Dienas ziņas

Irāna veikusi gaisa triecienu Pakistānas teritorijā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jaunmārupē atklāj jaunu lapu salātu siltumnīcu

Jaunmārupē gandrīz 4 miljonus eiro vērtajā siltumnīcā novāc pirmos salātus

Latvijas ziemās izaudzēt dārzeņus var vienīgi speciālās siltumnīcās. Līdz šim Jaunmārupē audzēja tikai tomātus un gurķus, bet trešdien SIA "Mārupes siltumnīcas" atklāja salātu lapu siltumnīcu, kas izmaksājusi teju četrus miljonus eiro. Siltumnīca pabeigta aizvadītā gada nogalē, un pirmie salāti jau novākti.   

Jaunā siltumnīca ir septiņtūkstoš kvadrātmetru plaša un aprīkota ar LED apgaismojumu, kāda iepriekš "Mārupes siltumnīcās" nav bijis. 

"Salāts, ja mēs šeit pat uz vietas audzējam, tad viņš varētu ļoti ātri nokļūt pie patērētāja, tas tāds ieguvums būtu, jo šobrīd Lietuva un Igaunija audzē, Latvijā neviens neaudzē visu gadu. Nu, jā, ziemas periods, aug cauru gadu un ātri pie patērētāja," norādīja SIA "Mārupes siltumnīcas" valdes priekšsēdētāja Maruta Kravale.

Apjoms, ko siltumnīcā paredz saražot, ir 2 miljoni salātu stādu gadā.

Pirmās lapas ir novāktas. Siltumnīca tika pabeigta pagājušā gada beigās, un pirmās salātu sēklas iedēstītas decembra sākumā. 

"Gribējām izmēģināt jaunu kultūru, kā mēs redzam, ar tādu nopietnu salātu audzēšanu Latvijā neviens nenodarbojas visu gadu," sacīja  Kravale.

Salātu siltumnīcā plānots ieviest automātisku salātu vākšanu, jo patlaban tas jādara darbiniekiem. Taču automatizēta ir līnija, kas savāktos salātus pārvieto uz iepakošanas vietu.

Pēdējo trīs gadu laikā dārzeņu cenas ir nedaudz mazinājušās, saka kooperatīvās sabiedrības "Baltijas dārzeņi" valdes priekšsēdētājs Jānis Bušs. Bet no šī gada augļiem un dārzeņiem piemēroja 12% PVN likmi līdzšinējās 5% likmes vietā. 

"Mēs ļoti, ļoti, ļoti izmisīgi strādājām pagājušogad ar politiķiem, mēģinājām pārliecināt, ka tā nav laba doma, ka tā nevajag darīt. Diemžēl likme ir palielināta. Nu, pirmās dienas, var teikt, šajā gadā ir pagājušas un to uzreiz tā visi neredz un nejūt," sacīja Bušs.

Salātu siltumnīca būvēta sešus mēnešus. Tās kopējās izmaksas bija 3,8 miljoni eiro, no kuriem pusotrs miljons nāca no Eiropas Lauksaimniecības fonda līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti