Plāno izveidot jaunu elektrotīklu jūras savienojumu starp Igauniju un Latviju

Pārvades sistēmu operatori – Latvijas "Augstsprieguma tīkls" (AST) un Igaunijas "Elering" – parakstījuši memorandu, kas paredz uzsākt darbu pie ceturtā Igaunijas–Latvijas elektropārvades tīkla starpsavienojuma izveides, ko plāno attīstīt starp Sāremā salu un Kurzemes piekrasti kā jūras kabeli, paziņojumā medijiem informēja AST.

Jaunais starpsavienojums palielinās pārvades jaudu starp Igauniju un Latviju. Tas plānots hibrīda izpildījumā – papildus abu valstu elektroenerģijas sistēmu savienošanai tam būs iespējams pieslēgt arī jaunas atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudas gan jūrā, gan arī uz sauszemes.

Projekts ļaus saņemt lielāku atjaunojamās elektroenerģijas apjomu Igaunijas un Latvijas elektrotīklos.

Starpsavienojumu jauda plānota 1000 megavatu apmērā, un pieslēgumu plānots izbūvēt līdz 2035. gadam.

Precīza starpsavienojuma atrašanās vieta un citas tehniskās detaļas saskaņos vēlākos projekta posmos.

"Mēs šo sadarbību redzam kā pirmo soli ceļā uz starpsavienota hibrīdpārvades tīkla izveidi Baltijas jūrā, tādējādi veicinot dekarbonizācijas un atjaunīgas enerģijas attīstības mērķu sasniegšanu visā Baltijas jūras reģionā," paziņojumā medijiem norādīja AST valdes loceklis Arnis Daugulis.

AST un "Elering" ir vienojušies par sadarbību, lai  kopīgi pētītu ietekmi uz vidi un tehniski ekonomiskos aspektus, lai pieņemtu lēmumu par nākotnes investīcijām starpsavienojuma attīstībā.

Operatori plāno projektu īstenot ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF), nodrošinot nepieciešamo finansējumu projekta izpētēm un starpsavienojuma būvniecībai.  Pēc ES līdzfinansējuma apstiprināšanas operatori lems par tālāko projekta īstenošanu.

2020. gadā uzsāka darbu jaunuzbūvētais trešais Igaunijas–Latvijas starpsavienojums. Baltijas valstu sinhronizācijas ar kontinentālo Eiropu projekta ietvaros tiek pārbūvēti arī divi citi Igaunijas–Latvijas starpsavienojumi – šovasar tika pabeigta Valmieras–Tartu elektropārvades līnijas pārbūve, savukārt Valmieras–Tsirgulina līnijas pārbūvi plānots pabeigt līdz 2024. gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti