Dienas ziņas

Kučinskis rosina prēmēt policistus, kuri atrada cietumnieku

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Sadārdzinājumi ietekmē arī dienesta viesnīcas

Studentu apvienība: Dažu dienesta viesnīcu kvalitāte neseko cenu pieaugumam

Nedaudz vairāk kā pēc mēneša būs klāt jaunais mācību gads, kad studijas sāks vairāk nekā 70 000 studentu. Dienesta viesnīcas šobrīd veic pēdējos labiekārtošanas darbus. Pieaugušas studentu izmaksas – nu jārēķinās vidēji ar 100 līdz 150 eiro mēnesī par gultasvietu. Tikmēr Studentu apvienības ieskatā dažās dienesta viesnīcās kvalitāte neseko cenu pieaugumam.

Valmieras tehnikumā vietas dienestu viesnīcā visiem var nepietikt

Vairākās Valmieras tehnikuma dienesta viesnīcas istabās drīzumā iekārtosies studenti, maksājot mazu ikmēneša cenu – 10 eiro. 

Valmieras tehnikuma dienesta viesnīcas vadītāja Anna Ruska stāstīja: "Katrā istabiņā ir četras gultas – divas divstāvīgās –, ledusskapis, galds, darba virsma, skapis. Virtuve ir aprīkota ar mikroviļņu krāsni, elektriskajām tējkannām, plītīm. Katrā virtuvē vēl ir skapītis katrai istabiņai, kur novietot pannas, katlus un sauso produkciju."

Valmieras tehnikuma dienesta viesnīca
Valmieras tehnikuma dienesta viesnīca

Valmieras tehnikums šogad piedāvā 396 vietas, tomēr arī ar to varētu būt par maz, jo jaunajā mācību gadā studēs vairāk nekā 600 jaunieši. 

Valmieras tehnikuma direktore Vineta Melngārša norādīja: "Rudenī ir situācijas, kad jaunietim, kas dzīvo tuvāk Valmieras pilsētai, nākas atteikt."

Valmieras tehnikuma direktore Vineta Melngārša
Valmieras tehnikuma direktore Vineta Melngārša

Vidzemes Augstskolas dienesta viesnīcā vietas pietikšot visiem

Vidzemes Augstskolas dienesta viesnīcā visiem studentiem vietas pietikšot – pieejamas vairāk par 300 gultasvietām. Te cena jau ir cita, bet arī apstākļi ir labāki 

Vidzemes Augstskolas akadēmiskais un zinātņu prorektors Māris Andžāns sacīja: "Uz diviem cilvēkiem istaba, uz četriem sanitārais mezgls, uz stāvu ir virtuve. 90 eiro – ir iekļauta arī elektrība un citi maksājumi, līdz ar to nav jādomā par papildu izdevumiem."

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē Jelgavā šogad 10 dienesta viesnīcu vietā būs sešas – studentu skaits samazinās. Cenas robežojas no 97 līdz 125 eiro mēnesī par gultasvietu divvietīgā istabā atkarībā no labiekārtošanas apstākļiem. 

Studentu apvienība: dažās dienesta viesnīcās kvalitāte neseko līdzi cenu pieaugumam

Daļa studentu gan Valmierā, gan citās pilsētās norādījuši – viņi jutuši, ka inflācija skar viņu ikdienu. 

Bijusī Vidzemes Augstskolas studente Ieva Jomerte pauda: "Sadārdzinājumu ļoti varēja sajust. Kad ievācos, pirmajā semestrī bija jāmaksā 60 vai 62 eiro, bet tagad tie ir 90 eiro, un tu nesaproti, par ko tu īsti maksā."

Vidzemes augstskolas studente Ieva Jomerte
Vidzemes augstskolas studente Ieva Jomerte

Uz dienesta viesnīcu cenām, kvalitāti un pieejamību norādījusi arī Latvijas Studentu apvienība. 

Studentu apvienības sociālā virziena vadītāja Līva Vaivade atzīmēja: "Šobrīd saskaramies ar to, ka ir dienesta viesnīcas, kur tiek jūtami  paaugstinātas cenas, ņemot vērā inflāciju. Taču tā kvalitāte neseko līdzi dienestu viesnīcu cenu paaugstinājumam." 

Vidējā cena studentiem visā valstī par gultasvietu esot ap 150 eiro, taču esot arī tādas cenas, kas konkurējot ar dzīvokļa īres cenu Rīgā, bet tā ir paša studenta izvēle, atzina Studentu apvienībā.

Vairums studentu gan atzinuši, ka atrast dzīvesvietu par sev pieņemamām cenām ir iespējams, tikai dažviet jārēķinās ar dažādām problēmām. 

Bijusī studente Jomerte pauda: "Mēs nesūdzējāmies par aukstumu. Mēs dzīvojām saules pusē, varbūt tāpēc. Otrā ēkas pusē sūdzējās, bija cilvēki, kas visu dienu staigāja plediņā un sala."

Savukārt Studentu apvienības pārstāve Vaivade piebilda: "Daudzās dienesta viesnīcās ir situācijas, ka istabas un kopumā dienesta viesnīcas nav remontētas."   

Latvijā studē ap 75 tūkstošiem jauniešu. Tendences liecina, ka studējošo skaits samazinās. Pērnā gada dati liecina, ka puse no studējošiem savas mācības apmaksājuši paši. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti