Dienas ziņas

Sausums rada riskus jaunajai kartupeļu ražai

Dienas ziņas

Atbalsts Ukrainai – joprojām svarīgs

Valmierā trūkst dzīvokļu; cenas nesamērīgi augstas

Valmierā trūkst dzīvokļu, cenas nesamērīgi augstas

Valmiera ik gadu zaudē potenciālos iedzīvotājus, tātad arī ienākumus, jo pilsētā trūkst gan īres dzīvokļu, gan privātā sektora piedāvājuma, bet pieejamie ir nesamērīgi dārgi. Pašvaldība sola būvēt ēku ar īres dzīvokļiem, taču tas sagaidāms vien pēc pusotra gada un arī tad situāciju daudz neuzlabos. Ar mājokļu trūkumu saskaras arī citas lielās pilsētas, mazinot iespēju piesaistīt tām speciālistus.

Izvērtējot dažādus  sludinājumu portālus un citas interneta vietnes, varēja secināt, ka šobrīd Valmierā pieejami vien kādi 15 dzīvokļi īrei. Turklāt ne visi ir labas kvalitātes, toties cenas augstas – no 300 līdz 400 eiro mēnesī, bet vēl jārēķinās ar komunālajiem maksājumiem. 

Daudzdzīvokļu nams Valmierā
Daudzdzīvokļu nams Valmierā

Kristīne Valmierā ieradusies no Sēlijas – sākumā mācījās augstskolā, vēlāk sekoja arī labs darba piedāvājums. Taču, lai atrastu pilsētā piemērotu dzīvokli, viņai bija jāiemācās pacietība.  

"Es principā katru dienu un vakaru pirms gulēt iešanas gāju ss.lv un "Facebook" grupās un meklēju, vai ir kaut kas pieejams, un, ja bija, uzreiz zvanīju vai rakstīju," stāstīja Kristīne.

Piedāvājumu klāsts bija mazs, un bija grūti atrast pienācīgu dzīvokli par adekvātu cenu. Pēc četru  mēnešu meklēšanas Kristīnei tomēr izdevās atrast mājokli, kas atbilda viņas prasībām. Par dzīvokli viņa maksā 260 eiro mēnesī, bet pēc komunālo pakalpojumu apmaksas izdevumi par mitekli sasniedz ap 400 eiro.

Daudzdzīvokļu nams Valmierā
Daudzdzīvokļu nams Valmierā

Arī valmieriete Gunta atzina, ka ar īres dzīvokļiem ir lielas problēmas, jo ir ļoti mazs piedāvājums un ļoti lielas cenas. Savukārt Ieva sacīja: "Tā kā man bija caur paziņām, draugiem, tad bija jāmaksā līdz 200 eiro par divistabu dzīvokli. Tas tā pa draugam, kā saka."

Par to, ka situācija Valmierā ar īres dzīvokļiem, ko var piedāvāt pašvaldība, ir slikta, atzina arī novada domes nekustamo īpašumu eksperts Guntis Braslis: 

"Valmierā principā ar pašvaldības vai tās valdījumā esošajiem dzīvokļiem situācija ir bēdīga. Brīvu dzīvokļu pašvaldībai nav."

Dzīvojamā fonda trūkuma dēļ iedzīvotāju skaits pēdējos gados Valmierās ir palicis nemainīgs – aptuveni 24,5  tūkstoši iedzīvotāju. Tas varētu būt lielāks. Ik dienas uz darbu no citām vietām pilsētā ierodas aptuveni septiņi tūkstoši, no kuriem daļa varētu būt Valmieras iedzīvotāji, ja būtu kur dzīvot.

"Viennozīmīgi kāda daļa būtu gatava palikt un dzīvot, bet ņemot vērā, ka nav brīva dzīvojamā fonda, tāpēc tā kustība visu laiku notiek. Visu laiku tiek meklēti dzīvokļi, un mēs šobrīd redzam, ka tajos īres namos, ja kāds dzīvoklis atbrīvojas, tad ir ļoti liela konkurence," atzina Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.
Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis uzsvēra, ka pašvaldībai ir potenciāls, ko tā varētu izmantot, ja risinātu dzīvokļu pieejamības jautājumu. "Ir skaidrs – ja būs dzīvokļi, pieejamas dzīvesvietas, tad tas noteikti veicinās katras konkrētās vietas attīstību. Pilnīgi noteikti uzlabos mūsu tautiešu atgriešanos," akcentēja ekonomists.

Cenšoties risināt īres dzīvokļu problēmu, Valmieras novada pašvaldība tuvākajā laikā izsludinās konkursu par jaunas ēkas būvniecību, kurā būs 120 dzīvokļi, taču tie būs gatavi tikai pēc pusotra gada un arī būtiski nerisinās dzīvokļu pieejamību vienā no lielākajām pašvaldībām valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti