Eiropas Savienība un Kenija noslēdz vērienīgu ekonomisko partnerattiecību nolīgumu

Eiropas Savienība (ES) un Kenija šonedēļ parakstījušas vērienīgu ekonomisko partnerattiecību nolīgumu, kas ir pirmais plašais tirdzniecības darījums starp bloku un kādu Āfrikas valsti kopš 2016. gada. Tas ir uzskatāms par vēl vienu būtisku panākumu Briselei, kas cenšas padziļināt ekonomiskās saites ar Āfriku.

Eiropas Savienība un Kenija noslēdz vērienīgu ekonomisko partnerattiecību nolīgumu
00:00 / 04:35
Lejuplādēt

Par ietekmi Āfrikā šobrīd sacenšas arī Krievija un Ķīna, tādēļ Eiropas Savienība cenšas sastādīt konkurenci šiem spēlētājiem un attīstīt politiskās un ekonomiskās attiecības ar vairākām Āfrikas valstīm.

Lai konkurētu ar Ķīnas iniciatīvu "Viena josta, viens ceļš", Brisele februārī paziņoja, ka tā palielinās investīcijas Kenijā par simtiem miljonu dolāru, izmantojot iniciatīvu "Globalā vārteja". Šī iniciatīva paredz laikā no 2021. līdz 2027. gadam Āfrikā tērēt 150 miljardus eiro.

Sagaidāms, ka šonedēļ noslēgtais līgums radīs vēl lielākas iespējas Kenijas uzņēmumiem un eksportētājiem.

Tiklīdz tirdzniecības darījums būs ratificēts un stājies spēkā, Kenijai tiks nodrošināta beztarifu un bezkvotu piekļuve Eiropas Savienības tirgum,

uz kuru tā sūta aptuveni vienu piekto daļu no visa sava eksporta. Tie galvenokārt ir lauksaimniecības produkti, piemēram, dārzeņi, augļi, valstī slavenā tēja un kafija, kā arī 70% tās ziedu.

Uzziņai:

  • Eiropas Savienība ir Kenijas pirmais eksporta galamērķis un otrais lielākais tirdzniecības partneris.
  • 2022. gadā Kenija Eiropas Savienībai pārdeva preces 1,3 miljardu eiro vērtībā un importēja produktus 2 miljardu eiro vērtībā.
  • Divvirzienu tirdzniecība kopš 2019. gada ir pieaugusi par aptuveni ceturto daļu.

Savukārt importam no Eiropas Savienības uz Keniju, piemēram, ķīmiskajām vielām un mašīnām, 25 gadu laikā tiks pakāpeniski samazināti tarifi, bet daži jutīgi produkti tiks izslēgti.

Līgums arī stimulēs Eiropas Savienības ieguldījumus Kenijā, pateicoties lielākai juridiskajai noteiktībai un stabilitātei.

Uz līguma lielo nozīmi preses konferencē Nairobi norādīja Kenijas tirdzniecības ministrs Mozus Kuria: 

"Pirmo reizi Kenija baudīs bezkvotu, beztarifu, paredzamu un pastāvīgu piekļuvi milzīgam tirgum, kurš pašlaik ir lielākais Kenijas tirdzniecības partneris, uz kuru katru gadu eksportējam vairāk nekā 1 miljarda dolāru vērtībā. Mēs uzskatām, ka šis būs piemērs pasaulei, ka Kenija un Eiropas Savienība stāv plecu pie pleca, padziļinot tirdzniecību un investīcijas, kā arī stiprinot mūsu ekonomisko sadarbību. Lai to paveiktu, mēs soļosim kopā ar partneriem, lai spēcinātu piekļuvi abiem tirgiem, lai īstenotu zaļu tirdzniecību, lai spēcinātu zaļu loģistiku un nodrošinātu, ka nekad neatkāpjamies no vides jautājumiem, īstenojot tirdzniecību un investīcijas."

Savukārt Eiropas Komisijas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka Āfrika ir Eiropas Savienības "prioritārais reģions". Viņš skaidroja, ka Eiropas Savienības privātais sektors Kenijā pēdējo desmit gadu laikā investējis vairāk nekā 1 miljardu eiro.

"Tas nozīmē pilnu un netraucētu piekļuvi Eiropas Savienības tirgum un rada spēcīgu stimulu tirdzniecībai un Eiropas Savienības uzņēmumu investīcijām Kenijā," norādīja Dombrovskis. "Mērķis ir atbalstīt darbavietu radīšanu un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, ar fokusu uz mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

"Varu apgalvot, ka šie nav tukši solījumi –

statistika pierāda, ka tirdzniecība un investīcijas aug, kad valsts vai reģions paraksta vienošanos ar Eiropas Savienību. Tas norāda uz Eiropas Savienību kā stratēģisku partneri – mēs pildām savas apņemšanās un darām to saskaņā ar noteikumiem. Kad noslēdzat ar mums vienošanos, jūs izveidojat sadarbības platformu, kas ir paredzama, uzticama un abpusēji izdevīga," akcentēja Dombrovskis.

Ar Keniju noslēgtā vienošanās ir kulminācija tirdzniecības sarunām starp Briseli un Austrumāfrikas kopienu, kas sākās aptuveni pirms desmit gadiem. 2014. gadā Kenija, Ruanda, Uganda, Burundi un Tanzānija pabeidza sarunas par ekonomisko partnerattiecību nolīgumu, taču tikai Nairobi to ratificēja.

Dombrovskis uzsvēris, ka vienošanās joprojām ir atvērta citām Austrumāfrikas kopienas dalībvalstīm, kurās tagad ietilpst arī Kongo Demokrātiskā Republika un Dienvidsudāna.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem Kenija ir Āfrikas kontinenta septītā lielākā ekonomika pēc pirktspējas paritātes. Taču Nairobi nesen piedzīvoja opozīcijas vadītus protestus par dzīves dārdzību pēc degvielas un pārtikas cenu kāpuma, ko daļēji izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā. Vienlaikus tika piedzīvots arī valūtas kritums un pieaug arī aizņemšanās izmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti