Dienas ziņas

Piedzimšanas pabalsts novados ir atšķirīgs

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Reģionos aizvien mazāk diennakts aptieku

Reģionos aizvien mazāk diennakts aptieku

Zems pieprasījums pēc medikamentiem nakts stundās, farmaceitu trūkums, vēlme gūt lielāku peļņu – šie un vēl citi faktori ietekmē to, ka reģionos diennakts aptieku skaits sarūk. Zāļu valsts aģentūras reģistrā norādīts, ka no vairāk nekā 830 aptieku 24 stundu darbalaiks ir tikai 12. Turklāt lielākā daļa no tām ir Rīgā un tās apkārtnē. 

Lai arī Rēzekne ir viena no lielākajām Latvijas pilsētām, šobrīd tajā nav nevienas aptiekas, kas strādātu visu diennakti. Turklāt visā Latgales reģionā šāda iespēja nodrošināta vien Daugavpilī, līdz kurai, piemēram, no Balviem jāmēro 170 kilometru.

Aptaujātās iedzīvotājas uzskata – kaut vienai diennakts aptiekai pilsētā jābūt. 

Aptieku tīklu pārstāvji gan informēja, ka visu diennakti strādā aizvien mazāk aptieku. Pat Rīgā pieprasījuma pēc tām trūkst.

Zāļu valsts aģentūras mājaslapā pieejamie dati liecina, ka 24 stundu darbalaiks vēl ir aptiekām Ventspilī, Tukumā, Jelgavā un Ādažos. Ir arī tīkli, kam diennakts aptieku vairs nav vispār.

"Kādu laiku mums bija diennakts aptieka Rīgā, bet nebija liela pieprasījuma no iedzīvotājiem, līdz ar to šo pakalpojumu pārtraucām," sacīja "Euroaptieka" aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga.

Arī "Mēness aptieka" mazumtirdzniecības pārdošanas vadītāja farmācijas jautājumos Jeļena Petrišina rakstiskā atbildē norādīja, ka pieprasījuma pēc diennakts aptiekas nav.

"No plkst. 24 līdz 6 aptiekās veikti vidēji trīs pirkumi. Ir analizēta arī reto apmeklētāju pirkumu struktūra. Tā liecina, ka izvēlētie aptiekas produkti nakts stundās nav saistīti ar neatliekamām situācijām," pauda Petrišina.

Abu aptieku tīklu pārstāves arī novērojušas, ka pēdējā laikā nav saņemtas nekādas sūdzības par darbalaikiem. Pašiem farmācijas uzņēmumiem nodrošināt diennakts darbalaiku neesot finansiāli izdevīgi, tāpat reģionos akūti trūkst farmaceitu un tādēļ nav iespējams izveidot papildu slodzes.

"Šis pakalpojums netiek sniegts tā kā dienā. Lielākoties ir pie lodziņa, kas arī ir drošības jautājums. Farmaceits ir augsti izglītots profesionālis un ne vienmēr arī šie darbinieki vēlas strādāt nakts stundas," skaidroja Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Strauji esot sadārdzinājušās arī diennakts aptieku uzturēšanas izmaksas. Tomēr, tā kā farmācija ir regulējama nozare, ar valsts, kā arī pašvaldību interesi diennakts aptieku pieejamību varētu uzlabot.

"Uzņēmums pašvaldībām ir apliecinājis gatavību izskatīt priekšlikumus par pašvaldības atbalstu diennakts aptiekas darbībai, ja tās, neskatoties uz pakalpojuma pieprasījuma trūkumu, iedzīvotāju interesēs uzskata par nepieciešamu diennakts aptieku darbību tomēr nodrošināt," apliecināja Petrišina.

Jučkoviča norādīja – regulējuma par speciālām vietām, kur jābūt obligāti diennakts aptiekām, nav. "Valstij ir iespēja veidot dažādus atsevišķus nosacījumus, un tad droši vien arī šī bumba šajā gadījumā ir valsts pusē," viņa piebilda.

Savukārt pagaidām vietās, kur diennakts aptiekas nav, speciālisti aicina iedzīvotājus jau savlaicīgi būt gataviem vismaz paredzamām situācijām un regulāri pārbaudīt, kā arī atjaunot mājas aptieciņu saturu. Farmaceiti arī uzsver, ka regulāri pēta un analizē klientu plūsmas; ja pieprasījums konkrētā vietā augs, darbalaiku būtu iespējams pagarināt vismaz līdz plkst. 21.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti