Eiropas Komisija grib vēl par gadu pagarināt brīvu pieeju Ukrainas precēm ES tirgum

Eiropas Komisija (EK) patlaban gatavo priekšlikumu, lai vēl par gadu pagarinātu Ukrainas preču brīvu pieeju Eiropas Savienības (ES) tirgum, to intervijā Latvijas Radio atzina Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Intervija ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski
00:00 / 05:57
Lejuplādēt

"Eiropas Komisija pašreiz gatavo priekšlikumu par tirgus liberalizācijas pasākumu pagarināšanu par vēl vienu gadu – līdz 2025. gada jūnijam.

Ar šiem pasākumiem mēs principā Ukrainas precēm nodrošinām brīvu pieeju Eiropas Savienības tirgum," teica Dombrovskis.

Viņš atzina, ka ir bažas no Polijas un atsevišķām citām valstīm par strauji pieaugušo lauksaimniecības preču importu no Ukrainas un šis jautājums ar attiecīgajām valstīm ir pārrunāts.

"Tātad, no vienas puses, mēs virzīsimies ar šo priekšlikumu par tirdzniecības liberalizācijas pasākumu pagarināšanu, no otras puses – mēs paredzam arī papildu drošības mehānismus, lai nepieciešamības gadījumā mēs varētu reaģēt, ja ir kaut kādas problēmas vai turbulences Eiropas Savienības tirgū," klāstīja Dombrovskis.

EK ar savu priekšlikumu plāno nākt klajā nākamajā nedēļā.

KONTEKSTS:

Neilgi pēc Krievijas sāktā pilna iebrukuma Ukrainā EK ierosināja uz laiku apturēt ievedmuitas nodokļus visam Ukrainas eksportam uz ES. Tas bija bezprecedenta solis un paredzēts, lai atvieglotu Ukrainas ražotāju un eksportētāju sarežģīto situāciju kara laikā un jo īpaši attiecībā uz lauksaimniecības produktiem.

Starp Ukrainu un Poliju izcēlās domstarpības, jo neviena puse nebija gatava piekāpties saistībā ar Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu. Polija vēlas ierobežot Ukrainas lētāko graudu un citu produktu ienākšanu Polijas tirgū, jo pret to iebilst poļu lauksaimnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti