Rīta Panorāma

Čellists Kristaps Bergs, diriģente Kristīna Poska un LNSO

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri (NA) Ilzi Indriksoni

Ministre neizpratnē par atbildīgās ES fondu iestādes lielo piesardzību digitālo centru atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) ir neizpratnē par Latvijā atbildīgās Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu iestādes – Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) – lielo piesardzību ES Atveseļošanas plānā pieejamo atbalsta līdzekļu piešķiršanai digitālajiem inovāciju centriem. Tas izriet no ekonomikas ministres teiktā LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Jautāta par uzņēmēju bažām saistībā ar ES Atveseļošanas plāna kavēšanos Latvijā un pārmetumiem, ka CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas, ekonomikas ministre atzina, ka Ekonomikas ministrija vairākus mēnešus seko līdzi ES Atveseļošanas plāna programmu īstenošanai Latvijā, un šis ir uzņēmēju pēdējais publiskais sauciens pēc izmaiņām. 

Ministre sacīja, ka gala vārds par līgumu slēgšanu vai darbu sākšanu projektiem ES Atveseļošanas plāna programmās jāsaka CFLA, taču līgumi par digitālajiem inovāciju centriem netiek slēgti divus trīs mēnešus, lai arī ES līmenī tie ir atzīti un akceptēti. "Līdz ar to reāli digitālizācijas programmas nevaram uzsākt," skaidroja ekonomikas ministre.

Ekonomikas ministre zināja teikt, ka CFLA šķitis, ka tai vajagot digitālās jomas atbalsta programmu atkārtoti saskaņot ar ES, lai pārliecinātos, vai Latvijā tiešām var darīt tā, kā iecerēts.

"Tad pēc sarunām un atkārtotas pārskaņošanas Eiropas Komisija apliecināja, ka tā ir nacionāla lemšana, kā tieši to darīt, par ko viņi bažījās.

Diemžēl, man jākonstatē, ka Centrālās finanšu un līgumu aģentūras skatījums uz visām šīm problēmām ir nevis no tās puses, kā mēs varam izpildīt Eiropas nosacījumus, vienlaikus vērtējot, kā visvienkāršāk, ērtāk un ātrāk ir arī Latvijā to īstenot bez liekas birokrātijas un šķēršļiem, bet otrādi – kā pēc iespējas visus riskus novērst, līdz maksimumam. Visus riskus nekad nevar novērst," uzskata ministre.

Viņa pauda cerību, ka uzņēmēju aktualizētā problēma tikt atrisināta pēc iespējas ātrāk. Tiesa, lai arī pēdējās sarunās šķitis, ka šajā jautājumā virzīsies uz priekšu, CFLA atkal radušies papildu jautājumi.

"Izrādījās, ka Centrālā finanšu līgumu aģentūra vēl kaut ko nav pajautājusi trīs mēnešu laikā. Faktiski iznāk tā, ka vēl jāvērtē, vēl papildu informācija tagad ir prasīta centriem un vēl tiek vērtēts. Atkal nedēļa aiz nedēļas.

Mēs nevaram turpināt strādāt tā, kā valsts pārvalde ir radusi. Ja mēs gribam transformēt ekonomiku, mums kā biznesā ir citi apgriezieni, cits ātrums jāsasniedz,"

sacīja ekonomikas ministre.

KONTEKSTS:

Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas, norādot uz Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna (ANM) programmu ieviešanas kavēšanos, šomēnes aicināja nomainīt CFLA vadību un attiecīgās Finanšu ministrijas amatpersonas.

Publiski izplatītajā vēstulē organizācijas norādījušas, ka Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā iekļautās ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformas, digitālās transformācijas programmas netiek ieviestas plānotajos termiņos. Līdz ar to nav pieejamas investīcijas, kas tik ļoti nepieciešamas Latvijas izaugsmei un attīstībai.

Latvijas ekonomiskais izrāviens tiekot kavēts no valsts pārvaldes puses, koncentrējoties uz birokrātiskiem procesiem un formālismiem, nevis mērķi un rezultātiem, norādīja uzņēmēju organizācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti