Makrons: Panākta «pilnīga vienprātība» par pasaules finanšu institūciju reformēšanu

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien apgalvojis, ka pasaules līderu samitā Parīzē panākta "pilnīga vienprātība" par nepieciešamību reformēt tādus pasaules finanšu iestādījumus kā Pasaules Banka (PB) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Noslēdzoties aptuveni 40 valstu un valdību vadītāju sanāksmei, Makrons izteicās, ka valdījusi vienprātība par nepieciešamību panākt, lai šie iestādījumi kļūtu "efektīvāki, taisnīgāki un labāk piemēroti mūsdienu pasaulei".

Divu dienu samitu par jaunu globālās finansēšanas paktu Francija bija pasludinājusi par iespēju apspriest idejas pirms šogad gaidāmajām nozīmīgākajām sanāksmēm par globālās ekonomikas un klimata jautājumiem.

Arī citi pasaules līderi pauda atbalstu idejai reformēt PB un SVF jeb tā dēvētās Bretonvudas institūcijas, kas izveidotas pēc Otrā pasaules kara un kurās joprojām dominē rietumvalstis.

"Mums ir ļoti skaidri jāpasaka - Pasaules Banka neatbilst pasaules cerībām, un mums tas jāatzīst," samita noslēguma sesijā uzsvēra Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva. "SVF neattaisno pasaules cerības."

Viņš norādīja, ka SVF "ļoti bezatbildīgi piešķīra Argentīnai milzīgu aizdevumu, un mēs nezinām, ko Argentīnas prezidents darīja ar šo naudu, bet šodien Argentīna ir nonākusi pavisam citā situācijā, jo tai nav pietiekami daudz dolāru, lai atmaksātu parādu SVF".

Arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs atbalstīja nepieciešamību reformēt šo finanšu institūciju pārvaldību un to darbības regulējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti