Dienas ziņas

Beidzies izmēģinājuma projekts "Mājoklis vispirms"

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Reģionos arvien vairāk piesaista trešo valstu strādniekus

Reģionos arvien vairāk piesaista strādniekus no trešajām valstīm

Darbaspēka pieejamība reģionos mazinās, tāpēc arvien vairāk tiek piesaistīti strādnieki no trešajām valstīm. Tas sagādā raizes darba devējiem, jo birokrātiskais slogs ir liels, taču demogrāfiskā līkne krītas tik strauji, ka kvalificēts darbinieks ir zelta vērtē. Tāpat uzņēmēji arvien nopietnāk lūkojas darbu automatizēšanas virzienā.

SIA "Avoti" ir viens no modernākajiem kokapstrādes uzņēmumiem Baltijā. Pēdējos gados arviem biežāk darbaspēks tiek piesaistīts no ārzemēm. Pašlaik uzņēmumā strādā 404 darbinieki, no kuriem 49 ir strādnieki no trešajām pasaules valstīm.

"Cītīgi sākām strādāt ar ukraiņiem no sākuma, bet lielai daļai ukraiņu Latvija ir tranzītpunkts, lai tad tālāk [brauktu] uz Eiropu. Dotajā brīdī ir darbinieki arī no Indonēzijas," pastāstīja SIA "Avoti" valdes priekšsēdētājs Uldis Misiņš.

"Cara laikā brauca iekšā, PSRS laikā brauca, brīvās Latvijas laikā brauca. Ja vēlamies attīstīties un paplašināt ražošanu – tikai un vienīgi ievestais darbaspēks."

Arī citi uzņēmēji saka, ka nākotnē būs jādomā par darbaspēka ievešanu no ārvalstīm. 

"Uz šo brīdi darba kolektīvs "Smiltenes pienā" ir nokomplektēts, iztiekam ar vietējo resursu. Esam, protams, izmantojuši Ukrainas bēgļu palīdzību, un arī viņi pie mums ir strādājuši. Par laimi, darbinieku trūkums pašlaik nav ļoti sāpīgs – ir kādas piecas brīvas vakances," situāciju uzņēmumā ieskicēja padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins.

Ņemot vērā Latvijas negatīvās demogrāfiskās tendences, uzņēmumos arvien vairāk domā par darbu automatizēšanu. 

"Bieži vien ir zināms paradokss, ka Eiropas finansētos projektos mērķa rādītāji ir – izveidosim tik un tik darbavietas. Šodienas apstākļos pie tā, ka darbinieku trūkst, pat ir jāapgriež otrādi un jādod nauda par to, kā es varu samazināt kādu darbavietu, to automatizējot," pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Kopumā Gulbenes puses uzņēmēji uzsvēra, ka viņiem augsti kvalificēta darbaspēka iegūšana un noturēšana sagādā zināmas raizes. Viņi arī uzsvēra, ka šobrīd svarīgi piesaistīt Latvijas darba tirgum tos ārzemju studentus, kuri mācās Latvijas augstskolās.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti