Jaunzeme: VID informēs nodokļu maksātājus par viņu vērtējumu dienesta skatījumā

Turpmāk nodokļu maksātāji tiks informēti par to, kā veidojas viņu attiecības ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un kā VID viņus redz, intervijā Latvijas Radio, runājot par VID attīstības stratēģiju 2023.–2026. gadam, norādīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Šī nav revolucionāra, bet evolucionāra stratēģija, jo balstās uz iepriekš sasniegto, plašāku analītiku un godprātīgiem nodokļu maksātājiem sniegtajiem pakalpojumiem. Mēs pēdējo gadu laikā esam spējuši uzbūvēt tādu analītisko kapacitāti, ka spējam atšķirt, kuri ir godīgie un kuri nav tik godīgi.

Absolūti svarīgākais šajā stratēģijā ir arī tas, ka paši nodokļu maksātāji tiks informēti par to, kā VID viņus redz. Tas ir ļoti būtiski, nekas netiek slēpts, viss tiek rādīts pilnīgi atklāti. Ne tikai pašam nodokļu maksātājam, bet caur reitingu sistēmu arī viņa sadarbības partneriem," sacīja Jaunzeme. 

Viņa uzsvēra pilnīgu atklātību kā svarīgāko elementu jaunajā VID stratēģijā. 

"Svarīgākais – pilnīga atklātība visās darbībās, lai katrs saprastu, kā veidojas attiecības ar VID. Grūtākais, kam jātiek pāri, ir tas, ka nevar teikt neko par nodokļu maksātāju, ka viss ir noslēpums. Šobrīd ejam uz to, ka visi dati ir atklāti. Pirmais solis ir tieši reitings," atzīmēja Jaunzeme.

Jaunzeme: VID informēs nodokļu maksātājus par viņu vērtējumu dienesta skatījumā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Godprātīgam nodokļu maksātājam priekšrocība ir tā, ka netiek veikti kontrolpasākumi, tikai tiek nodrošinātas konsultācijas. Šiem cilvēkiem ir priekšrocību programma, kurā pakalpojumi tiek sniegti ātrāk un ir pieejams īpašs serviss, uzsvēra VID ģenerāldirektore. Viņa atzīmēja, ka  kļūt par godprātīgu nodokļu maksātāju ir vienkārši – laicīgi jāiesniedz deklarācija, laicīgi jānomaksā [nodokļi], kā arī svarīgs elements ir vidējā alga, kas tiek maksāta, skaidroja Jaunzeme. 

Viņa atzīmēja, ka VID mājaslapā ir pieejami daudz metodisko materiālu, bet gadā tāpat tiek saņemti 600 000 zvanu. Tas liecina, ka "kaut kas nav kārtībā, ja cilvēks nevar saprast no tā, kas ir rakstīts, un zvana, tad nepieciešama pilnveide materiālā". 

Runājot par datu analītikas progresu, Jaunzeme akcentēja pāreju uz jaunu platformu, kurā varēs redzēt kopsakarības par nodokļu nomaksu un ekonomisko aktivitāti.

"Jau šobrīd VID rīcībā ir ļoti daudz datu, mēs saņemam un dalāmies ļoti plaši. Šobrīd mēs pārejam uz jaunu platformu, jo iepriekšējā bija sevi jau izsmēlusi. Jaunā platforma dos plašākas analītikas iespējas, var ieskatīties katrā nozares maksātājā dziļāk, iespēja meklēt kopsakarības par nodokļu nomaksu un ekonomisko aktivitāti. Tā ir jauno analītikas rīku izmanošana arvien plašāk.

Ja ir analītika, tad ir mazāk jāprasa uzņēmējiem, vairāk var piedāvāt informāciju sociālajiem partneriem un valdībai par to, kas notiek nozarē," norādīja VID ģenerāldirektore.

Tāpat Jaunzeme sacīja, ka joprojām nav uzlabojumu cīņā ar ēnu ekonomiku – tas sevišķi ir redzams darbaspēka nodokļos.

"Uzlabojumu nav, īpaši to redzam darbaspēka nodokļos. Ēnu ekonomika pārsvarā slēpjas tieši aplokšņu algu izmaksā. Šobrīd kopā ar Finanšu ministriju un nozarēm tiek strādāts pie tā, lai samazinātu tieši ēnu ekonomikas daļu, kas ir aplokšņu algas. Ne velti ir šī reitingu sistēma, viņā būs ļoti būtiska daļa par atalgojumu.

Ļoti paļaujamies šobrīd uz reitingu sistēmu, lai varētu rādīt, ka ir uzņēmēji, kas maksā būtiski mazākas algas nekā citi nozarē. Tas nav Latgalē vai lauku reģionos, tas ir tepat Rīgā. Tas liecina par būtiskiem aplokšņu algu riskiem, tātad ēnu ekonomiku," norādīja Jaunzeme. 

KONTEKSTS:

VID pieņēmis jaunu attīstības stratēģiju 2023.–2026. gadam. Tajā akcentē priekšrocības godprātīgajiem nodokļu maksātājiem, saprotamāku valodu un datu analītikas progresu.

VID plāno pārskatīt saziņu ar klientiem, lai valoda būtu saprotamāka un vienkāršāka, attīstīt priekšrocības godprātīgiem nodokļu maksātājiem, kā arī attīstīt jaunus pakalpojumus atbilstoši uzņēmumu reitingiem, norādīts VID stratēģijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti