir par 20% vairāk nekā jūlijā.

Augustā mēneša vidējā elektroenerģijas cena Latvijā pirmo reizi kopš februāra sasniedza trīsciparu skaitli, apstājoties pie 102,49 EUR par megavatstundu (EUR/MWh), kas ir par 22% vairāk nekā jūlijā.

Savukārt attiecībā pret rekordaugsto 2022. gada augustu šogad cena ir par 356% zemāka.

Elektroenerģijas cena pieauga visās trīs Baltijas valstīs – Igaunijā par 19% jeb līdz 94,38 EUR/MWh, Lietuvā un Latvijā par 22% jeb līdz 102,49 EUR/MWh.

Elektroenerģijas cenu Baltijā būtiski iespaidoja cenu lēciens Somijā,

ko izraisīja vairāku apstākļu kopums – plānoti un neplānoti elektrostaciju un pārvades līniju atslēgumi, it sevišķi tas bija jūtams 21. augustā, kad nebija pieejami 3369 MW no valsts kopējās ražošanas kapacitātes, kā arī 2500 MW no pārvades kapacitātes elektroenerģijas importam.

Somijā saražotās elektroenerģijas apjoma samazināšanās tika kompensēta ar gāzes  elektrostacijām Latvijā, tādējādi līdzsvarojot cenu, un mēneša griezumā Latvijā koģenerācijā saražots par 637% vairāk nekā jūlijā jeb 89 gigavatstundas elektroenerģijas, 73% no mēneša apjoma – laika posmā no 21. līdz 26. augustam.

Somijas elektroenerģijas nepieejamības dēļ, kas tika aizstāta ar Latvijā saražoto, laikā no 21. līdz 24. augustam novēroti sastrēgumi virzienā no Latvijas uz Igauniju, kad cenas Igaunijā bija augstākas par elektroenerģijas cenām Latvijas zonā, lai gan vidēji mēnesī Igaunijas cena bija zemāka.

Mēneša vidējās cenas pieaugums vērojams arī divos Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos – Zviedrijas 4. zonā par 42% un Somijā par 102%, savukārt Polijā, ar ko Baltijas valstis savieno starpsavienojums, cena samazinājās par 8%, mēneša griezumā tomēr saglabājot augstāku vidējas cenas līmeni nekā Baltijas valstīs un Skandināvijā.

Kopumā augustā Latvijā saražoti un tīklā nodoti 43% no valstī patērētās elektroenerģijas,

bet pārējais apjoms – 310 GWh elektroenerģijas, kas ir par 15% mazāk nekā jūlijā, importēts no kaimiņvalstīm – Lietuvas un Igaunijas. Savukārt kopējais importētais elektroenerģijas apjoms uz Baltijas valstīm ir samazinājies par 2,6%. Tā mēneša griezumā importa apjoms no Polijas ir pieaudzis par 216%, savukārt Ziemeļvalstu importa apjoms samazinājies par 0,3% no Zviedrijas un 17,5% no Somijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti