«Rīgas namu pārvaldnieks» plāno no nākamā gada celt ēku pārvaldīšanas maksu

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) plāno no nākamā gada paaugstināt maksu par ēku pārvaldīšanu, liecina publiskotā informācija.

71,4% dzīvokļu īpašniekiem – pārsvarā lielajās mājās – pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 8 centiem/m2, 21,9% dzīvokļu īpašniekiem – pārsvarā vidēja izmēra ēkās – pārvaldīšanas maksa pieaug vidēji par 10 centiem/m2, 4,3% dzīvokļu īpašniekiem – neliela izmēra ēkās – vidēji par 21 centu/m2, bet 2,4% dzīvokļu īpašniekiem pārvaldīšanas maksa paliks nemainīga vai samazināsies.

RNP skaidroja, ka izmaiņas pārvaldīšanas maksā galvenokārt saistāmas ar būtiski pieaugušām darbaspēka izmaksām,

ar apstākli, ka ir jaunas, valsts noteiktas pārvaldīšanas darbības energoefektivitātes jomā, kas saistošas visiem pārvaldniekiem, kā arī ar izmaksu pieaugumu būvniecībā un pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai nepieciešamo darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu.

RNP norādīja, ka būtisks izmaksu pieaugums bija identificēts, jau gatavojot 2023. gada tāmes, tomēr, ņemot vērā vispārējo izmaksu pieaugumu 2022. gadā un nesamērīgo energoresursu cenu kāpumu, kas tieši ietekmē RNP klientu maksātspēju, tika pieņemts lēmums veikt apjomīgu iekšējo izmaksu optimizāciju. Daudzām RNP darbinieku grupām tika atlikts nepieciešamais atalgojuma paaugstinājums, kā rezultātā pārvaldīšanas maksa 2023. gada būtiski nemainījās.

"Šobrīd atalgojuma pieaugumu atsevišķām darbinieku grupām atlikt vairs nav iespējams – saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, darbaspēka izmaksas Latvijā augušas par vairāk kā 40% pēdējo gadu laikā," skaidroja RNP.

Uzņēmumā skaidroja, ka plānotais atalgojuma pieaugums nepieciešams, lai varētu nodrošināt kvalitatīvu pārvaldīšanas pakalpojumu, uzturot ēku tehniskā kārtībā un atbilstīgi sakoptu. Algu kāpums galvenokārt plānots inženieriem, tehniskajiem darbiniekiem, namu pārziņiem un sētniekiem. Vienlaikus plānots arī būtiski uzlabot darbinieku tehnisko nodrošinājumu un ikdienas darba apstākļus. 

RNP atzīmēja, ka plānots arī palielināt namu pārvaldnieku skaitu, jo esošā attiecība starp pārvaldniekiem un māju skaitu ir nepietiekama.

Uz vienu pārvaldnieku šobrīd ir neadekvāti liels māju skaits, pat 80–100 māju. RNP saņem sūdzības no klientiem par to, ka ir grūtības sazināties ar savas mājas pārzini.

Palielinot kapacitāti, RNP plāno aktīvāk iesaistīties katras mājas uzturēšanā, kā arī veltīt individuālu pieeju nepieciešamajiem remonta darbiem.

Tikmēr Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps ("Latvijas attīstībai") ir izziņojis komitejas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai saņemtu paskaidrojumus par RNP ieceri palielināt pārvaldīšanas maksu un algas pašvaldības uzņēmumā. Komitejas sēdi paredzēts sasaukt ceturtdien, 19. oktobrī.

"Biju nepatīkami pārsteigts, izdzirdot par RNP plāniem celt savu pakalpojumu maksu tūkstošiem rīdzinieku. Pašvaldībai 100% piederošam uzņēmumam tomēr pirms šādu lēmumu pieņemšanas ir jāvērtē apstākļi. Atgādināšu, ka vēl joprojām dzīvojam augstas inflācijas un ekonomikas recesijas apstākļos, kad daudzām ģimenēm ir nopietnas grūtības segt krietni pieaugušos ikdienas izdevumus. Jo īpaši šādos apstākļos pašvaldībai nevajadzētu pašai būt tai, kas turpina "kurināt" inflācijas ugunsgrēku ar saviem lēmumiem," norādīja Rīgas domes deputāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti