Jēkabpilī maina karstā ūdens aprēķinu; daudz neapmierināto

Saņemot "Jēkabpils siltuma" rēķinu par jūniju, vairāki iedzīvotāji pauduši satraukumu par augsto karstā ūdens cirkulācijas maksu. Katrā mājā tā ir atšķirīga, taču neatkarīgi no platības ir vienlīdz liela visos mājas dzīvokļos. Tāpat jēkabpiliešiem nav skaidrs, kāpēc pēkšņi jāmaksā arī tiem, kuri ir atvienoti no kopējās karstā ūdens apgādes sistēmas. Amatpersonas jauno kārtību uzskata par taisnīgāku, turklāt mērķis esot veicināt centralizēti piegādātā karstā ūdens izmantošanu.

00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Rēķinā — pārsteigums

"Saņēmu rēķinu par jūniju no "Jēkabpils siltuma". Un apakšā karstā ūdens cirkulācija un man rēķins. Pabrīnījos. Domāju, man taču nav nekāda sakara ar to karsto ūdeni, jo mums ir alternatīvā apkure un mums viss ir noslēgts," neapmierinātību par to, ka pēkšņi jāmaksā par ūdens cirkulāciju, pauda kāda jēkabpiliete no daudzdzīvokļu mājas Celtnieku ielā.

Sievietei jau kopš deviņdesmitajiem gadiem dzīvoklī ir uzstādīts gāzes apkures katls.

"Vai tas ir godīgi vispār? Mēs nepatērējam pilnīgi ne pilītes karstā ūdens, un cirkulācija tiek rēķināta.

Nu labi, summa nav liela – 7,68 [eiro]. Bet tomēr – par ko man ir uzrēķināts?" viņa pauda neizpratni.

Sieviete stāstīja, ka Jēkabpilī esot daudz dzīvokļu, kuros uzstādīta alternatīvā apkures sistēma. Tāpat daudzi esot atteikušies no karstā ūdens padeves un uzstādījuši boilerus.

Par cirkulāciju vienmēr bijis jāmaksā, bet maz

SIA "Jēkabpils siltums" valdes loceklis Raits Sirmovičs norādīja, ka par karstā ūdens cirkulāciju esot bijis jāmaksā vienmēr, tikai šī summa bijusi salīdzinoši neliela. Šogad maksa esot cēlusies, jo ir palielinājies siltumenerģijas tarifs un mainījusies siltumenerģijas patēriņa aprēķinu metodika.

"Mūsu pilsētā par jūniju vidēji nedaudz virs 20 eiro jāmaksā par cirkulāciju. Citā vietā vairāk, citā mazāk – atkarīgs no mājas tehniskā risinājuma.

Pagājušajā gadā bija jāmaksā starp sešiem un septiņiem eiro, protams, tas ir trīs reizes mazāk, nekā šogad ir,"

atzina Sirmovičs.

Izmaiņas spēkā jau pusgadu, pamana tikai tagad

Izrādās, jaunā aprēķina metodika Jēkabpilī ir spēkā kopš šā gada 1. janvāra. Izmaiņas iedzīvotāji pamanījuši tikai tagad, jo apkures laikā maksa par ūdens cirkulāciju atsevišķi rēķinos neparādās.

Sirmovičs uzskata, ka līdzšinējā metodika bijusi netaisnīga, jo nereti maksa par vienu kubikmetru ūdens pārsniegusi 50 eiro. Tas rosinājis cilvēkus aizvien mazāk lietot karsto ūdeni no kopējās apgādes sistēmas.

"Tāpēc jau šī kārtība tagad būtu pieņemamāka, jo tagad tie iedzīvotāji, kuri lieto, tie maksā adekvāti par kubikmetra sagatavošanu. Tagad šī maksa par vienu kubikmetru ir apmēram 5,5 eiro. Tātad, ir starpība, vai pagājušajā gadā maksāja 40, 50 eiro vai 5,5," stāstīja Sirmovičs.

Šobrīd par karstā ūdens cirkulāciju līdzvērtīgi jāmaksā esot arī tiem, kuriem dzīvokļos demontēti dvieļu žāvētāji un kuri atvienoti no dzīvojamās mājas kopējās apkures un karstā ūdens apgādes sistēmas.

Tas esot saistīts ar dzīvokļu īpašnieku atbildību par mājas kopējo inženiertīklu uzturēšanu.

"Mēs taču neatsakāmies maksāt elektrības abonēšanu vai gāzes abonēšanu tikai tāpēc, ka neesam nemaz lietojuši gāzi vai elektrību. Atsevišķas mājas vispār neņem silto ūdeni gadiem ilgi jau. Tad ir mājas kopīpašnieku lēmums, bet, ja grib silto ūdeni saņemt, tad ir jāmaksā par cirkulāciju," norādīja Sirmanovičs.

Jauno metodiku, balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem, izstrādāja dzīvojamo māju apsaimniekotājs SIA "JK Namu pārvalde", kas skaidroja, ka maksājumu kārtību mainīt varētu tikai tad, ja māju savā valdījumā pārņemtu paši iedzīvotāji.

Rēzeknē maksā vienādi visos dzīvokļos

Kopš deviņdesmitajiem gadiem par karstā ūdens cirkulāciju vienādi visos mājas dzīvokļos maksā arī Rēzeknē.

"Tur, kur ir cirkulācija, tur visi dzīvokļi maksā par cirkulāciju," stāstīja SIA "Rēzeknes siltumtīkli" Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja vietniece Silvija Kirmanova. "Kādreiz bija tā, ka maksāja tikai tie, kas lietoja, pēc tam kāds negribēja lietot, līdz ar to sadārdzinājās viena kubikmetra cena."

Jūnijā iedzīvotāji Rēzeknē atkarībā no mājas par cirkulāciju esot maksājuši no 6,16 līdz pat 32,50 eiro.

Samazinoties siltumenerģijas tarifam, arī maksa par ūdens cirkulāciju būs zemāka. Ja gada sākumā Jēkabpilī tarifs bija 137,47 eiro par MWh, tad no augusta tas būšot gandrīz divas reizes mazāks – 78 eiro par MWh.

Šogad Jēkabpilī plānots uzcelt arī divas jaunas ar koksnes šķeldu kurināmas katlumājas, kas pilsētā mazinās atkarību no dabasgāzes un, iespējams, pozitīvi ietekmēs arī tarifu. Tāpat maksu par cirkulāciju var samazināt, piemēram, to atslēdzot mājai nakts laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti